Unijne regulacje zezwalające na stosowanie dotychczasowych norm zawartości substancji WWA w wędzonych wędlinach będą obowiązywały od września, choć wejdą w życie później - poinformował w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki.
"Ze względu na procedurę unijną ta derogacja związana z wędzonkami wejdzie w życie na koniec października, ale z obowiązywaniem od pierwszego września" - powiedział minister.
Od wrzeÅ›nia obowiÄ…zujÄ… nowe unijne przepisy dotyczÄ…ce m.in. zawartoÅ›ci WWA (wielopierÅ›cieniowe wÄ™glowodory aromatyczne) w wÄ™dzonych wÄ™dlinach i rybach. Dotychczas dopuszczalny poziom benzopirenu (jeden ze zwiÄ…zków WWA) w 1 kg wÄ™dliny wynosiÅ‚ 5 mikrogramów, obecnie sÄ… to 2 mikrogramy. Do wrzeÅ›nia dopuszczalny poziom sumy zwiÄ…zków WWA (benzopirenu, benzantracenu, benzofluorantenu i chryzenu) wynosiÅ‚ 30 mikrogramów w 1 kg wÄ™dlin, a od teraz norma mówi o 12 mikrogramach.
Komisja Europejska zaostrzyÅ‚a przepisy, ponieważ w ocenie ekspertów wÄ™dzenie stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów, bo w jego wyniku w żywnoÅ›ci pojawiajÄ… siÄ™ zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze.
Jednak w Polsce wÄ™dzenie stanowi tradycyjnÄ… metodÄ™ produkcji wÄ™dlin i ze wzglÄ™dów technologicznych część maÅ‚ych przetwórni nie mogÅ‚a speÅ‚nić nowych norm.
Aby takie wędliny można było produkować w naszym kraju, muszą być wydane stosowne przepisy w formie rozporządzenia ministra rolnictwa. Nastąpi to jednak dopiero po opublikowaniu regulacji unijnych.
Dokument resortu rolnictwa jest już przygotowany. Zakłada on, że do 31 sierpnia 2017 r. będzie wolno produkować i sprzedawać na terytorium Polski produkty mięsne wędzone bez udziału wędzarniczego, czyli tzw. produkty mięsne wędzone tradycyjnie.
MuszÄ… one speÅ‚niać normy obowiÄ…zujÄ…ce do wrzeÅ›nia. Oprócz tego producenci, którzy bÄ™dÄ… produkować dotychczasowÄ… metodÄ…, muszÄ… ten fakt zgÅ‚osić powiatowemu lekarzowi weterynarii.
WYG
ŹródÅ‚o: Agropasja.pl 08.09.2014