Województwo podlaskie może pochwalić się bogatą historią udziału w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, ponieważ we wszystkich jego edycjach wzięło udział niemal 2000 produktów, z których ponad 400 zostało nagrodzonych, a 56 otrzymało Perły.
Jest to już XXII edycja Konkursu, którego podstawowym celem jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych. Promowanie tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię oraz identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego przyczyni się do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
W tym roku, w Augustowie ponad czterdziestu producentów prezentowało swoje wyroby. Do udziału zakwalifikowały się 54 produkty oraz 19 ubiegających się o nominację do nagrody „Perła”.
Członkowie komisji przyznali następujące nagrody i wyróżnienia:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
produkty i przetwory mięsne:
I miejsce: Kiełbasa spod strzechy – RHD Swojskie Wędliny, Magdalena i Marcin Kosakowscy
I miejsce: Schab z sarniny – KGW w Kruszy, Andrzej Bugnacki
Wyróżnienie: Polędwiczki łososiowe – Masarnia Biebrzańskie Smaki, Małgorzata Wojtach
produkty i przetwory z ryb – nagród nie przyznano
produkty mleczne – nagród nie przyznano
Wyróżnienie: Kozi ser z czosnkiem – KGW Sąsiedzi z Kolonii Boćki
Miody:
I nagroda: Miód z Zusenka – Zdzisław Szymaszko
I nagroda: Miód nektarowy kruszynowy – Pasieka Majowa, Tadeusz Kruszewski
Wyróżnienie: Miód nektarowy z borówki amerykańskiej – Pasieka Łakocie Natury, Piotr Semeniuk
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
przetwory owocowe:
I miejsce: Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka
I miejsce: Ucierka z czarnej porzeczki – KGW w Radziłowie
Wyróżnienie: Konfitura truskawkowa – Alina Jankowska
przetwory warzywne – nagród nie przyznano
produkty zbożowe:
I miejsce: Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk
Wyroby cukiernicze:
I miejsce: Marcinek – KGW Niedźwiadnianki, Ewa Mioduszewska
I miejsce: Ciastka z maszynki – KGW w Kramkowie, Anna Murawska
Wyróżnienie: Ciasto Królewskie – KGW Cieloszczanki
Napoje regionalne:
Podkategoria napoje bezalkoholowe:
I miejsce: Podpiwek – KGW Hołodzianki w Hołodach, Wiera Pawluczuk
Napoje alkoholowe:
I miejsce: Rajska nalewka – Agroturystyka Leśny Dworek, Małgorzata Ostapowicz
Wyróżnienie: Podlaska nalewka na suszonych śliwkach – KGW w Podłatkach Dużych, Regina i Mirosław Ołdakowscy
Inne produkty regionalne:
I nagroda: Podlaskie hałuszki – Pierogarnia Basieńka, Barbara Andrejuk
Wyróżnienie: Raczkowskie kartacze rybne – Catering „Nika”, Monika Giczewska
Spośród 19 wyrobów ubiegających się o nominację do nagrody „Perła” wybrano siedem:
Korona weselna – Zakład Mięsny sp. j. Dyczewscy – Rafał Dyczewski Suwałki
Rolada z dzikiej kaczki – KGW w Rudzie, Alicja Sienkiewicz-Dawidowska
Jaziowe nóżki – KGW w Radziłowie
Miód znad Buga – Pasieka Majowa, Tadeusz Kruszewski
Kisiel owsiany – Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej, Helena Koroluk
Mrowisko – „Skruzdelynas” – „Reni Ciasta Domowe”, Regina Pik
Wigilijne pączki z kapustą – KGW Hołodzianki w Hołodach, Marta Grygoruk
Po posiedzeniu Kapituły przyznającej prestiżową nagrodę ,,Perły’’ dowiemy się, które z nominowanych wyżej produktów ją otrzymają, a ich producenci pojadą po odbiór statuetki do Poznania.
Kategoria „Od pola do stołu”
Komisja oceniła także wyroby zgłoszone do kategorii „Od pola do stołu” utworzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, przyznając:
I miejsce: Ogórki Herbowe ze Śliwna – Artur Pawłuszewicz
Wyróżnienie: Pomidory z Gradoczna – „Anwit”, Witalis Jakoniuk
Wyróżnienie: Zestaw ziół – „Kornino”, Alina i Mirosław Romaniuk
Skierowana jest głównie do rolników, producentów wytwarzających i sprzedających swoje produkty nieprzetworzone (np. jaja, warzywa, owoce, itp.) oraz wyroby, bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy.
Kategoria „Potrawa”
W tym roku podlaski finał konkursu wzbogacono o kategorię „Potrawa”, do której zakwalifikowało się 6 dwuosobowych zespołów.
I miejsce: (oraz nominacja do tegorocznej nagrody „Perła”) – Safor i Pierogi ze szczupakiem – Koło Gospodyń Wiejskich w Radziłowie
II miejsce: Szczypańczyki i Gołąbki ziemniaczane z boczkiem zawijane w liście kiszonej kapusty – Koło Gospodyń Wiejskich „Hołodzianki” w Hołodach
III miejsce: Kluski lane ze śmietaną i owocami i Kwas buraczany na zsiadłym mleku z tołkanicą – Agroturystyka „Zielony Domek nad Biebrzą”, Renata Lewocz
Wyróżnienie: Koszyczek kolonijnych dobroci i MaGnaty – KGW „Sąsiedzi” z Kolonii Boćki,
Wyróżnienie: Chłodnik z kiszonego buraka z młodymi ziemniakami i Pierogi z dynią, zielonym groszkiem i parmezanem – Kuźnia Smaków Katarzyna Zawadzka
Wyróżnienie: Krem z pieczonych buraków z kozim serem i lodami poziomkowymi i Kaczka w sosie piernikowym – Restauracja „Syta Panna”, Beata i Tomasz Siergiejewiczowie.
Uroczysty moment odczytania protokołu i wręczenia nagród zwycięzcom i wyróżnionym odbył się na scenie na Placu Zygmunta Augusta. Był to jeden z punktów „Ogólnopolskich Targów Polska smakuje”.
Organizatorem Konkursu na szczeblu centralnym, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Współorganizatorami w naszym województwie są Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Instytucje te ufundowały również nagrody.
Nagroda Dyrektora PODR w Szepietowie za „Ucierkę z czarnej porzeczki” oraz kultywowanie tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego i propagowanie idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, trafiła w ręce przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie.
Źródło i fot: POFR w Szepietowie