Lokalna Grupa Rybacka „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie" zaprasza na uroczyste zakończenie Warsztatów kulinarnych inspirowanych potrawami babć.
Warsztaty kulinarne, poza tematyką nawiązującą do kulinarnej spuścizny regionu i historii, mają charakter edukacyjny także w zakresie ekologii.
Wykorzystywane bowiem będą produkty pochodzące z ekologicznych upraw czy hodowli, a uczestnicy będą mogli uzyskać informacje nt. źródeł pochodzenia produktów oraz ich właściwości.
- Podczas nabywania wiedzy w zakresie kulinariów, będziemy korzystać z bogatego wachlarza ryb słodkowodnych, występujących w wodach Pojezierza Suwalsko-Augustowskiego, a także nieco już zapomnianych roślin,takich jak np. pigwowiec czy topinambur – informuje Małgorzata Bielińska, specjalista do spraw promocji i szkoleń Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie".
Na działanie składają się dwa moduły: warsztat kulinarny oraz konkurs na potrawę z ryb słodkowodnych, podczas którego uczestnicy warsztatów będą wykorzystywać nabytą wiedzę i umiejętności, przygotowując popisowe danie.
- Zapraszamy serdecznie na uroczyste zakończenie warsztatów, połączone z wręczeniem nagród. Z pewnością będzie to jedno ze smaczniejszych
wydarzeń października – dodaje.
Wręczenie nagród odbędzie się w niedzielę, 12 października w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, Rynek Zygmunta Augusta 44, Augustów o godz. 13:45.