Na straganach królują świeże warzywa - do słońca obracają się dorodne rzodkiewki, soczyste kalarepy, młode ziemniaki, pierwsze marchewki i pietruszki, chrupiące sałaty. Nie można przejść obok nich obojętnie - koniecznie zaprośmy nowalijki do swojej kuchni!
- Lato to świetna okazja, by wprowadzić do swojej diety świeże warzywa, by wzbogacić ją o zawarte w nich składniki mineralne i witaminy - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec Knorr.
Świeże warzywa pozwolą nam przygotować doskonałe zupy, jak choćby bulion z młodym warzywami. Znakomity smak zapewni mu Rosół z kury Knorr - bulion będzie znakomicie doprawiony i bardzo aromatyczny. Rosół z kury Knorr to świetny pomocnik także podczas gotowania innych zup ze świeżych warzyw - pachnącej pomidorowej, delikatnego kremu z brokułów, zupy jarzynowej czy ogórkowej.
Młode warzywa to również świetny dodatek do drugiego dania. Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kapuśniak ze świeżej kapusty, risotto z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z cukinią zaspokoją apetyty domowników - a przy okazji dostarczą jednej z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw w diecie. Aby te dania smakowały wyśmienicie, warto sięgnąć po Rosół z kury Knorr - idealnie je doprawi i pogłębi ich smak.
A oto pierwsza z propozycji szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na doskonałe w smaku domowe dania:
Krem brokułowy
Składniki:
- Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
- brokuły - 500 g
- cebula - 1 sztuka
- płatki migdałów - 60 g
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- woda (wrzątek) - 1 litr
- olej - 1 łyżka
- śmietana 18% - 1 szklanka
- grzanki z bułki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku, by stworzyć aromatyczny wywar.
- Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
- Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
- Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.
Zapraszamy do udziału w zupełnie nowej serii konkursów. Do wygrania zestawy kostek bulionowych KNORR. Więcej informacji w zakładce KONKURS DNIA.