W corocznym konkursie kulinarnym „Tradycyjny stół wigilijny”, organizowanym przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego, wzięły udział 32 koła gospodyń wiejskich z regionu. Reprezentowane były wszystkie powiaty województwa.
Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego tuż przed ogłoszeniem wyników pogratulował wszystkim uczestnikom konkursu: - Wszyscy wygraliście! Bez względu na to, co przygotowaliście i jakie miejsca czy wyróżnienia zdobyliście. Wygraliście, bo udało się nam sprowadzić do Podlaskiego ducha i smak najpiękniejszych świąt - Bożego Narodzenia!
Trzy pierwsze miejsca zajęły: Koło Gospodyń Wiejskich w Malinnikach (gm. Orla), gospodynie z Sielca (gm. Boćki) i „Kamioneczki” ze Starej Kamionki (gm. Sokółka).
Za podtrzymywanie kulinarnego dziedzictwa wyróżnione zostały także panie z Pokaniewa Kolonii (gm. Milejczyce) i z miejscowości Przystawańce (gm. Puńsk). Te drugie na stole ukazały wigilijne bogactwo i tradycje kuchni litewskiej.
- Mamy tu zupę z wywaru z ziemniaków w łupinach z ziołami, które nasze babcie podawały na stół - opowiadały przy stole. - Ale też ziemniaki faszerowane śledziem i śledzia z jabłkami. Na słodko mamy też najbardziej lubiane przez dzieci k¤čiukai, czyli małe kuleczki z ciasta z dodatkiem maku. Piecze się je na długo przed świętami, by stwardniały a potem zalewa słodkim makiem.
Panie z Przystawaniec, w jednym z pomieszczeń po byłej szkole, jakie im udostępnił wójt gminy Puńsk, mają swoją kuchnię i sprzęt, urządzenia do niej, zastawę stołową. Spotykają się tu przynajmniej raz w miesiącu. Wiele sprzętu kupiły z rządowej dotacji. Panie nie tylko wspólnie pieką, smażą i gotują, ale i zajmują się wieloma innymi ciekawymi zajęciami. Organizują spotkania z innymi kołami, aby wymienić się doświadczeniami, obchodzą wspólnie różne święta, Nowy Rok, śpiewają, tańczą.
WYG
Źródło i fot: Urząd Marszałkowski Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich