Sezon na grypę i przeziębienie wciąż trwa. Czy na pewno wiemy, jak obronić się przed tymi wirusowymi infekcjami? Jak wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii edukacyjnej „Zwalczmy grypę”, ponad połowa Polaków uważa, że grypa i przeziębienie to dwie nazwy tej samej choroby. Aby nie wpaść w sidła grypy, warto poznać najważniejsze informacje na jej temat. Jakie są najpopularniejsze mity o przeziębieniu i grypie?
Mit 1. Grypa to „inaczej" przeziębienie
W łagodnej formie, grypa może być pomylona z przeziębieniem, ponieważ objawy obu infekcji bywają podobne. Grypa jednak jest o wiele bardziej niebezpieczna. Wirus atakuje i niszczy błonę śluzową układu oddechowego oraz przenika do krwi, co powoduje dolegliwości w całym organizmie. Najważniejsze jest, żeby prawidłowo rozpoznać objawy obu infekcji. W przypadku przeziębienia, dolegliwości rozwijają się stopniowo. Może wystąpić gorączka do 38 stopni C, pojawia się katar, ból gardła oraz męczący, mokry kaszel. Grypa natomiast atakuje nagle. Towarzyszy jej wysoka temperatura (ponad 38 stopni C), dreszcze, bóle mięśni, stawów, głowy i suchy kaszel. W przypadku grypy, rzadziej dolega ból gardła czy niedrożność nosa.
Mit 2. Wychłodzenie organizmu to bezpośrednia przyczyna grypy i przeziębienia
Przyczyną grypy czy przeziębienia jest kontakt z wirusem. Samo wychłodzenie nie powoduje infekcji, ale może ułatwić wirusom wtargnięcie do organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby zawsze wspomagać układ odpornościowy oraz ubierać się odpowiednio do warunków pogodowych i temperatury za oknem.
Mit 3. Grypę skutecznie leczy się tylko antybiotykiem
Antybiotyki działają jedynie na bakterie, a grypę wywołują... wirusy. Z tego względu żaden antybiotyk nie jest w stanie wyleczyć grypy. Istnieją jednak specjalne leki przeciwwirusowe, które zwalczają wirusa grypy. Dostępne są tylko na receptę i przy bardzo ścisłych wskazaniach – tj. ciężki przebieg grypy, ryzyko wystąpienia powikłań czy poważne zagrożenie życia. O podaniu leku przeciwwirusowego zawsze decyduje lekarz – tłumaczy dr Paweł Grzesiowski, niezależny ekspert z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.
Mit 4. Grypę należy wypocić w łóżku
Trzeba wiedzieć, jak właściwie postępować w domu w czasie grypy. Intensywne pocenie ciała pod dodatkowymi kołdrami w łóżku nie jest wskazane. W ten sposób łatwo dopuścić do niebezpiecznego odwodnienia organizmu i zwiększyć osłabienie spowodowane atakiem wirusa. Warto natomiast zdecydować się na dodatkową poduszkę, które podniesie górną połowę ciała, co ułatwi oddychanie. Aby zapewnić sobie komfort wypoczynku, należy zadbać o optymalną temperaturę pomieszczenia (nie przekraczającą 23 stopni C) oraz regularnie je wietrzyć – co najmniej 3-4 razy w ciągu dnia.
Mit 5. Nakarm przeziębienie i zagłodź gorączkę
Przeziębieniu czy grypie zwykle towarzyszy ogólne osłabienie oraz brak apetytu. Jednak podczas choroby nie wolno stosować głodówki, ponieważ organizm musi mieć energię do walki z infekcją – dlatego kluczowe jest spożywanie zbilansowanych i łatwostrawnych posiłków. Niezbędne jest także prawidłowe nawodnienie organizmu, który traci więcej wody z powodu gorączki, szybszego oddychania oraz procesów metabolicznych. Nie bez powodu chorym podaje się pożywny, ciepły rosół. Unosząca się znad talerza para wodna pomaga przy niedrożności nosa, a bulion nawadnia i odżywia organizm. Jeśli chcemy szybko dostarczyć więcej witamin, warto pić soki owocowe (np. marchwiowo-jabłkowy). Najlepiej spożywać te świeżo wyciśnięte, ponieważ dostarczają najwięcej wartości odżywczych. Przy przeziębieniu lub grypie, warto również sięgnąć po miód, który działa kojąco na gardło oraz tłumi kaszel.
Mit 6. Pij mleko
Niemal każdy z nas spotkał się z mitem, że picie mleka prowadzić może do zwiększonej produkcji śluzu. Jest to mylne stwierdzenie, ponieważ mleko nie zawiera żadnych substancji śluzotwórczych ani wykrztuśnych. Jednak warto wiedzieć, że przyjmowane w surowej postaci zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co nie jest wskazane podczas choroby – tłumaczy dr Grzesiowski. Zamiast niego, lepiej jest spożywać nabiał w postaci sfermentowanej np. zsiadłego mleka, kefiru czy jogurtu. Produkty sfermentowane, oprócz wielu cennych witamin czy minerałów, zawierają bakterie probiotyczne, które mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy – dodaje.
Mit 7. Grypa nie wywołuje powikłań zagrażających życiu i zdrowiu
Bakteryjne zapalenie płuc, zapalenie mięśnia sercowego czy nasilenie chorób przewlekłych u osób na nie cierpiących (niewydolności serca, astmy czy cukrzycy) to tylko niektóre możliwe powikłania po grypie, które doprowadzić mogą nawet do śmierci. Grypa jest szczególnie niebezpieczna dla osłabionego organizmu, osób przewlekle chorych osób w podeszłym wieku, dzieci oraz kobiet ciężarnych.