17.05.2020

Od poniedziałku będzie można zjeść, napić się kawy czy piwa poza domem. Bary i restauracje czekają

Długo, bo ponad dwa miesiące zamknięte były lokale gastronomiczne. Oferowały dania i napoje tylko na wynos lub dowóz.

Od poniedziaÅ‚ku, 18 maja bary, restauracje i puby zaproszÄ… już nas do Å›rodka lub swoich ogródków - już od Å›niadania (jak Browar PóÅ‚nocny) do późnego wieczora. 

Wrócimy do normalnoÅ›ci, ale tej nowej, bo na poczÄ…tku wszystkich bÄ™dÄ… jeszcze obowiÄ…zywaÅ‚y obostrzenia zwiÄ…zane ze stanem epidemii oraz dodatkowe zasady:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobÄ™ musi przypadać co najmniej 4 m2),
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie,
  • zachowanie 2 m odlegÅ‚oÅ›ci miÄ™dzy stolikami. Blaty mogÄ… być odsuniÄ™te od siebie
    o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika,
  • zachowanie dystansu 1,5 m pomiÄ™dzy gośćmi siedzÄ…cymi przy osobnych stolikach,
  • noszenie maseczek oraz rÄ™kawiczek przez kucharzy oraz obsÅ‚ugÄ™ lokalu gastronomicznego oraz goÅ›cia restauracji, przy czym goÅ›cie mogÄ… zdjąć maseczki, jeÅ›li siedzÄ… już przy stolikach.

 

Ministerstwo Rozwoju i GÅ‚ówny Inspektor Sanitarny przygotowali wytyczne, ktore majÄ… zapewnić bezpieczeÅ„stwo klientom:

  1. Należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ na:
  • DyscyplinÄ™ utrzymania 2-metrowej odlegÅ‚oÅ›ci pomiÄ™dzy osobami stojÄ…cymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podÅ‚odze lub stojÄ…ce znaki).
  • ObowiÄ…zkowÄ… dezynfekcjÄ™ rÄ…k przez klientów przy wejÅ›ciu na teren lokalu.
  • UdostÄ™pnienie dozowników z pÅ‚ynem do dezynfekcji rÄ…k dla goÅ›ci w obszarze sali jadalnej (przy punktach skÅ‚adania zamówieÅ„/kasowych) oraz przy wyjÅ›ciu z toalet.
  • WyÅ‚Ä…czenie z użycia suszarek nadmuchowych, stosowanie w Å‚azienkach papieru do wycierania rÄ…k.
  • Wyznaczenie na podÅ‚odze stref zapewniajÄ…cych zachowanie odpowiednich odlegÅ‚oÅ›ci miÄ™dzy gośćmi (zachowanie odlegÅ‚oÅ›ci nie dotyczy rodzin lub osób pozostajÄ…cych we wspólnym gospodarstwie domowym), uwzglÄ™dniajÄ…c ogródki zewnÄ™trzne.
  • OdlegÅ‚ość miÄ™dzy blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaÅ› 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokoÅ›ci minimum 1 m (ponad blat stolika).
  • ZasadÄ™, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostajÄ…ce we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odlegÅ‚oÅ›ci miÄ™dzy nimi wynoszÄ… min 1,5 m i nie siedzÄ… oni naprzeciw siebie. WyjÄ…tkiem sÄ… stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiÄ™dzy osobami.
  • Przestrzeganie zaÅ‚ożenia, że w pomieszczeniu nie może przebywać wiÄ™cej niż 1 osoba na 4m2.
  • Wyraźne, trudno usuwalne oznaczenie wyÅ‚Ä…czonych stolików i opracowanie planu sali na czas epidemii.
  • Ustalenie i kontrolÄ™ maksymalnej liczby goÅ›ci w restauracji – na podstawie liczby dostÄ™pnych miejsc siedzÄ…cych, przy uwzglÄ™dnieniu zasad zawartych powyżej (nie liczÄ…c tych wyÅ‚Ä…czonych z użytkowania).
  • Umieszczenie informacji o maksymalnej liczbie goÅ›ci przy wejÅ›ciu do lokalu.
  • Wyznaczenie bezpiecznych stref na zewnÄ…trz dla goÅ›ci oczekujÄ…cych na wejÅ›cie. Doprowadzanie goÅ›ci do konkretnego wolnego stolika.
  1. Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
  2. Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakoÅ„czeniu obsÅ‚ugi goÅ›ci lokalu gastronomicznego przy danym stoliku. Po zakoÅ„czonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
  3. Należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykajÄ… siÄ™ klienci (z wyÅ‚Ä…czeniem podÅ‚ogi) minimum co 15 minut.
  4. Rekomenduje się zapewnienie, w miarę możliwości, stałego wietrzenia pomieszczeń restauracyjnych.
  5. Zaleca siÄ™ wywieszenie w toalecie instrukcji dotyczÄ…cych:
    • mycia rÄ…k
    • dezynfekcji rÄ…k
    • zdejmowania i zakÅ‚adania rÄ™kawiczek
    • zdejmowania i zakÅ‚adania maseczki.
  6. Należy wyÅ‚Ä…czyć z użycia przestrzenie samoobsÅ‚ugowe, w tym bary saÅ‚atkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
  7. Usługa na miejscu:
    • przynoszenie zamówieÅ„ na tacach,
    • mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo po użyciu.
  8. UsÅ‚uga na  wynos:
    • wydawanie zamówieÅ„ na ladzie, w torbach,
    • bezkontaktowe wydawanie zamówieÅ„,
    • zapewnienie bezpieczeÅ„stwa przy korzystaniu z ekranów do skÅ‚adania zamówieÅ„ (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z pÅ‚ynem do dezynfekcji rÄ…k bÄ…dź jednorazowe rÄ™kawiczki oraz regularne (kilka razy dziennie), przecieranie powierzchni ekranów).
  9. UsuniÄ™cie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) z obszaru sali jadalnej i wydawanie bezpoÅ›rednio do zamówienia przez obsÅ‚ugÄ™.

Fot. Piwiarnia Warki Suwałki

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
11.15.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie