06.08.2020

Podlaska Marka 2019 roku. Wśród nominowanych hala Suwałki Arena oraz Sękacz Bezglutenowy

Znamy listę nominowanych do nagrody Podlaska Marka 2019 r. Spośród ponad 150 kandydatów kapituła konkursowa wytypowała po 3 marki w każdej z 9 kategorii, czyli 27 wyjątkowych firm, usług i inicjatyw regionalnych.

Swoje produkty województwo podlaskie będzie wybierać już po raz 16.

- Poznaliśmy nominowanych do Podlaskiej Marki 2019 - prestiżowej nagrody przyznawanej przez urząd marszałkowski. Członkowie kapituły w głosowaniu wyłonili 27 nominowanych w dziewięciu kategoriach, spośród których wybiorą laureatów nagrody - mówił Artur Kosicki, marszałek województwa. - Wyjątkiem jest tradycyjnie już Marka Konsumentów, w której od 5 sierpnia głosować będą mogli mieszkańcy, a każdy głos to szansa na wygranie atrakcyjnych nagród - dodał.

Dotychczas kapituła konkursu przyznawała nagrodę w sześciu kategoriach tematycznych. W tym roku będzie ich więcej. Podkreślał to marszałek Kosicki. - Nagrody przyznamy w dwóch nowych kategoriach - Biznes oraz Projekt 4.0. Laureatów, ze względu na sytuację pandemiczną, poznamy później niż zwykle, tj. 10 września. Tradycyjnie w Operze i Filharmonii Podlaskiej, oczywiście z zachowaniem należytych zasad bezpieczeństwa - zapewniał marszałek.

Zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody – finansowe w postaci 10 tys. zł, reklama w mediach regionalnych i ogólnopolskich oraz promocja podczas zadań realizowanych przez samorząd województwa w ramach projektów promocyjnych.


Nominacje do nagrody Podlaska Marka:

Produkt Użytkowy:

  • Księgarnia internetowa "Tania książka", Glosel sp. z o.o.;
  • Sklejka, Zakłady Przemysłu Sklejek "Bioform" S.A. Białystok;
  • Vielo Woreczki wielorazowe, Dayge Agnieszka Siwicka.

Produkt Spożywczy: 

  • Sękacz Bezglutenowy, Manufaktura Bezglutenowych Sękaczy Agnieszka Degutis z Sadzawek, Gm.Szypliszki.

„Manufaktura Bezglutenowych Sękaczy - czytamy na stronie internetowej firmy -  powstała z zamiłowania do smaków Tradycyjnych Wyrobów Kresów Wschodnich i smaków znanych nam z dzieciństwa i babcinej kuchni, spowodowało ukierunkowanie działalności na produkcję tychże oryginałów w wersji bezglutenowej , aby móc to co pyszne i znakomite propagować wśród spragnionych tradycyjnych smaków konsumentów będących na diecie bezglutenowej.

Jego przepis oraz sposób wypieku otrzymaliśmy od naszej babci, która zaczynała je piec jeszcze w latach 1960- tych. Przez wszystkie te lata używała tylko prawdziwego masła, nie uznawała tańszych zamienników w postaci margaryny lub tłuszczu palmowego. My również staramy się zachować tradycyjny przepis babci , dzięki czemu nasze sękacze zachowały dawny, tradycyjny smak.

 Misją naszej firmy jest kultywowanie tradycji gastronomicznych Kresów Wschodnich, poprzez systematyczne poszukiwania starodawnych receptur oraz doskonalenie procesu produkcji i staranny dobór naturalnych produktów z ekologicznej Suwalszczyzny…

Nasze produkty wytwarzane są w małym zakładzie produkcyjnym w gospodarstwie rolnym na podlaskiej wsi położonej na Suwalszczyźnie.Produkcja prowadzona jest w czystych i higienicznych warunkach z zachowaniem zasad „Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej”.

  • Woda Krynka, Krynka Sp. z o.o.;
  • Piwo Janusz Moczywąs, Browar Waszczukowe Sp. z o. sp, k. Czarna Białostocka.

Odkrycie:

  • Stowarzyszenie Białostocka Akademia Musicalowa, Stowarzyszenie Białostocka Akademia Musicalowa;
  • Badania nad aktywnością biologiczną grzybów nadrzewnych Puszczy Białowiejskiej, Politechnika Białostocka oraz Uniwersytet Medyczny w Białymstoku;
  • Mindhand Bioniczna proteza ręki, Mindhand sp. z o.o. Białystok.

Inwestycja:

  • Hala sportowo-widowiskowa Suwałki Arena, Miasto Suwałki, Ośrodek Sportu i Rekreacji w Suwałkach;
  • Baza treningowa Jagiellonii, Jagiellonia Białystok Sportowa Spółka Akcyjna;
  • Budowa nowoczesnego Centrum Usług Logistycznych z Intermodalnym Terminalem Kontenerowym, "KONTRAST" Krzysztof Koc.

Kultura:

  • Seria książek dla dzieci "Żubr Pompik", Tomasz Samojlik;
  • Spektakl "Hobbit", Teatr Dramatyczny im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku;
  • Muzyka Mistrzów Baroku - cykl koncertów, Fundacja Pro Anima.

Wydarzenie:

  • PKO Białystok Półmaraton, Fundacja Białystok Biega;
  • IX edycja międzynarodowego festiwalu rockowego  Rock na Bagnie, Fundacja na rzecz rozwoju Powiatu Monieckiego;
  • Festiwal Wielu Kultur i Narodów "Z wiejskiego podwórza", Stowarzyszenie Miłośników Kultury Ludowej, Gminny Ośrodek Kultury w Czeremsze.

Społeczeństwo:

  • Czwartkowe Obiady u Diabetyków, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Oddział Wojewódzki w Białymstoku;
  • Białostocka Grupa Wsparcia dla Rodziców Dzieci z Autyzmem i Zespołem Aspergera, Krajowe Towarzystwo Autyzmu Oddział w Białymstoku;
  • Samorządowe becikowe, Urząd Miejski w Łomży.

Biznes:

  • Halluxy problem XXI wieku. Innowacyjne rozwiązanie leczenia "palucha koślawego" płytką śródkostną, ChM sp. z o.o.;
  • Grupa Chorten za mocne wsparcie lokalnych inicjatyw społecznych, Grupa Chortenl;
  • Technologiczna Grupa Kapitałowa TenderHut S.A., TenderHut S.A.

Projekt 4.0:

  • Stworzenie pierwszego w Polsce Centrum Sztucznej Inteligencji w Medycynie w Uniwersytecie Medycznym (C-SIM) w Białymstoku, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku;
  • Projekt Dolina Rolnicza 4.0, Fundacja Regionalny Ekosystem Innowacji;
  • Malow 4.0, Malow sp. z o.o. Suwałki. 

Konsumenci od środy (5.08) przez dwa kolejne tygodnie (do 19.08) będą mogli głosować na swojego kandydata na stronie www.podlaskamarka.pl. Jeden numer telefonu to jeden głos (potwierdzany bezpłatnym sms-em).

Uroczyste ogłoszenie wyników Podlaskiej Marki 2019 poznamy 10 września w Operze i Filharmonii Podlaskiej.

 

Źródło: Wrota Podlasia

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Barkom Każany Lwów


Ślepsk Malow Suwałki

14.11.2024
17:30

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
11.14.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe ogoszenie