26.03.2016

Wielkanocne smaki na talerzu malucha

Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. To tym bardziej ważne, kiedy przy świątecznym stole zasiadają małe dzieci.

NajmÅ‚odsi w oparciu o to, czego doÅ›wiadczajÄ…, budujÄ… swoje wÅ‚asne pojÄ™cie tradycji oraz uczÄ… siÄ™ okreÅ›lonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpÅ‚ywa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiÅ‚ków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiÄ™tać, że zanim wielkanocne przysmaki trafiÄ… na stóÅ‚, powinny być przemyÅ›lane pod wzglÄ™dem żywieniowych potrzeb i możliwoÅ›ci najmÅ‚odszych.

Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazÅ‚y siÄ™ m.in. jajka, miÄ™so, chleb czy masÅ‚o. To popularne produkty z grup żywnoÅ›ci takich jak: produkty biaÅ‚kowe, produkty zbożowe czy tÅ‚uszcze. Wszystkie one majÄ… swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udziaÅ‚ poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadÅ‚ospisie dziecka.

Zgodnie z modelowym talerzykiem żywieniowym dla dzieci w wieku 1-3 lata opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka w dziennym menu malucha wspomniane wielkanocne produkty powinny siÄ™ znaleźć w nastÄ™pujÄ…cych proporcjach: 4-5 porcji produktów biaÅ‚kowych (miÄ™sa, ryb, jaj, nabiaÅ‚u, warzyw), 5 porcji produktów zbożowych oraz 1-2 porcje tÅ‚uszczów. Poza wspomnianymi produktami modelowy talerzyk zawiera również wodÄ™ – która zarówno na co dzieÅ„, jak i od Å›wiÄ™ta jest dla dziecka najlepszym napojem, 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców dziennie. Ich obecność w Å›wiÄ…tecznym menu bÄ™dzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych potraw. Jednak nie tylko odpowiednie proporcje majÄ… duże znaczenie w komponowaniu Å›wiÄ…tecznych posiÅ‚ków. OgromnÄ… rolÄ™ w prawidÅ‚owym odżywianiu dziecka, także przy Å›wiÄ…tecznym stole, ma jakość podawanych produktów m.in. brak konserwantów, sÅ‚odkich dodatków czy wzmacniaczy smaku.

ZachÄ™camy do zapoznania siÄ™ i wypróbowania propozycji najpopularniejszych wielkanocnych potraw opracowanych z myÅ›lÄ… o najmÅ‚odszych przez edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo roÅ›niemy”:

1. Przepis na  Pasztet z soczewicy ze Å›liwkÄ… autorstwa Agnieszki Gruszki, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo roÅ›niemy”

Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 2 Å›rednie cebule
  • 150ml kaszy manny
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • 1 Å‚yżeczka majeranku
  • 1 Å‚yżeczka czÄ…bru
  • ½ Å‚yżeczki startej gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • Åšliwki wÄ™dzone
  • 3-4 Å‚yżki sosu sojowego
  • Pieprz do smaku  

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości, tak aby wchłonęła całą wodę. Na 1 miarkę soczewicy użyj dwukrotnej ilości wody.
  2. CebulÄ™ pokrój w piórka, marchew i seler zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż, a potem duÅ› do miÄ™kkoÅ›ci marchew, seler, cebulÄ™ wraz z  zielem i liÅ›ciem laurowym, pod koniec dodaj przeciÅ›niÄ™ty przez praskÄ™ czosnek. Po uduszeniu ziele i liść wyjmij.
  3. Soczewicę i warzywa zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij blenderem na gładką masę.
  4. Dodaj olej, kaszę mannę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. PoÅ‚owÄ™ masy przeÅ‚óż do formy wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, uÅ‚óż Å›liwki w 1 rzÄ…dku przez caÅ‚Ä… dÅ‚ugość pasztetu.
  6. Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez 1 godzinÄ™. Na ostatnie 15 minut pieczenia należy wÅ‚Ä…czyć górnÄ… grzaÅ‚kÄ™, żeby skórka siÄ™ zrumieniÅ‚a.

2. Przepis na Jajka faszerowane pastÄ… z ciecierzycy i awokado autorstwa Aleksandry Ciskowskiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo roÅ›niemy”

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 dojrzaÅ‚e awokado
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 2 Å‚yżki soku z limonki
  • 1 Å‚yżka oliwy z oliwek
  • bazylia, pieprz
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

 

  1. Jajka gotujemy na twardo, po ostygniÄ™ciu przekrajmy na póÅ‚ i wyjmujemy żóÅ‚tka.
  2. CiecierzycÄ™ miksujemy z awokado, zioÅ‚ami, oliwÄ…, czosnkiem i żóÅ‚tkami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. PastÄ… faszerujemy jajka. Pasta Å›wietnie smakuje również na kanapki.

3.  Przepis na Å»urek autorstwa Katarzyny Winnickiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo roÅ›niemy”

Składniki:

 

  • 300 g wÄ™dzonki (baleron, szynka itp.)
  • 4 sztuki biaÅ‚ych nieparzonych kieÅ‚basek
  • 500 ml zakwasu
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 3 cebule
  • 4 Å›rednie ziemniaki
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • 3 Å‚yżki chrzanu tartego (Å›wieżego nieco mniej)
  • 3 Å‚yżki jogurtu greckiego
  • 4 jaja
  • Majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku
  • 10 ml oleju rzepakowego (Å‚yżka)

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. BiaÅ‚Ä… kieÅ‚basÄ™ nacinamy, posypujemy  1 cebulÄ… skrojonÄ… w kostkÄ™ i zmiażdżonym zÄ…bkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika na 35-40 min.
  3. Gotujemy jajka na twardo.
  4. W tym czasie kroimy wędzonkę, pozostałą cebulę
    i czosnek w kostkÄ™.
  5. Podsmażamy wszystko na oleju.
  6. Dodajemy bulion, ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
  7. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Dodajemy zakwas i mieszamy, aby nie przywarł do dna.
  9. Ugotowane jajka obieramy, biaÅ‚ka kroimy w kosteczkÄ™, zaÅ› żóÅ‚tka rozgniatamy w miseczce i Å‚Ä…czymy z jogurtem.
  10. Hartujemy żóÅ‚tkowo-jogurtowÄ… zawiesinÄ™ gorÄ…cym żurkiem i dodajemy do garnka.
  11. Na koniec dodajemy upieczonÄ… i pokrojonÄ… w niewielkie plastry kieÅ‚basÄ™, chrzan i biaÅ‚ka jaj.
  12. Doprawiamy do smaku.

 

Wskazówki: Można użyć kieÅ‚basy parzonej, wtedy skracamy czas pieczenia do ok. 20 minut.

WiÄ™cej przepisów Edukatorów Programu „Zdrowo jemy, zdrowo roÅ›niemy” jest dostÄ™pnych na stronie: rodzinnegotowanie.zdrowojemy.info.    

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
01.15.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
15.01.2025

MAGAZYNIER

15.01.2025

SPRZEDAWCA

Dodaj nowe og³oszenie