Zupa rybna, tort rybny, wędzona sielawa, ale też sękacz – takie przysmaki czekały w sobotę na wszystkich, którzy odwiedzili ogrody pokamedulskiego klasztoru w Wigrach. Odbyło się tam Święto Siei zorganizowane przez świętujące właśnie dziesięć lat istnienia Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka.
Były stragany z regionalnym jedzeniem: chlebem, wędzonymi rybami, wędlinami, serami, miodem, nalewkami oraz rękodziełem oraz strefa zabaw dla dzieci.
Główną atrakcją tegorocznego Święta Siei była zupa z ryb słodkowodnych. Każdy mógł jej spróbować. Przygotowano aż około 150 litrów tej aromatycznej, pysznej potrawy.
- To zupa ugotowana z różnych ryb. W środku były kawałki sandacza, szczupaka, leszcza i pstrąga. Jednym z naszych celów jest promowanie naszej tradycji, także naszego stylu żywienia, w którym ważną rolę odgrywają ryby. Na Suwalszczyźnie jest wiele jezior, dlatego jemy dużo ryb, a sieja czy sielawa to ryby szczególnie smaczne– mówił prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Cezary Cieślukowski.
Natomiast tort rybny został wykonany z fileta siei, przekładanego chlebem tostowym z galaretką.
Zdjęcia: Miłosz Kozakiewicz