W najbliższą sobotę i niedzielę, 18 i 19 stycznia w restauracji Browar Północny przy ul. Noniewicza będzie można przekonać się o tym, że kuchnia rosyjska to nie tylko wódka, kawior i bliny.
Wielowiekowa tradycja, ogromne tereny i burzliwa historia sprawiły, że odkrywanie smaków i zapachów rosyjskich dań jest naprawdę fascynujące.
Tradycyjne posiłki są tłuste i kaloryczne, opierają się na warzywach i zbożach. Rosjanie są znani z tego, że kiszą wszystko: nie tylko ogórki czy kapustę, ale również pomidory, jabłka, czosnek.
W najbliższy weekend, od godz. 12.00 goście Browaru Północnego będą mogli spróbować:
Zakuski, czyli przystawki, takie jak: Winegret – zimowej sałatki z buraka, kiszonej kapusty i fasoli bądź szuby – popularnej warstwowej sałatki ze śledzia, czyli śledż pod buraczkami i innymi warzywami, udekorowany majonezem
Supy, czyli zupy: ucha – gęstej zupy rybnej, jak i pielmieni w rosole.
Goriaczie bliuda, czyli dania główne, spośród których Browar proponuje miedzy innymi:
- pielmieni z mięsem do wyboru z okrasą, ze śmietaną lub z masłem i octem;
- ruskoje żarkoje – gorącego jednogarkowego dania – coś pomiędzy zupą a gulaszem.
Desert, czyli deser: placki twarogowe na słodko oraz pieczone jabłko z miodem.
Restauracja przy Noniewicza zaproponuje do skosztowania wielu innych potraw, ale to już niespodzianka.
Ilość dań ograniczona, warto juz teraz zarezerwować stolik: ☎️ 502 699 399