Produkty z Warmii i Mazur zostały nagrodzone na Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej - Natura Food 2014 w Łodzi. Złoty medal otrzymał sorbet pietruszkowo-jabłkowy z olsztyńskiej Pracowni Cukierniczej Magdaleny Kroczek i „Okowita Miodowa” produkowana przez Mazurskie Miody z Tomaszkowa. Wyróżniono także makaron razowy z Wytwórni Makaronów „Refama” z Reszla oraz chleb BIO produkowany przez Eko-Piekarnię z Wydmin.
Przypomnijmy, że przed kilkoma dniami warzywno-owocowy sorbet i „Okowita Miodowa” również zdobyły złote medale na poznańskich targach „Smaki regionów”.
W Targach Natura Food udział wzięło około trzystu wystawców z Polski i zagranicy. Odbywające się w dn. 3-5 października br. Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014, to najważniejsze wydarzenie branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Targi są branżową imprezą dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej. Każdego roku w imprezie uczestniczy blisko 300 wystawców i 12 tysięcy zwiedzających. Są wśród nich przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności wysokiej jakości z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, w tym roku również z Japonii.
Handel żywnością ekologiczną, to poważny i trudny biznes. Targom towarzyszyło zatem szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów, w tym: Akademia Biokuriera, seminaria w ramach BIObiznes Forum. Po raz pierwszy odbyło się I Forum EKObranży, poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie eko żywności.
Jan Wyganowski
Na fot. Chleb z Wydmin. Fot Faceboock