Długo, bo ponad dwa miesiące zamknięte były lokale gastronomiczne. Oferowały dania i napoje tylko na wynos lub dowóz.
Od poniedziaÅ‚ku, 18 maja bary, restauracje i puby zaproszÄ… już nas do Å›rodka lub swoich ogródków - już od Å›niadania (jak Browar PóÅ‚nocny) do późnego wieczora.
Wrócimy do normalnoÅ›ci, ale tej nowej, bo na poczÄ…tku wszystkich bÄ™dÄ… jeszcze obowiÄ…zywaÅ‚y obostrzenia zwiÄ…zane ze stanem epidemii oraz dodatkowe zasady:
- limit osób w lokalu (na 1 osobÄ™ musi przypadać co najmniej 4 m2),
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie,
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie
o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika,
- zachowanie dystansu 1,5 m pomiędzy gośćmi siedzącymi przy osobnych stolikach,
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego oraz gościa restauracji, przy czym goście mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Ministerstwo Rozwoju i GÅ‚ówny Inspektor Sanitarny przygotowali wytyczne, ktore majÄ… zapewnić bezpieczeÅ„stwo klientom:
- Należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ na:
- DyscyplinÄ™ utrzymania 2-metrowej odlegÅ‚oÅ›ci pomiÄ™dzy osobami stojÄ…cymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podÅ‚odze lub stojÄ…ce znaki).
- ObowiÄ…zkowÄ… dezynfekcjÄ™ rÄ…k przez klientów przy wejÅ›ciu na teren lokalu.
- UdostÄ™pnienie dozowników z pÅ‚ynem do dezynfekcji rÄ…k dla goÅ›ci w obszarze sali jadalnej (przy punktach skÅ‚adania zamówieÅ„/kasowych) oraz przy wyjÅ›ciu z toalet.
- Wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w łazienkach papieru do wycierania rąk.
- Wyznaczenie na podÅ‚odze stref zapewniajÄ…cych zachowanie odpowiednich odlegÅ‚oÅ›ci miÄ™dzy gośćmi (zachowanie odlegÅ‚oÅ›ci nie dotyczy rodzin lub osób pozostajÄ…cych we wspólnym gospodarstwie domowym), uwzglÄ™dniajÄ…c ogródki zewnÄ™trzne.
- OdlegÅ‚ość miÄ™dzy blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaÅ› 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokoÅ›ci minimum 1 m (ponad blat stolika).
- ZasadÄ™, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostajÄ…ce we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odlegÅ‚oÅ›ci miÄ™dzy nimi wynoszÄ… min 1,5 m i nie siedzÄ… oni naprzeciw siebie. WyjÄ…tkiem sÄ… stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiÄ™dzy osobami.
- Przestrzeganie założenia, że w pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4m2.
- Wyraźne, trudno usuwalne oznaczenie wyÅ‚Ä…czonych stolików i opracowanie planu sali na czas epidemii.
- Ustalenie i kontrolÄ™ maksymalnej liczby goÅ›ci w restauracji – na podstawie liczby dostÄ™pnych miejsc siedzÄ…cych, przy uwzglÄ™dnieniu zasad zawartych powyżej (nie liczÄ…c tych wyÅ‚Ä…czonych z użytkowania).
- Umieszczenie informacji o maksymalnej liczbie gości przy wejściu do lokalu.
- Wyznaczenie bezpiecznych stref na zewnątrz dla gości oczekujących na wejście. Doprowadzanie gości do konkretnego wolnego stolika.
- Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
- Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakoÅ„czeniu obsÅ‚ugi goÅ›ci lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakoÅ„czonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
- Należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykajÄ… siÄ™ klienci (z wyÅ‚Ä…czeniem podÅ‚ogi) minimum co 15 minut.
- Rekomenduje się zapewnienie, w miarę możliwości, stałego wietrzenia pomieszczeń restauracyjnych.
- Zaleca siÄ™ wywieszenie w toalecie instrukcji dotyczÄ…cych:
- mycia rÄ…k
- dezynfekcji rÄ…k
- zdejmowania i zakładania rękawiczek
- zdejmowania i zakładania maseczki.
- Należy wyÅ‚Ä…czyć z użycia przestrzenie samoobsÅ‚ugowe, w tym bary saÅ‚atkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
- Usługa na miejscu:
- przynoszenie zamówieÅ„ na tacach,
- mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo po użyciu.
- Usługa na wynos:
- wydawanie zamówieÅ„ na ladzie, w torbach,
- bezkontaktowe wydawanie zamówieÅ„,
- zapewnienie bezpieczeÅ„stwa przy korzystaniu z ekranów do skÅ‚adania zamówieÅ„ (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z pÅ‚ynem do dezynfekcji rÄ…k bÄ…dź jednorazowe rÄ™kawiczki oraz regularne (kilka razy dziennie), przecieranie powierzchni ekranów).
- UsuniÄ™cie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) z obszaru sali jadalnej i wydawanie bezpoÅ›rednio do zamówienia przez obsÅ‚ugÄ™.
Fot. Piwiarnia Warki Suwałki