W niedzielę, 22 września na placu św. Wojciecha w Gnieźnie koła gospodyń wiejskich z całej Polski – 16 finalistów zmagań wojewódzkich – walczyły o tytuł najlepszej potrawy regionalnej.
Celem konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodnoÅ›ci lokalnych tradycji kulinarnych.
W rywalizacji braÅ‚o udziaÅ‚ KoÅ‚o GospodyÅ„ Wiejskich ze wsi PrzystawaÅ„ce w gminie PuÅ„sk, prezentujÄ…c i dajÄ…c goÅ›ciom imprezy pokosztować potrawkÄ™ z gÄ™siny, która ma korzenie w tradycjach wiejskich, gdzie gÄ™si byÅ‚y hodowane i stanowiÅ‚y ważny element diety chÅ‚opów.
Tym razem panie z PrzystawaÅ„c nie stanęły na podium, ale obecność w gronie 16 najlepszych kóÅ‚ gospodyÅ„ wiejskich w kraju, to już wielki zaszczyt i docenienie ich kulinarnej sztuki.
Pomocy w wyjeździe udzielił Urząd Gminy w Puńsku, a panie z Przystawańc serdecznie i miło zostały przyjęte przez gospodynie z Jankowa Dolnego, w gminie Gniezno.
- W naszej miejscowoÅ›ci goÅ›ciÅ‚o KoÅ‚o GospodyÅ„ Wiejskich w PrzystawaÅ„cach spod litewskiej granicy (PuÅ„sk). PrzyjechaÅ‚y na FinaÅ‚ Bitwy Regionów, a ich finaÅ‚owym daniem byÅ‚a gÄ™sina w roli gÅ‚ównej. UgoÅ›ciliÅ›my je serdecznie, a one przywitaÅ‚y nas Å›piewajÄ…co - ogÅ‚osiÅ‚o na swoim profilu spoÅ‚ecznoÅ›ciowym KGW w Jankowie.
Wyniki Konkursu:
Pierwsze miejsce zajęło KoÅ‚o GospodyÅ„ Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z powiatu wrzesiÅ„skiego. Jury doceniÅ‚o potrawÄ™, której peÅ‚na nazwa to: "GÄ™sina nie tylko na imieniny Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrÄ… opasana i hyćkÄ… zapijana, na wielkopolskim talerzu podana.
Druga lokata dla KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za „Turzycowy RosóÅ‚ z bażanta z pierożkami faszerowany bażantem i jeleniem”.
Trzecia pozycja dla KGW z DurÄ…ga, w gminie Ostróda za „Żąsies Å›iupiny (potrawka z dzika), czyli dzika golonka na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej Å›mietany.
Laureaci otrzymali nagrody pieniężne, a wszystkie Koła otrzymały ekskluzywne nagrody rzeczowe.
Na scenie występowały zespoły i kapele ludowe, a w namiotach Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi trwały warsztaty bibułkarskie, stolarskie oraz garncarskie.
WYG
ŹródÅ‚a i fot: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi; KGW Jonkowo Dolne; Justyna Rupniewska