Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie organizują już XVII edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
WypeÅ‚nione zgÅ‚oszenia należy przekazać do PODR w Szepietowie. Można to zrobić osobiÅ›cie (pokój nr 20) lub poprzez specjalistki pracujÄ…ce w Powiatowych ZespoÅ‚ach Doradztwa Rolniczego.
Wypełnione druki można także dostarczyć pocztą na adres:
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Szepietowo-Wawrzyńce 64
18-210 Szepietowo
z dopiskiem: Konkurs NKD, Joanna Czarkowska
lub po zeskanowaniu już wypełnionej i własnoręcznie podpisanej karty zgłoszeniowej na adres e-mail: jczarkowska@odr-szepietowo.pl
Termin dostarczenia zgłoszeń do PODR w Szepietowie - 24.04.2017 r.
NastÄ™pnie, po zakwalifikowaniu produktów przez krajowego organizatora, PolskÄ… IzbÄ™ Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, odbÄ™dzie siÄ™ 17.05.2017 r., w BiaÅ‚ostockich Spodkach, Regionalny FinaÅ‚ w BiaÅ‚ymstoku. PoczÄ…tek o godzinie 10.00.
Kryterium zakwalifikowania produktu to przede wszystkim jego zwiÄ…zek z okreÅ›lonym obszarem geograficznym, posiadanie szczególnych cech, wynikajÄ…cych ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu. Powinien być wytwarzany w maÅ‚ej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić siÄ™ z tradycji kultywowanych w danym regionie, zwyczajów oraz powinien być od dawna znany w okolicy.
Zakwalifikowane produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody).
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego ( przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze).
III. Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe).
IV. Inne produkty regionalne w szczególnoÅ›ci Å‚Ä…czÄ…ce produkty roÅ›linne ze zwierzÄ™cymi (np.farsze).
W naszym województwie zostaÅ‚a stworzona dodatkowo specjalna kategoria „Od pola do stoÅ‚u”, dedykowana jedynie producentom wytwarzajÄ…cym i sprzedajÄ…cym swoje wyroby bezpoÅ›rednio indywidualnemu odbiorcy. Jest ona również wsparciem dla tych wytwórców, którzy chcÄ… promować swe produkty poprzez stronÄ™ internetowÄ… www.produkty.wrotapodlasia.pl.
W ubiegÅ‚ym roku zmaganiach udziaÅ‚ wzięło ponad stu regionalnych producentów, którzy zaprezentowali okoÅ‚o 140 przepysznych produktów.
Konkurs jest szansÄ… na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych pereÅ‚ek” regionu, które majÄ… szansÄ™ na doÅ‚Ä…czenie do grona zarejestrowanych na Krajowej LiÅ›cie Produktów Tradycyjnych.
A np. pani Biruta Zimnicka, ze wsi Buraki, w gminie PuÅ„sk, już w 2001 roku zdobyÅ‚a nagrodÄ™ specjalnÄ… za swego sÄ™kacza w ogólnopolskim finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Na jej podwórku stoi nawet piÄ™kny pomnik sÄ™kacza, wykonany z drewna!
Krajowa Lista
Pierwszym produktem umieszczonym na LiÅ›cie - w lipcu 2005 roku - byÅ‚ pierekaczewnik - pieróg z Podlasia, który jest specjalnoÅ›ciÄ… mieszkajÄ…cych na tych ziemiach Tatarów. W 2009 r. Pierekaczewnik zostaÅ‚ zarejestrowany w UE, jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, tak wiÄ™c, koncepcja Listy Produktów Tradycyjnych, jako "przedszkola" do dużo trudniejszej rejestracji unijnej, siÄ™ sprawdziÅ‚a.
W woj. podlaskim zarejestrowano, oprócz perakeczewnika, m.in.:
- Ryby słodkowodne, wędzone tradycyjną metodą, w wędzarniach opalanych drewnem, przez Gospodarstwo Rybackie Polskiego Związku Wędkarskiego w Suwałkach.
- Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn
- Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny
- Sery białe deserowe litewskie
- Ser gouda z i masło tradycyjne z Filipowa
- Kindziuk z Puńska
-Sejneński szczupak faszerowany
- Mrowisko
- Sękacz sejneński.
- Makowiec z Ejszeryszek
- Miód augustowski
- Pisanka lipska
WYG
ŹródÅ‚o: Wrota Podlasia