06.04.2020

Sernik z trzech składników - wielkanocny hit od najlepszewkuchni.pl

Przygotowanie smacznych wypieków i potraw na Wielkanoc wcale nie musi być trudne. Najważniejsze są dobre i proste przepisy.

Takie możecie znaleźć na portalu kulinarnym najlepszewkuchni.pl

My wybraliśmy przepisy na nasze dwa ulubione świąteczne ciasta – pyszny sernik z trzech składników oraz rozkoszny dla podniebienia mazurek z orzechami.

Te tradycyjne Wielkanocne ciasta zachwycą Was smakiem i łatwością wykonania.

Po więcej sprawdzonych przepisów na Wielkanoc i wszelkie inne okazje zapraszamy zawsze na najlepszewkuchni.pl

Życzymy wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.


Przepisy:

Sernik z trzech składników

 

składniki

  • 4 jajka

  • 160 g białej czekolady

  • 160 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny



  • Dodatkowo:

  • 1 szklanka gorącej wody

  • masło do wysmarowania formy

  • cukier puder do posypania

  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Boki i dno formy wysmaruj masłem, brzegi dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2

Połam czekoladę na kawałki. Wrzuć do miski, a następnie umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą, tzw. kąpiel wodna.

Krok 3

Rozpuszczoną czekoladę wystudź. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.



Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Dodaj je do masy czekoladowo-serowej. Wszystko razem wymieszaj rózgą.


Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj wcześniej powstałej masy, delikatnie wszystko połącz. Przelej powstałe ciasto do formy.


Krok 6

Na blachę wylej szklankę gorącej wody. Ciasto należy piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 20 minut aż wystygnie.

Krok 7

Wyjmij z piekarnika, wystudź całkowicie. Podawaj posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami i rozkoszuj się smakiem!

 

Mazurek orzechowy


Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki tortowej

  • 200 g masła Łaciate

  • 3 duże ugotowane żółtka

  • szczypta soli

  • 150 g cukru pudru

  • rozmącone jajko



Masa:

  • powidła śliwkowe

  • 1 puszka masy kajmakowej 379 g

  • 200 g czekolady ciemnej

  • 6 łyżek mleka Łaciate (lub więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba)

  • płatki migdałów do ozdoby

  • kilka orzechów włoskich do ozdoby



Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i dodajemy sól. Masło siekamy i również dodajemy do mąki. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito i dodajemy do ciasta. Zagniatamy. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na 15 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i układamy je w dowolnym kształcie, jednocześnie wyrównując powierzchnię. Zostawiamy trochę ciasta, aby zrobić z niego wałeczek dookoła. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż ciasto się zrumieni, czyli około 12-16 minut.


Krok 3

Po upieczeniu ciasto lekko studzimy. Następnie smarujemy spód powidłami śliwkowymi i wykładamy masę kajmakową. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.


Krok 4 

Stopniowo wylewamy czekoladę na masę kajmakową. Rozprowadzamy delikatnie nożem, wygładzając powierzchnię. Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Smacznego!

 

Po więcej przpisów zapraszamy tutaj

 

(materiał promocyjny)

 


 


 




udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
11.16.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe ogoszenie