Regionalne przysmaki na bazie roślin to temat konkursu „Regionalny Specjał Roślinny” kierowanego do kół gospodyń wiejskich. Głównym celem jest promocja regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Szczególny wymiar konkursu związany jest z tradycją przygotowywania potraw postnych, których podstawowymi składnikami są rośliny.
Uczestnicy mają przedstawić dwa rodzaje potraw: na bazie roślin (bezmięsną) oraz na słodko. Potrawy muszą być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych, lokalnie dostępnych na bazie roślin. Komisja konkursowa oceni nie tylko walory smakowe i wizualne potraw, ich związek z regionem i jego tradycjami, ale również kreatywność pomysłu.
Wydarzenie kierowane jest do kół gospodyń wiejskich z województwa podlaskiego. Organizatorzy najpierw wyłonili po jednym kole z każdego z czternastu powiatów. Kryterium był czynny udział w innych przedsięwzięciach organizowanych przez Samorząd Województwa Podlaskiego, tytuł laureata bądź zdobycie wyróżnienia we wcześniejszych konkursach.
Finał konkursu „Regionalny Specjał Roślinny" odbył się 20 lutego w Operze i Filharmonii Podlaskiej podczas Podlaskiego Festiwalu Zdrowia Roślin. Konkurs organizuje Samorząd Województwa Podlaskiego.
Pierwsze miejsce przypadło paniom z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Przystawańce, w gminie Puńsk. Panie zdobyły ten laur za roślinną potrawę z ziemniaków nadziewanych porem, marchewką i cebulą z dodatkiem pestek słonecznika, konopi i olejem lnianym.
Przy okazji Panie wyrażają wdzięczność Domowi Kultury Litewskiej w Puńsku za użyczenie strojów ludowych, a wójtowi Liszkowskiemu za transport do województwa.
To nie pierwsza nagroda aktywnych pań z Przytawańc. W grudniu 2019 roku wyróżniono ich postną zupę i kūčiukai z makiem w wojewódzkim konkursie kulinarnego "Tradycyjny stół wigilijny". Gospodynie ukazały na konkursowym wigilijne bogactwo i tradycje kuchni litewskiej.
- Mamy tu zupę z wywaru z ziemniaków w łupinach z ziołami, które nasze babcie podawały na stół – opowiadały wówczas przy stole. - Ale też ziemniaki nadziewane faszerowane śledziem i śledzia z jabłkami. Na słodko mamy też najbardziej lubiane przez dzieci kučiukai, czyli małe kuleczki z ciasta z dodatkiem maku. Piecze się je na długo przed świętami, by stwardniały a potem zalewa słodkim makiem.
Panie z Przystawańc, w jednym z pomieszczeń po byłej szkole, jakie im udostępnił wójt gminy Puńsk, mają swoją kuchnię i sprzęt, urządzenia do niej, zastawę stołową. Spotykają się tu przynajmniej raz w miesiącu. Wiele sprzętu kupiły z rządowej dotacji. Panie nie tylko wspólnie pieką, smażą i gotują, ale i zajmują się wieloma innymi ciekawymi zajęciami. Organizują spotkania z innymi kołami, aby wymienić się doświadczeniami, obchodzą wspólnie różne święta, Nowy Rok, śpiewają, tańczą.
Podlaski Festiwal Zdrowia Roślin
To inicjatywa podjęta przez Terenową Stację Doświadczalną Instytutu Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Białymstoku oraz Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Białymstoku. Patronuje jej wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski. Wydarzenie objęte jest także Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Podlaskiego, będącego jednocześnie jego współorganizatorem
Podczas festiwalowych dni przez cały 2020 rok odbędzie się ponad 100 wydarzeń skierowanych do mieszkańców województwa podlaskiego - w tym dzieci, uczniów szkół rolniczych, studentów, nauczycieli i osób starszych. W załączeniu na dole strony szczegółowe kalendarium.
Tematyka zdrowia roślin jest niezwykle ważna w typowo rolniczym regionie, jakim jest Podlaskie, szczególnie w kontekście ochrony środowiska i lasów, zrównoważonego rolnictwa, a także bezpieczeństwa żywności oraz rozwoju gospodarczego.
Podlaski Festiwal Zdrowia Roślin to szereg wydarzeń, wpisujących się w obchody Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin 2020, które mają na celu podniesienie świadomości opinii publicznej, konsumentów i osób podejmujących decyzje o roli i znaczeniu zdrowia roślin.
W uroczystej inauguracji wydarzenia w Operze i Filharmonii Podlaskiej wzięli udział przedstawiciele administracji państwowej i samorządowej, w tym wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski i dyrektor generalny PUW Jarosław Średziński, jednostek podległych Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawiciele uczelni, szkół średnich o profilu rolniczym, szkół podstawowych, pszczelarzy i firm działających w obszarze ochrony zdrowia roślin.
Wykłady inauguracyjne „Dylematy i wyzwania zdrowia roślin” oraz,,Rola i zadania PIORiN” wygłosili prof. Bożena Łozowicka oraz Andrzej Stanisław Zaman. Samorząd Województwa Podlaskiego zorganizował konkurs „Regionalny Specjał Roślinny”, w którym wzięły udział koła gospodyń wiejskich.
Podczas festiwalowych dni w całym 2020 roku odbędzie się ponad 100 wydarzeń skierowanych do dzieci, uczniów szkół rolniczych, studentów, nauczycieli i osób starszych.
WYG
Źródła: Podlaski Urząd Wojewódzki; Urząd Marszałkowski - Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich/
Fot: PUW