Podczas sesji Sejmiku Województwa Podlaskiego wręczone zostały pamiątkowe grawertony finalistom Agroligi i konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne.
Nagrody zostały wręczone prezesowi Adamowi Pietruszyńskiemu z Grupy Agrocentrum, Mistrza Krajowego Konkursu Agroligi 2016 w kategorii firmy; Dorocie i Andrzejom Dziekońskim z Dziękoni w gminie Mońki, Wicemistrzom Krajowej Agroligi 2016 w kategorii Gospodarstwo rolnicze, a także podlaskim finalistom X Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne, czyli: Zdzisławowi Cylwa (gm. Jeleniewo), który zajął trzecie miejsce w finale krajowym X edycji Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2017 roku w kategorii EKOLOGIA – ŚRODOWISKO oraz Marcie i Mariuszowi Ramel (Gmina Sejny), laureatom etapu wojewódzkiego ekologiczne gospodarstwo towarowe.
O nagrodzonych:
Grupa Agrocentrum to firma wyłącznie z polskim kapitałem, produkująca pasze według najwyższych światowych standardów. Prezesem jest Adam Pietruszyński.
Grupa Agrocentrum to nowoczesna firma z ponad 20-letnim doświadczeniem w produkcji mieszanek produkcyjnych. Produkują najwyższej jakości pasze dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Głównym celem firmy jest tworzenie innowacyjnych produktów spełniających wymagania hodowców. Potencjał produkcyjny wynosi 180 tys. ton pasz i premiksów rocznie. Produkcja wynosi 12 tys. ton miesięcznie, ale dynamicznie rośnie. Zakład jest tak zaplanowany, że w miarę zwiększających się potrzeb można będzie zamontować dodatkowe linie produkcyjne.
Firma Agrocentrum została założona 1 lipca 1992 roku. W tym właśnie roku trzech udziałowców zakupiło mieszalnię pasz od Gminnej Spółdzielni w Kolnie. Przez okres 6 miesięcy zmodernizowano zakład i przystąpiono do produkcji pierwszej paszy. Ze względów strategicznych Wytwórnię Pasz zlokalizowano w Kałęczynie k/Pisza. Na terenie kilku hektarów w ciągu dwóch lat powstał jeden z najnowocześniejszych obiektów produkcyjnych, wyposażony w światowej klasy urządzenia duńskiej firmy Matador. Potem były kolejne inwestycje.
W skład Grupy Agrocentrum wchodzą też Podlaskie Zakłady Zbożowe, z oddziałami Białymstoku i Suwałkach.
Zdzisław Cylwa (gm. Jeleniewo) zajął trzecie miejsce w finale krajowym X edycji Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2017 roku w kategorii EKOLOGIA – ŚRODOWISKO. Finał odbył się podczas X Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD w Łodzi
Pan Zdzisław Cylwa gospodarstwo w systemie rolnictwa ekologicznego prowadzi od 2010 roku. Powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 20 ha, w tym użytki rolne ponad 19 ha. Uprawia zboża, ziemniaki, warzywa, bobowate drobnonasienne i trawy na trwałych użytkach zielonych w tym wartościowe pod względem środowiskowym. Gospodarstwo wyposażone jest w narzędzia i maszyny do uprawy gleby i zbioru pasz objętościowych.
Rolnik konsekwentnie przestrzega płodozmianu z uwzględnieniem roślin motylkowatych, terminów agrotechnicznych i właściwego nawożenia (stosuje obornik). Prowadzi chów bydła opasowego na bazie pięciu krów mamek (rasa limousine i krzyżówki) w oborze na głębokiej ściółce. Zwierzęta od maja do października przebywają na pastwisku. Bydło żywione jest w oparciu o pasze z gospodarstwa pochodzące głównie z TUZ.
W gospodarstwie jest wiele nieprodukcyjnych elementów krajobrazu, przydomowa oczyszczalnia ścieków i kolektory słoneczne. Pan Zdzisław produkuje brykiet ze słomy na własne potrzeby.
Marta i Mariusz Ramel ( Marynowo, gm. Sejny) zostali laureatami etapu wojewódzkiego - Kategoria ekologiczne gospodarstwo towarowe
Marta i Mariusz Ramel prowadzą gospodarstwo w systemie rolnictwa ekologicznego od 2009 roku. Powierzchnia gospodarstwa wynosi ponad 18 ha, w tym użytki rolne ponad 13 ha. W gospodarstwie znajduje się 2-hektarowy sad, w którym rosną jabłonie (Antonówka, Papierówka, Gold Milenium). Rolnicy uprawiają buraki ćwikłowe i inne warzywa, m.in. w międzyrzędziach sadu. Pozostała powierzchnia użytków rolnych to koniczyna czerwona, trawy na gruntach ornych oraz trwałe użytki zielone.
Produkty towarowe, tj. owoce i warzywa są przetwarzane na soki i sprzedawane do stałych punktów sklepowych, bezpośrednio z gospodarstwa lub przez Internet. Siano (zielonka) sprzedawane są bezpośrednio z pola okolicznym rolnikom zajmujących się chowem bydła. Park maszynowy dostosowany jest do profilu produkcji.
Głównym kierunkiem jest produkcja soków z owoców i warzyw o wyjątkowych walorach smakowych i właściwościach zdrowotnych, gdyż są naturalne, bez cukru, słodzików, syntetycznych witamin i „chemii”. Produkcja i rozlewnia soków prowadzona jest w nowo wybudowanym budynku. Pierwsze maszyny do tłoczenia zakupione zostały wyłącznie z własnych środków. Kolejnym etapem był zakup linii do rozlewania soku w saszetki i zakup samochodu dostawczego umożliwiającego dowóz soków do odbiorcy.
Pan Mariusz jest członkiem „Suwalsko-Sejneńskiej” Lokalnej Grupy Działania, współtworzy lokalną strategię działania i pomaga innym rolnikom, przedsiębiorcom i mieszkańcom.
Przypomnijmy, że wcześniej tegorocznymi zwycięzcami Podlaskiej AgroLigi 2017 na szczeblu wojewódzkim zostali:
- w kategorii rolnicy: Wioletta i Radosław Budlewscy (Wojny Pietrasze, gm. Szepietowo, powiat wysokomazowiecki)
- w kategorii firma: „Karczma pod Sokołem” i sklep „Pod Sokołem” (Sokółka)
A równorzędne tytuły Laureata Podlaskiej Agroligi 2017 otrzymały gospodarstwa:
- Jolanty i Antoniego oraz Michała Mateusza i Łukasza Jagłowskich z miejscowości Ponizie w gm. Augustów
- Rajmunda Szlaużysa ze wsi Oszkinie, gm. Puńsk
Marzeny i Jana Siękowskich z Koniecbór, gm. Raczki
- Małgorzaty i Jana Pruszyńskich, Pruszanka Stara, gm. Brańsk
- Karoliny i Radosława Mieczkowskich, Wilamówka, gm. Trzcianne
WYG
Źródło i fot: Wrota Podlasia