10.11.2016

Gęsina? Na świętego Marcina!

11 listopada obchodzimy dzień św. Marcina, patrona żołnierzy i podróżników. Z tej okazji dawną tradycją na polskich stołach było podawanie gęsiny.

Dziś coraz bardziej ochoczo chcemy przywracać ten zwyczaj, serwując domownikom i gościom idealnie przygotowaną gęś. Idealnie, czyli jak? Porady i przepisy serwuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Åšw. Marcin, zanim zostaÅ‚ wyniesiony na oÅ‚tarze, wiódÅ‚ życie pustelnika. Gdy zmarÅ‚ biskup Tours, zostaÅ‚ on wybrany jego nastÄ™pcÄ…, jednak nie chciaÅ‚ przyjąć tak odpowiedzialnej roli. Legenda gÅ‚osi, że późniejszy Å›wiÄ™ty schowaÅ‚ siÄ™ przed posÅ‚aÅ„cami w komórce na drób. Traf chciaÅ‚, że wpadÅ‚ do pomieszczenia, gdzie byÅ‚y gÄ™si. Przestraszone ptaki swoim gÄ™ganiem zdradziÅ‚y uciekiniera. Åšw. Marcin zostaÅ‚ biskupem, a na pamiÄ…tkÄ™ tego wydarzenia w listopadzie przyrzÄ…dza siÄ™ gÄ™sinÄ™.

Po dwóch stronach Oceanu

RzeczywiÅ›cie – w ostatnich latach wracamy do tradycji listopadowej gÄ™siny. Coraz częściej w tym czasie restauracje nieco zmieniajÄ… swoje menu i proponujÄ… goÅ›ciom pieczone gÄ™si. Wówczas także miÄ™so to jest bardziej dostÄ™pne niż zazwyczaj, dlatego nie bÄ™dziemy mieć problemu z zakupem i podaniem gÄ™siny. Do dziÅ› jest ona synonimem kuchni eleganckiej, dania doskonaÅ‚ego na uroczysty obiad z rodzinÄ… czy wspólne celebrowanie ważnego Å›wiÄ™ta.

Gęś Å‚Ä…czy nas kulinarnie z… mieszkaÅ„cami Stanów Zjednoczonych. Amerykanie przygotowujÄ… bowiem na ÅšwiÄ™to DziÄ™kczynienia nie tylko indyka, ale także pieczone gÄ™si. Podobnie podczas bożonarodzeniowego obiadu. Znani sÄ… z ogromnego zamiÅ‚owania do miÄ™sa gÄ™si. Czas, byÅ›my i my docenili gÄ™sinÄ™, bo, choć jesteÅ›my jednym z gÅ‚ównych producentów tego miÄ™sa na naszym kontynencie, to jednak najczęściej trafia ono na stoÅ‚y mieszkaÅ„ców innych krajów Europy.

„Szlachetnie urodzona”, jedzona na zdrowie

Szlachetne i bardzo smaczne miÄ™so gÄ™si warto wprowadzić do domowego jadÅ‚ospisu na staÅ‚e także ze wzglÄ™du na jego walory zdrowotne. GÄ™sina zawiera spore iloÅ›ci biaÅ‚ka, skÅ‚adniki mineralne i witaminy, jak np. A. Choć z uwagi na sporÄ… ilość tÅ‚uszczu jest miÄ™sem wysokokalorycznym, co warto mieć na uwadze, to jednak znajdziemy w nim stosunkowo dużo korzystnych nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych i znacznie mniej niekorzystnych nasyconych niż w miÄ™sie woÅ‚owym czy wieprzowym”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

„Åšwieżą gÄ™sinÄ™ najlepiej kupować od listopada do koÅ„ca stycznia. Powinna mieć jasnobeżowy kolor, a pod skórÄ… wyczuwalnÄ… warstwÄ™ tÅ‚uszczu. Najlepiej kupować miÄ™so mÅ‚odych okazów, ważących w przedziale 3-4 kg” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Listopadowa gęś

JesieniÄ… gÄ™sinÄ™ najlepiej przyrzÄ…dzać z sezonowymi owocami, np. jabÅ‚kami. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogÄ… pokusić siÄ™ o poÅ‚Ä…czenie z jadalnymi kasztanami.

„Ale zanim gęś nafaszerujemy i wÅ‚ożymy do piekarnika, dobrze jest wymoczyć jÄ… w osolonej, zimnej wodzie. Najlepiej smakować bÄ™dzie przyrzÄ…dzona w żeliwnej brytfannie z pokrywkÄ…, z dodatkiem zióÅ‚ i poÅ‚ożonych obok jabÅ‚ek. W trakcie pieczenia z gÄ™si wycieknÄ… soki – co jakiÅ› czas zbierzmy je i rozcieÅ„czmy odrobinÄ… wody, a nastÄ™pnie polewajmy nimi gęś, by nie byÅ‚a sucha i piÄ™knie siÄ™ przyrumieniÅ‚a”, podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Gęś trzeba piec w piekarniku minimum trzy godziny. W poÅ‚owie czasu należy jÄ… odwrócić:

Pieczona gęś:

Składniki:

 

