Dzieci z Przedszkola nr 6 w Suwałkach uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w ramach Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego na temat zdrowego odżywiania.
To przedsięwzięcie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa dotyczące zbilansowanej diety dla dzieci i młodzieży , realizowane przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców Województwa Podlaskiego wraz z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Kwestia diety to potężny problem, będący następstwem pandemii COVID-19. Wzrosła liczba osób z zaburzeniami odżywiania, które trafiały na oddziały ratunkowe i do szpitali. Problem dotyczy przede wszystkim nastolatków i młodych dorosłych – wynika z badań opublikowanych w „Canadian Medical Association Journal". Napadowe jedzenie, anoreksja czy bulimia dotykają nawet kilkuletnie dzieci. Droga leczenia jest długa i nie zawsze kończy się sukcesem.
Jak wyjaśniają inicjatorzy projektu , odnotowujemy coraz więcej przypadków, gdy rodzice już na etapie wczesno-przedszkolnym decydują się na całkowicie wegańską dietę dla swoich – już nawet 4-letnich dzieci, bez konsultacji z dietetykiem lub nawet lekarzem pierwszego kontaktu.
Młodzież z kolei ma skrajne przypadki braku diety. Z jednej strony bulimia i anoreksja, z drugiej potężne problemy z nadwagą. Olbrzymia ilość niesprawdzonych diet, które możemy znaleźć w internecie również prowadzi do zaburzenia równowagi dietetycznej w młodym organizmie.
Mamy tez do czynienia z pandemią ASF, która zbiegła się w czasie z „nagonką medialną" na producentów mięsa wieprzowego. W przestrzeni publicznej coraz częściej mówi się o tym, że wieprzowina powinna zostać usunięta z diety. Tymczasem nie ma to nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania.
Stąd ogólnopolski projekt edukacyjny, który przewiduje cykl spotkań i debat z dietetykami i ekspertami rynkowymi dla dzieci i ich rodziców w przedszkolach i placówkach przedszkolnych, szkołach średnich i na uczelniach.
Na wtorkowych warsztatach zwrócono uwagę na zbilansowaną zdrową dietę, nie wykluczającą białka zwierzęcego. Wieprzowina w nowej odsłonie zagościła na talerzach przedszkolaków. Były innowacyjne dania, stworzone przez kucharzy Kuźnia Food & Drink Suwałki przy udziale małych kucharzy: meatballs-kulki mięsne na szaszłykach, chipsy pieczone ze schabu , tostowe Lizaki, tartaletki z musem i owocami kandyzowanymi.
Fot. Przedszkole nr 6 w Suwałkach