Grupa Polindus - Laktopol jest właścicielem Zakładu Produkcyjnego w Bielsku Podlaskim. Ostatecznie akt notarialny został podpisany 28 września 2022. Będzie to piąty zakład produkcyjny w grupie.
To ogromne wyzwanie dla caÅ‚ej grupy kapitaÅ‚owej Olgierda Meysztowicza, Prezesa ZarzÄ…du, a zarazem wÅ‚aÅ›ciciela. DziÄ™ki tej inwestycji ilość produkowanych do tej pory proszków zostanie podwojona.
W zakupionym zakÅ‚adzie znajdujÄ… siÄ™ dwie wieże o Å‚Ä…cznej wydajnoÅ›ci 130 ton/dobÄ™, magazyny: dwa suche o Å‚Ä…cznej powierzchni 6600 m2 oraz chÅ‚odnia 1400 m2 o chÅ‚odzonej powierzchni ok. 600 m2. Docelowo zatrudnienie znajdzie tam okoÅ‚o 130 pracowników.
Laktopol Sp. z o.o. ze swoim zakÅ‚adem produkcyjnym w SuwaÅ‚kach to rozpoznawalny i uznany Å›wiatowy producent proszków mlecznych. Jego sztandarowy produkt, jakim jest Instant Fat Filled Milk Powder, czyli mleko odtÅ‚uszczone z dodatkiem tÅ‚uszczów roÅ›linnych, trafia na rynki ponad 90 krajów Å›wiata. Produkty Laktopolu eksportowane sÄ… do Afryki, ale także na Bliski i Daleki Wschód oraz na oba kontynenty amerykaÅ„skie.
– Popyt na nasze produkty zdecydowanie przekracza zdolnoÅ›ci produkcyjne zakÅ‚adu w SuwaÅ‚kach. PoszukujÄ…c drogi zwiÄ™kszenia produkcji, interesowaliÅ›my siÄ™ miÄ™dzy innymi zakÅ‚adem w Bielsku Podlaskim. I wreszcie udaÅ‚o nam siÄ™ sfinalizować transakcjÄ™ – mówi Lech Antonowicz, Dyrektor ZakÅ‚adu Produkcyjnego w SuwaÅ‚kach.
ZakÅ‚ad w Bielsku Podlaskim powstaÅ‚ w 1954 roku. PoczÄ…tkowo produkowane byÅ‚y tam artykuÅ‚y mleczarskie: mleko w butelkach, masÅ‚o, twaróg, ser i kazeina. W latach 1999-2011 trwaÅ‚a intensywna rozbudowa i modernizacja zakÅ‚adu. Wybudowano nowe hale produkcyjne, zainstalowano nowoczesne linie produkcyjne, laboratoria, dojrzewalnie serów.
W kolejnych latach wielokrotnie przeprowadzano modernizacje wiÄ™kszoÅ›ci budynków, hal produkcyjnych oraz magazynowych, a w procesie produkcyjnym wprowadzone nowe urzÄ…dzenia i technologie.
W roku 2019 zakończono inwestycję i dokonano rozruchu nowej proszkowni o zdolności produkcyjnej 100 ton proszku na dobę.
- I wÅ‚aÅ›nie nad maksymalnym wykorzystaniem nowoczesnych urzÄ…dzeÅ„ suszarniczych oraz podniesieniem ich wydajnoÅ›ci jako nowy wÅ‚aÅ›ciciel skupimy siÄ™ najbardziej – podsumowuje Lech Antonowicz.