Ziemniak –potocznie kartofel, pyra. Choć w różnych regionach Polski mówi się na to warzywo inaczej, gości ono na większości polskich stołów. W sobotę w Raczkach już po raz drugi odbyło się Kartoflisko – święto ziemniaka.
Na stole gościły różnorodne potrawy z ziemniakiem w roli głównej – kiszka ziemniaczana, placki, babka, kartacze. Wszystkie startowały w konkursie na najpyszniejszą ziemniaczaną potrawę. Smak dań oceniali poseł Bożena Kamińska, Szczepan Ołdakowski, starosta powiatu suwalskiego, Andrzej Szymulewski, wójt Gminy Raczki, Marcin Halicki z Gminnego Ośrodka Kultury i doświadczony kucharz i cukiernik Zenon Lach.
Jury jednogłośnie zdecydowało, że najlepszą potrawę przyrządziła Janina Panasiewicz. Pani Janina od lat należy do Koła Gospodyń Raczkowskich. W sobotę otrzymała „Srebrną Tarkę”. Drugie miejsce zajęła Klaudia Taraszkiewicz, trzecie Janina Kucharczyk, a wszystkim pozostałym paniom: Romualdzie Dzienisiewicz, Jadwidze Kopiczko, Katarzynie Jankowskiej, Marcelinie Morusiewicz, Katarzynie Omoleckiej, Halinie Iwaszko, Krystynie Dawidowskiej i Amelce Morusiewicz- przyznano ex aequo miejsce czwarte. Pyszności przygotowane przez miejscowe kucharki zniknęły wprost błyskawicznie.
Kartoflisko było też doskonałą okazją do spotkania się. Na placu przed GOK-iem zebrały się całe rodziny. Imprezę rozpoczął występ Orkiestry Dętej. Na najmłodszych czekały zabawy i konkursy z nagrodami, starsi mogli wypić kawę, zjeść ciasto i porozmawiać. Emilia Jeglińska i Kamil Tylman pokazywali, co to jest carving, czyli jak można z warzyw i owoców wyczarować ozdoby, odbył się też pokaz darcia pierza. Pogoda i frekwencja dopisały. Być może z czasem Kartoflisko na stałe wpisze się do kalendarza Raczkowskich imprez i stanie się tak sławne jak święto truskawki w Korycinie.
(just)