O tym, że północno-wschodnie krańce naszego kraju warto odwiedzać wie każdy, kto choć raz przyjechał tutaj na kilkudniowy urlop. Teraz walory województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego docenione zostały także w ważnych, ogólnopolskich konkursach.
Tereny Polski Wschodniej to niezwykle malownicze rejony, które turystów przyciÄ…gajÄ… przede wszystkim swojÄ… dzikÄ… przyrodÄ… i zamiÅ‚owaniem do tradycji. Nie bez powodu nazywane sÄ… one „sercem natury”. Dwa niedawno rozstrzygniÄ™te konkursy potwierdzajÄ… tÄ™ tezÄ™. Dostrzeżone zostaÅ‚o nie tylko naturalne piÄ™kno, ale również znakomita, miejscowa kuchnia.
Jeden z nowych cudów Polski
Suwalski Park Krajobrazowy to miejsce w każdym calu wyjÄ…tkowe. Oprócz najgÅ‚Ä™bszego w kraju jeziora można tam zobaczyć unikatowÄ… w skali Europy rzeźbÄ™ terenu czy wspiąć siÄ™ na „suwalskÄ… FudżijamÄ™”, jak nazywana jest Góra Cisowa. Legenda gÅ‚osi, że zostaÅ‚a ona sztucznie usypana z ziemi wydobytej przy tworzeniu jeziora Kopanego, znajdujÄ…cego siÄ™ u jej podnóża. O niezwykÅ‚oÅ›ci tego miejsca może Å›wiadczyć fakt, iż Suwalski Park Krajobrazowy zajÄ…Å‚ drugie miejsce w plebiscycie organizowanym przez National Geographic na „7 nowych cudów Polski”. GÅ‚osujÄ…cy docenili nie tylko walory przyrodnicze, ale także bogatÄ… historiÄ™ regionu.
– Na terenie parku znajduje siÄ™ wieÅ› staroobrzÄ™dowców, WodziÅ‚ki. Jest to niezwykÅ‚e miejsce, w którym kultywowane sÄ… najstarsze prawosÅ‚awne zwyczaje. Oprócz zabytkowej architektury skorzystać tu można z tzw. „czarnej bani”, czyli tradycyjnych, rosyjskich Å‚aźni parowych – mówi Anna Moskwa z Klastra Marek Turystycznych Polski Wschodniej.
Tradycyjna kuchnia z nowoczesnym zacięciem
Październik przyniósÅ‚ również wyróżnienia dla warmiÅ„sko-mazurskich restauracji. Aż trzy spoÅ›ród tutejszych kuchni hotelowych otrzymaÅ‚o nagrodÄ™ Grand Award Trzy Widelce, czyli uzyskaÅ‚o najwyższÄ… możliwÄ… notÄ™ w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants Awards 2014. Tym samym znalazÅ‚y siÄ™ w gronie 29 najlepszych restauracji w kraju.
– W tym roku wÅ›ród laureatów konkursu znalazÅ‚y siÄ™: Restauracja PaÅ‚acowa Hotelu Anders w Starych JabÅ‚onkach, Restauracja Refektarz Hotelu Zamek Ryn oraz Restauracja Romantyczna Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich. Szczególnie cieszyć może fakt, że decydujÄ…cy gÅ‚os w konkursie mieli sami konsumenci, a przede wszystkim badanie Tajemniczego Klienta, co mocno uwiarygadnia sam konkurs, a nagrodzie dodaje prestiżu – mówi Daniel BÅ‚aszkiewicz, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży Hotelu Anders.
Dariusz StruciÅ„ski, szef kuchni Hotelu Anders, podczas odbierania nagrody podkreÅ›liÅ‚, że uzyskanie wyróżnienia przez aż trzy obiekty z województwa warmiÅ„sko-mazurskiego to również duże osiÄ…gniÄ™cie dla hotelarzy i caÅ‚ego regionu.
Tradycyjne potrawy i skÅ‚adniki kuchni póÅ‚nocno-wschodniej Polski w nowoczesnym, innowacyjnym wydaniu – tak w skrócie można okreÅ›lić cechy charakterystyczne wyróżnionych restauracji. Kucharze peÅ‚nymi garÅ›ciami korzystajÄ… z ekologicznych warzyw pochodzÄ…cych z okolicznych upraw oraz naturalnych produktów wytwarzanych przez miejscowych rolników. Na stoÅ‚ach królujÄ… ryby z pobliskich jezior oraz najwyższej jakoÅ›ci miÄ™so. Klienci, którzy skosztowali przysmaków przygotowanych w wyróżnionych restauracjach zapewniajÄ…, że posiÅ‚ek w tych miejscach w poÅ‚Ä…czeniu z miejscowym klimatem to coÅ›, co na dÅ‚ugo zapada w pamięć. WiÄ™cej informacji dotyczÄ…cych regionu znaleźć można na stronie www.wsercunatury.pl – opisy najwiÄ™kszych atrakcji, kalendarium wydarzeÅ„, informacje na temat hoteli i wiele, wiele wiÄ™cej.