W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach, jako jednej z 16 placówek z całego kraju biorących udział w projekcie, zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne dla szkół gastronomicznych "Zapomniane Przepisy w Nowoczesnej Odsłonie"
Uczniowie pod okiem znanego z programu telewizyjnego "Pytanie na Śniadanie" Szefa Kuchni Łukasza Konika i Artura Lenczewskiego przygotowywali tradycyjne potrawy Podlasia w nowoczesny sposób.
Z projektem wystąpiła Polska Inicjatywa Kulinarna. To stowarzyszenie, które zrzesza szefów kuchni, kucharzy, cukierników oraz osoby dzialające w branzy hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej. Organizacja chce mieć wpłyuw na rozwój polskiej gastronomi i inicjować zmiany w kształceniu adeptów sztuki kulinarnej.
Kulinarne dziedzictwo Polski, wyrażane zarówno w tradycyjnej kuchni chłopskiej, jak i daniach charakterystycznych dla arystokracji przeżywa swój renesans. Dziś bardzo wyraźnie uświadamiamy sobie, że w kuchni polskiej drzemie wiele smaków, z których należy czerpać i o których nie można zapomnieć. Ze względu na wyjątkowo trudną historię naszego kraju, kuchnia polska stała się prawdziwym bogactwem smaków zaczerpniętych z rodzimej tradycji, jak również trendów zagranicznych.
Na skutek zmieniających się granic na mapie, w wielu polskich daniach widać wpływy między innymi niemieckie, austriackie, rosyjskie, litewskie, żydowskie czy francuskie. Zagraniczne trendy pozwoliły na dynamiczny rozwój i ewaluację naszej gastronomii. Dzięki Królowej Bonie na polskich stołach zagościła włoszczyzna, bez której dziś nie wyobrażamy sobie wielu potraw, a przecinające się handlowe szlaki, dały nam możliwość poznania chociażby orientalnych owoców czy przypraw.
Po II wojnie światowej w kuchni Polaków zapanowała nuda. Ostoją kuchni były regionalne tradycje ludowe , goszczące w zaciszach domów. Przez długie lata kuchnia polska kojarzona była z potrawami charakterystycznymi dla PRL–owskich jadłodajni i barów, w których królowała pomidorówka i kotlet mielony. Na szczęście to już przeszłość. Dziś nasza kuchnia znów zaprasza bogactwem smaków i zapachów, o których na długo zapomnieliśmy. Burzliwa historia, zmieniające się ustroje nie zdołały zatracić naszej wyjątkowej tradycji, kultury ani kuchni. Wysokiej jakości naturalne składniki, dawna kuchnia szlachecka oraz liczne regionalizmy stanowią dziś kwintesencję polskiej gastronomi.
Podlasie to również mieszanina tradycji, kultur i smaków rodzimych jak również litewskich, białoruskich i ukraińskich. Charakterystyczne dla Podlasia są dania z ziemniaków, między innymi kiszka ziemniaczana, baba ziemniaczana, kołduny z mięsem i skwarkami. Tradycją tego regionu jest wypiekanie nad ogniem sękaczy, które serwuje się podczas rodzinnych uroczystości. Specjałem Podlasia są suszone kiełbasy i wędliny w tym również kindziuk. Na stołach spotkamy dania z darami lasu: grzybami, jagodami, a trawę z Puszczy Białowieskiej zobaczymy w tradycyjnie produkowanej na terenie Podlasia żubrówce.