20 stycznia to ten dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my-Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo. Co więcej, na ten dzień możemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty z różnorodnymi dodatkami albo wersję wegetariańską opartą na warzywach i owocach.
Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosÅ‚ownie ta nazwa oznaczaÅ‚a „siekanie produktów na kawaÅ‚ki”. Od XVIII wieku bigos staÅ‚ siÄ™ potrawÄ…, którÄ… znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego miÄ™sa. JeÅ›li wiÄ™c chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniÅ›my przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów miÄ™s, z dodatkiem suszonych grzybów. CaÅ‚ość powinna dusić siÄ™ kilka godzin - im dÅ‚użej, tym lepiej. W ciÄ…gu dziesiÄ…tków lat potrawa ewoluowaÅ‚a, dziÅ› przybierajÄ…c różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:
- bigos hultajski – z dużą iloÅ›ciÄ… siekanego miÄ™sa i sÅ‚oniny
- bigos wÄ™gierski – z ostrÄ… paprykÄ… i dużą iloÅ›ciÄ… Å›mietany
- bigos myÅ›liwski – z dziczyznÄ… oraz jagodami jaÅ‚owca
- bigos wegetariaÅ„ski, w którym zamiast miÄ™sa wykorzystuje siÄ™ np. sojÄ™
- bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaÅ›nych jabÅ‚ek
Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski przywoÅ‚uje kilka pomysÅ‚ów na to pyszne danie z „jednego gara”.
Domowy
Najbardziej znany to ten tradycyjny - z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotujÄ… go wedÅ‚ug takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupeÅ‚nie inaczej. ZimÄ… może nas Å›wietnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miÅ‚oÅ›nikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu skÅ‚adników. Wystarczy kapusta, wywar miÄ™sny, kieÅ‚basa, mÄ…ka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Oprócz kieÅ‚basy, możemy dodać także miÄ™so woÅ‚owe lub wÄ™dlinÄ™. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogÅ‚Ä™biÄ… również suszone grzyby i Å›liwki, najlepiej wÄ™dzone - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegóÅ‚owy przepis na bigos:
Bigos w kilka minut
Składniki:
- 800 g kapusty białej
- 3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
- 250 g kiełbasy cienkiej
- cebula biała
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- majeranek
- 20 g mÄ…ki
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- KapustÄ™ poszatkuj, zalej wodÄ… i dodaj KostkÄ™ Knorr, dla nadania smaku. DuÅ› przez kilka minut.
- CebulÄ™ pokrój w kostkÄ™, podsmaż, dodaj mÄ…kÄ™ i rozprowadź wywarem z kapusty.
- Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duÅ› 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.
Z aromatem tymianku
TajemnicÄ… niezwykÅ‚ego smaku dania w tym przepisie bÄ™dzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadziÅ‚ do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba mÅ‚odej kapusty, kieÅ‚basy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i wÅ‚aÅ›nie tymianku. Smak podkreÅ›li także koper wÅ‚oski.
Bigos z tymiankiem
Składniki:
- 700 g kapusty młodej
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- 500 g kiełbasy
- 2 marchwie
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 0,5 pęczka kopru
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 ml wody
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- KapustÄ™ posiekaj, kieÅ‚basÄ™ i marchewkÄ™ pokrój w póÅ‚ plastry. CebulÄ™ pokrój w kostkÄ™.
- Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
- Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
- Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkÄ™ i dodaj do kapusty. DuÅ› okoÅ‚o 60 min.
- Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.
Z ogórkami
Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne bÄ™dÄ… ogórki kiszone, pieczarki, kieÅ‚basa, cebule i pomidory. PotrawÄ™ najlepiej doprawić natkÄ… pietruszki i pieprzem:
Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)
Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy
- 3 duże cebule
- 0,5 kg ogórków kiszonych
- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 0,5 kg pieczarek
- 3 duże pomidory
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki wody-wrzÄ…tek
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój kieÅ‚basÄ™, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na póÅ‚ i posiekaj poÅ‚owy wzdÅ‚uż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkÄ™.
- Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kieÅ‚basÄ™, cebulÄ™, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
- Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
- Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
- NastÄ™pnie wlej rosóÅ‚. Dopraw pieprzem i solÄ… (jeÅ›li uznasz to za konieczne) i duÅ› przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natkÄ… pietruszki.
Wege bigos
Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i Å›liwek dodaje siÄ™ do niego pieczarki, paprykÄ™ czerwonÄ… i zielonÄ…, cebulÄ™ oraz Å›wieże pomidory. CaÅ‚ość dość dÅ‚ugo dusi siÄ™ ze sobÄ… z dodatkiem zióÅ‚, dziÄ™ki czemu kapusta staje siÄ™ aromatyczna i delikatnie pikantna. DopeÅ‚nieniem potrawy mogÄ… też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. WegetariaÅ„ska wersja bigosu bÄ™dzie dobrze wspóÅ‚graÅ‚a również z pokrojonym w kostkÄ™ i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Åšwietnie komponuje siÄ™ także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywajÄ…c wówczas rolÄ™ warzywnego gÄ™stego sosu. Przed podaniem posypuje siÄ™ go posiekanym koperkiem lub natkÄ… pietruszki”, dodaje.
Bigos wegetariański
Składniki:
- 200 g śliwek węgierek
- 10 pieczarek
- 5 Å›wieżych pomidorów
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- duża gÅ‚ówka kapusty
- cebula biała
- 3 zÄ…bki czosnku
- papryka czerwona
- papryka zielona
- pęczek koperku
- łyżeczka kminku
- czerwone wino
- łyżeczka ostrej papryki mielonej
- póÅ‚ kostki masÅ‚a
Sposób przygotowania:
- KapustÄ™ pokrój w kostkÄ™, a nastÄ™pnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liÅ›cia laurowego i ziela angielskiego.
- Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
- Na maÅ›le, w rondlu, podduÅ› cebulÄ™ pokrojonÄ… w piórka oraz posiekany czosnek.
- Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkÄ™ papryki i czÄ…stki pieczarek. Dodaj kawaÅ‚ki pomidorów i czÄ…stki Å›liwek. DuÅ› przez kilka minut.
- Do duszonych warzyw dodaj odcedzonÄ… kapustÄ™. Dopraw kminkiem i ostrÄ… paprykÄ….
- Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.
„PamiÄ™tajmy, że bigos da siÄ™ mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu”, zachÄ™ca szef kuchni.
Smacznego!