  • 3 kg gÄ™si
  • Esencja do duszonego kurczaka Knorr ­ 
  • 5 sztuk czerstwych buÅ‚ek
  • 150 g boczku  
  • 2 cebule ­ 
  • jajko ­ 
  • 200 g pÅ‚atków migdaÅ‚ów ­ 
  • 200 g namoczonych, obranych migdaÅ‚ów
  • biaÅ‚y pieprz ­ 1 Å‚yżka
  • sól ­ 2 szczypty
  • cukier ­ 3 Å‚yżeczki
  • masÅ‚o ­ 3 Å‚yżki
  • smalec ­ 50 gramów
  • woda w miarÄ™ potrzeb

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar miÄ™sny, nastÄ™pnie zagotuj w ¼ litra wody EsencjÄ™ do duszonego kurczaka Knorr, która nada aromatu. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

2. BuÅ‚ki namocz, a boczek i cebulÄ™ drobno posiekaj. Cukier podsmaż na maÅ›le (uważaj, aby masÅ‚o nie przypaliÅ‚o siÄ™, inaczej potrawa bÄ™dzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem miÄ™snym i gotuj 10 minut. OdciÅ›nij buÅ‚ki.

3. Boczek wytop i zeszklij na tÅ‚uszczu cebulÄ™. OdsÄ…czone caÅ‚e migdaÅ‚y, Å‚yżeczkÄ™ soli, jajo, pÅ‚atki migdaÅ‚owe, boczek i cebulÄ™ zmieszaj z buÅ‚kÄ….

4. Gęś natrzyj w Å›rodku resztÄ… soli i pieprzu. Nadziej masÄ… i zaszyj otwór.

5. Gęś poÅ‚óż piersiÄ… do doÅ‚u w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6. WydzielajÄ…cy siÄ™ sos rozcieÅ„cz niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… wody, polewaj nim gęś. Po póÅ‚torej godzinie gęś odwróć.

Pieczona gęś najlepiej smakuje z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażanÄ… kapustÄ…. Taka propozycja na obiad pozwoli naszym bliskim poczuć siÄ™ jak w staropolskim dworku, gdzie gęś goÅ›ciÅ‚a czÄ™sto i byÅ‚a przygotowywana na różne sposoby, np. faszerowana innymi miÄ™sami lub pieczona z owocami.

Piotr Murawski poleca przepisy, które warto wypróbować podczas nadchodzÄ…cego dnia Åšw. Marcina:

 

Gęś duszona z jabłkami:

SkÅ‚adniki: 

  • 2 udka z gÄ™si ­ 
  • Å‚yżka smalcu
  • 15 g przyprawy do kurczaka Knorr ­ 
  • cebula ­ 
  • 4 jabÅ‚ka 
  • litr rosoÅ‚u
  • Å‚yżeczka gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • Å‚yżeczka cynamonu 
  • Å‚yżeczka majeranku 

Sposób przygotowania:

1. Gęś umyj i posyp dokÅ‚adnie przyprawÄ… Knorr, która nada aromatu panierce.

2. CebulÄ™ obierz i drobno pokrój w kostkÄ™.

3. Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulÄ….

4. Podlej rosoÅ‚em i duÅ› do miÄ™kkoÅ›ci.

5. Do miÄ™kkiego miÄ™sa dodaj obrane i pokrojone na Ä‡wiartki jabÅ‚ka, cynamon i gaÅ‚kÄ™ muszkatoÅ‚owÄ… oraz majeranek. DuÅ› wszystko jeszcze przez chwilÄ™, aż jabÅ‚ka zmiÄ™knÄ…, ale siÄ™ nie rozpadnÄ….

 

Pieczona gęś z kasztanami lub jabłkami:

Składniki:

  • 2 kg gÄ™si  
  • Przyprawa do kurczaka Knorr
  • 200 g oczyszczonej wÄ…tróbki drobiowej
  • 5 kwaÅ›nych jabÅ‚ek pokrojonych w czÄ…stki ­ 
  • 2 cebule ­ 
  • 200 g jadalnych kasztanów
  • 3 Å‚yżki sznapsu ­ wódki z gruszki ­
  • 2 Å‚yżki mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno wÄ…tróbkÄ™ i cebulÄ™. Podsmaż krótko, wraz z jabÅ‚kami, na patelni.

2. Obierz kasztany, pokrój je na kawaÅ‚ki i przeÅ‚óż na patelniÄ™. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilÄ™.

3. Oczyść gęś z pozostaÅ‚ych piór (jeÅ›li jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypujÄ…c miÄ™so PrzyprawÄ… do kurczaka Knorr, która nada smaku i aromatu.

4. NaÅ‚óż farsz do Å›rodka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzieÅ„.

5. NastÄ™pnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowanÄ… gęś przez okoÅ‚o 4 godziny, polewajÄ…c od czasu do czasu wytapiajÄ…cym siÄ™ tÅ‚uszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel miÄ™so od koÅ›ci. Podawaj gotowÄ… gęś z farszem, odgrzanÄ… w piekarniku.

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Stomil Olsztyn


Wigry Suwałki

07.09.2024
19:45

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
09.07.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie