Podczas wczorajszych dożynek wojewódzkich w Hajnówce, rozstrzygnięto szereg konkursów. Odbył się m.in. wojewódzki półfinał kulinarnej „Bitwy Regionów”.
To ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują potrawę regionalną. Najpierw są eliminacje powiatowe, potem wojewódzkie, a zwycięzcy tych ostatnich jadą na finał krajowy.
W Hajnówce bezapelacyjnie wygrały panie z bardzo prężnego Koła Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach, w gminie Puńsk.
- Moje cudne Dziewczyny - KGW Przystawańce ...przy samej litewskiej granicy...i Wida Marcinkiewicz, Sołtys i Szefowa Koła - Wygraly! Zajęły 1 miejsce …brawo, brawo, brawo. Jadą na Ogólnopolskie Dożynki. Jakie cudne stoisko miały…gratuluje z całego serca! - napisała na swoim profilu społecznościowym jedna ze znajomych KGW pani Laura Żurawska.
My też składamy wielkie gratulacje!!! Życzymy także powodzenia 22 września 2024 r. w Gnieźnie, gdzie odbędzie się finał IX edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”. Tam 16 kół gospodyń wiejskich z całej Polski powalczy o tytuł najlepszej potrawy regionalnej.
Niezwyciężone Przystawańce
Lista nagród, wyróżnień, jakie zdobyły w kilku minionych latach Panie z KGW Przystawańce jest bardzo długa.
Przypomnijmy, że KGW z Przystawańc, w lipcu br.- identycznie jak przed dwoma laty i przed rokiem - zajęło pierwsze miejsce w powiecie sejneńskim w konkursie „Bitwa Regionów. Stąd też awans do finału wojewódzkiego.
Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach zaserwowało potrawkę z gęsiny, która ma korzenie w tradycjach wiejskich, gdzie gęsi były hodowane i stanowiły ważny element diety chłopów.
W 2023 roku podczas Bitwy Regionów w Puńsku wywalczyły pierwsze miejsce za potrawę "Dzuku Smakalas". Rok wcześniej w Krasnopolu zajęły pierwsze miejsce za potrawę "Kleckyne".
W 2023 roku w podlaskim półfinale konkursu „Polska od kuchni” w Augustowie KGW z Przystawańc za rosół z baraniny i preskucai zajęło I miejsce i otrzymało 3 tys. zł nagrody i wystąpiło w finale na PGE Narodowym. Niedawno w Tykocinie otrzymało laur za kiszoną kapustę.
Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach zarejestrowało na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrawę kuciukai, czyli małe, chrupiące, lekko słodkie kulki z makiem, które podaje się z tzw. mlekiem makowym. Z konkursu „Regionalny Specjał Roślinny” przywiozło nagrodę potrawę z ziemniaków nadziewanych porem, marchewką i cebulą z dodatkiem pestek słonecznika, konopi i olejem lnianym. Potrawą na słodko pań z Przystawańc było ciasto z marchwi, było wyróżniane za postną zupę z wywaru z ziemniaków w łupinach z ziołami i kūčiukai z makiem
Miejsce w budynku po szkole
Panie z Przystawańc, w jednym z pomieszczeń po byłej szkole, jakie im udostępnił wójt gminy Puńsk, mają swoją kuchnię i sprzęt, urządzenia do niej, zastawę stołową. Spotykają się tu przynajmniej raz w miesiącu. Wiele sprzętu kupiły z rządowej dotacji, pieniężnych nagród zdobywanych w konkursach.
Panie nie tylko wspólnie pieką, smażą i gotują, ale i zajmują się wieloma innymi ciekawymi zajęciami. Organizują spotkania z innymi kołami, aby wymienić się doświadczeniami, obchodzą wspólnie różne święta, Nowy Rok, śpiewają, tańczą….
Jest też czas na relaks, wypoczynek. Panie pojechały nabrać nowych sił m.in. do litewskiego kurortu w Połądze.
Wielkie Gratulacje dla Pań z Przystawańc za dotychczasowe osiągnięcia i powodzenia w kolejnych zmaganiach kulinarnych!!!
WYG
Fot: Laura Żurawska: KOWR; UMWP; KGW Przystawańce