Spotkanie dla producentów pieczywa, wędlin, serów i innych produktów regionalnych organizuje Suwalska Izba Rolniczo-Turystyczna.
Konferencja pt. „Produkcja i sprzedaż żywnoÅ›ci lokalnej z pierwszej rÄ™ki od rolników i rodzinnych wytwórców żywnoÅ›ci” odbÄ™dzie siÄ™ w czwartek w siedzibie Stowarzyszenia Euroregion Niemen, przy ul. WesoÅ‚ej 22 w SuwaÅ‚kach, w godzinach od 11:00 do 14:00.
W programie spotkania:
1. Identyfikacja problemów i barier formalno-prawnych oraz możliwoÅ›ci ich rozwiÄ…zaÅ„ w zakresie sprzedaży bezpoÅ›redniej żywnoÅ›ci – przedstawiciel SIRT.
2. ObowiÄ…zujÄ…ce przepisy okreÅ›lajÄ…ce bezpieczeÅ„stwo produktów pochodzenia zwierzÄ™cego, ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem wymagaÅ„ weterynaryjnych przy ich sprzedaży bezpoÅ›redniej w ramach MLO – przedstawiciel PL WET.
3. ObowiÄ…zujÄ…ce przepisy prawne w zakresie dostaw bezpoÅ›rednich i przetwórstwa żywnoÅ›ci niezwierzÄ™cego pochodzenia z uwzglÄ™dnieniem zagadnieÅ„ zwiÄ…zanych z żywieniem goÅ›ci w gosp. agroturystycznych – Przedstawiciel Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego.
4. Prawne i podatkowe aspekty dziaÅ‚alnoÅ›ci zwiÄ…zane z produkcjÄ… i sprzedażą żywnoÅ›ci tradycyjnej i regionalnej – Radca Prawny. Prowadzenie dziaÅ‚alnoÅ›ci agroturystycznej – Przedstawiciel UrzÄ™du Skarbowego.
5. Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykÅ‚adzie serów z Wiżajn – Przedstawiciel Stowarzyszenia „Macierzanka”.
6. Dyskusja, sformuÅ‚owanie wniosków.
Organizatorzy zapraszają do dyskusji i podzielnia się doświadczeniami w proponowanej tematyce.