Zupa rybna, tort rybny, wędzona sielawa, ale też sękacz – takie przysmaki czekały w sobotę na wszystkich, którzy odwiedzili ogrody pokamedulskiego klasztoru w Wigrach. Odbyło się tam Święto Siei zorganizowane przez świętujące właśnie dziesięć lat istnienia Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka.
Były stragany z regionalnym jedzeniem: chlebem, wędzonymi rybami, wędlinami, serami, miodem, nalewkami oraz rękodziełem oraz strefa zabaw dla dzieci.
GÅ‚ównÄ… atrakcjÄ… tegorocznego ÅšwiÄ™ta Siei byÅ‚a zupa z ryb sÅ‚odkowodnych. Każdy mógÅ‚ jej spróbować. Przygotowano aż okoÅ‚o 150 litrów tej aromatycznej, pysznej potrawy.
- To zupa ugotowana z różnych ryb. W Å›rodku byÅ‚y kawaÅ‚ki sandacza, szczupaka, leszcza i pstrÄ…ga. Jednym z naszych celów jest promowanie naszej tradycji, także naszego stylu żywienia, w którym ważnÄ… rolÄ™ odgrywajÄ… ryby. Na Suwalszczyźnie jest wiele jezior, dlatego jemy dużo ryb, a sieja czy sielawa to ryby szczególnie smaczne– mówiÅ‚ prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Cezary CieÅ›lukowski.
Natomiast tort rybny został wykonany z fileta siei, przekładanego chlebem tostowym z galaretką.
Zdjęcia: Miłosz Kozakiewicz