„Dobre” i „złe” bakterie poznali najmłodsi studenci Uniwersytetu Dziecięcego PWSZ w Suwałkach. Na zajęciach z dr Małgorzatą Andryszczyk, dziekanem Wydziału Ochrony Zdrowia, dzieci dowiedziały się też jak zachowywać się podczas choroby, poznały środowisko wirusów i bakterii oraz próbowały produktów, które zawierają te „dobre” bakterie (ogórki kiszone, jogurty, itp.).
- Na maluchy czekał też kolorowy zawrót głowy z Iwoną Łazarską, czyli zajęcia muzyczne, artystyczne i zabawy (chusta animacyjna, „kolorowe wyścigi”, czy „balonowy zawrót głowy”. Wioleta Kotarska zabrała z kolei dzieci w świat sztuki i zajęć artystycznych. W poznawaniu maluchom pomagały m. in. jesienne liście i jarzębina - informuje Dawid Harasim, rzecznik Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach.
Na swoich pierwszych zajęciach byli też rodzice, którym o żywieniu dziecka i roli zbilansowanej diety opowiadała Dorota Kadaj. Były to jednak typowe zajęcia praktyczne, podczas których rodzice przygotowywali zdrowe przysmaki swoim pociechom. Kolejne zajęcia w ramach Uniwersytetu Dziecięcego już 9 listopada!