Komponując posiłki dla najmłodszych warto pamiętać o tym, że zdrowa dieta powinna opierać się na różnorodnych produktach, a im bardziej kolorowo będzie na talerzu, tym lepiej!
Naturalne barwniki zawarte w owocach i warzywach nie tylko cieszÄ… oko, ale także niosÄ… ze sobÄ… informacje o cennych skÅ‚adnikach odżywczych. Kolorowa dieta zapewni dużo energii i prawidÅ‚owy rozwój naszych pociech. Barwy warzyw i owoców wzięła pod lupÄ™ Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ekspertka ds. zdrowego odżywiania kampanii „Pora na pomidora”.
Czy Wasze dzieci jedzÄ…: marchewkÄ™, paprykÄ™, dyniÄ™, kukurydzÄ™, gruszki, morele i brzoskwinie? WÅ‚Ä…czajÄ…c do codziennej diety żóÅ‚te i pomaraÅ„czowe owoce i warzywa, dbamy o prawidÅ‚owy poziom cholesterolu oraz obniżamy ciÅ›nienie krwi. Beta-karoten zawarty w ich naturalnym barwniku unieszkodliwia wolne rodniki, chroniÄ…c tym samym skórÄ™ przed promieniami sÅ‚onecznymi. Dodatkowo, jest on źródÅ‚em witaminy A, która jest niezbÄ™dna w procesie widzenia. Wzmacnia także odporność i sprzyja tworzeniu nowych komórek, co jest istotne w okresie intensywnego wzrostu u dzieci.
Zastrzyk zielonej energii
DietÄ™ malucha należy wzbogać również o zielone, niskokaloryczne produkty takie jak: saÅ‚ata, ogórki, cukinia, brokuÅ‚, szpinak, szczypior, szparagi, brukselka, jarmuż, natka pietruszki, rzeżucha, kapusta, agrest czy zielone winogrona. SwojÄ… barwÄ™ zawdziÄ™czajÄ… one chlorofilowi - naturalnemu barwnikowi, który budowÄ… przypomina czÄ…steczkÄ™ hemoglobiny. WiÄ™kszość zielonych warzyw jest dobrym źródÅ‚em żelaza i magnezu oraz kwasu foliowego, majÄ… dobry wpÅ‚yw na ukÅ‚ad krwionoÅ›ny, m.in. zwiÄ™kszajÄ… liczebność czerwonych krwinek oraz zapobiegajÄ… anemii. Znajdziemy w nich też sporo witaminy C i B6 oraz bÅ‚onnik, który wspomaga trawienie i wzmaga uczucie sytoÅ›ci. Ponadto oczyszczajÄ… organizm z toksyn, dziaÅ‚ajÄ… odtruwajÄ…co oraz poprawiajÄ… koncentracjÄ™. Zielone warzywa liÅ›ciaste zawierajÄ… luteinÄ™, która przeciwdziaÅ‚a chorobom siatkówki oka. Owoce i warzywa z tej grupy wpÅ‚ywajÄ… korzystanie na samopoczucie i dodajÄ… energii.
Serduszko puka…
O prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ serca i ukÅ‚ad krążenia Twojego dziecka zadbajÄ… natomiast pomidory, buraki, czerwona papryka, czerwona kapusta, wiÅ›nie, czereÅ›nie, truskawki i sÅ‚odkie maliny. Warzywa i owoce w kolorze czerwonym sÄ… źródÅ‚em likopenu, antocyjanów i potasu. Przeciwutleniacze takie, jak likopen i antocyjany majÄ… dziaÅ‚anie przeciwnowotworowe. Potas zawarty w produktach o czerwonej barwie korzystnie dziaÅ‚a na pracÄ™ serca i obniża ciÅ›nienie.
Białe warzywa i owoce - naturalny antybiotyk
ChcÄ…c uchronić swoje dziecko przed przeziÄ™bieniami, wkomponuj w jego dietÄ™: cebulÄ™, czosnek, korzeÅ„ pietruszki, seler, chrzan, kalarepÄ™, kalafior, pasternak i jabÅ‚ko. ZawierajÄ… one dużo zwiÄ…zków siarki oraz flawonoidów, co sprawia, że sÄ… naturalnymi antybiotykami. BiaÅ‚e warzywa i owoce wzmacniajÄ… także odporność, dziaÅ‚ajÄ… przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz rozkurczowo. PowinniÅ›my o nich pamiÄ™tać szczególnie w okresie zachorowaÅ„ na grypÄ™, przy obniżonej odpornoÅ›ci czy przeziÄ™bieniach. Poza tym, biaÅ‚e warzywa i owoce regulujÄ… ciÅ›nienie krwi i obniżajÄ… poziom cholesterolu.
Bez stresu
Intensywne niebieskie i czarne barwy owoców i warzyw takich jak: bakÅ‚ażan, Å›liwki, jagody, jeżyny, borówki, czarna porzeczka i aronia sÄ… zasÅ‚ugÄ… obecnych w nich antocyjanów, które sÄ… jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy. ObniżajÄ… one ryzyko zachorowaÅ„ na nowotwory, wzmacniajÄ… naczynia krwionoÅ›ne, chroniÄ… serce, a także dziaÅ‚ajÄ… antystresowo. Warzywa i owoce z tej grupy kolorystycznej wspierajÄ… funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pobudzajÄ… trawienie. ZawierajÄ… one także dużo witaminy C, która m.in. wzmacnia system odpornoÅ›ciowy organizmu, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe.
Organizatorem dziaÅ‚aÅ„, sfinansowanych ze Å›rodków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, jest Federacja Branżowych ZwiÄ…zków Producentów Rolnych.
Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku: