23.05.2014

Można wędzić drewnem. Unia nas przeszkoli

Producenci, którzy stosują tradycyjne metody wędzenia i przeznaczają swoje wyroby na polski rynek będą jednak mogli po 1 września stosować dotychczasowe normy zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Minister Sawicki uzyskał w tej sprawie zapewnienie unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga.

Dotyczy to produktów, przy produkcji których stosowane sÄ… metody wÄ™dzenia przy użyciu drewna, okreÅ›lone we wniosku o wpis produktu na listÄ™ produktów tradycyjnych prowadzonÄ… przez ministra wÅ‚aÅ›ciwego ds. rynków rolnych.

Dwa tygodnie temu minister Sawicki skierowaÅ‚ w tej sprawie pismo do komisarza Borga. Minister zwróciÅ‚ siÄ™ wówczas również z proÅ›bÄ… o przysÅ‚anie do Polski, ekspertów, którzy przeprowadziliby misjÄ™ szkoleniowÄ… w zakresie dobrych praktyk wÄ™dzenia miÄ™sa w sposób tradycyjny.

Nie czekajÄ…c na odpowiedź z Brukseli, na zlecenie MRiRW, przygotowany zostaÅ‚ także cykl szkoleÅ„ krajowych. Od czerwca do wrzeÅ›nia prowadzone bÄ™dÄ… szkolenia pt. „WpÅ‚yw procesu wÄ™dzenia na bezpieczeÅ„stwo żywnoÅ›ci". Prowadzone one bÄ™dÄ… przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie OddziaÅ‚ w Radomiu. Program zakÅ‚ada przeszkolenie 800 osób w ramach dwudziestu jednodniowych szkoleÅ„ teoretycznych oraz 150 osób w ramach czterech dwudniowych szkoleÅ„ z częściÄ… warsztatowÄ…. Do wspóÅ‚pracy w organizacji szkoleÅ„ zaproszone zostaÅ‚y UrzÄ™dy MarszaÅ‚kowskie, Wojewódzkie OÅ›rodki Doradztwa Rolniczego oraz Wojewódzkie Inspektoraty Weterynarii.

Równolegle w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzone sÄ… prace nad przygotowaniem zaÅ‚ożeÅ„ projektu ustawy o charakterze horyzontalnym, w której powinny zostać uregulowane kwestie dotyczÄ…ce wprowadzania do obrotu produktów wytwarzanych przez producentów rolnych w gospodarstwach produkujÄ…cych na niewielkÄ… skalÄ™. UczestniczÄ… w nich także przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz ZwiÄ…zku Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Prace skupiajÄ… siÄ™ obecnie na analizie możliwych rozwiÄ…zaÅ„ prawnych, pozwalajÄ…cych na traktowanie takiej dziaÅ‚alnoÅ›ci, jako uzupeÅ‚niajÄ…cej dziaÅ‚alnoÅ›ci rolniczej. Z uwagi na fakt, że przygotowywane regulacje leżą w kompetencji kilku resortów, propozycje MRiRW bÄ™dÄ… wymagaÅ‚y akceptacji ministrów wÅ‚aÅ›ciwych do spraw finansów, gospodarki oraz zdrowia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uregulowaÅ‚ natomiast sprzedaż przez rolników, konsumentom koÅ„cowym produktów pochodzenia zwierzÄ™cego wyprodukowanych we wÅ‚asnych gospodarstwach rolnych. Dotyczy to rozporzÄ…dzeÅ„ Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia:

- 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagaÅ„ weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzÄ™cego przeznaczonych do sprzedaży bezpoÅ›redniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38);

- 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegóÅ‚owych warunków uznania dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. Nr 113, poz. 753).

W ramach tzw. sprzedaży bezpoÅ›redniej rolnicy mogÄ… prowadzić produkcjÄ™ i sprzedaż konsumentom nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzÄ™cego, takich jak: tuszki drobiowe, tuszki królików lub nutrii, mleko surowe, surowa Å›mietana, jaja konsumpcyjne, produkty ryboÅ‚ówstwa żywe lub poddane niektórym rodzajom obróbki, nieprzetworzone produkty pszczele oraz żywe Å›limaki lÄ…dowe okreÅ›lonych gatunków.

Natomiast w ramach dziaÅ‚alnoÅ›ci marginalnej, lokalnej i ograniczonej rolnicy mogÄ… prowadzić produkcjÄ™ i sprzedaż konsumentom koÅ„cowym oraz dostawy do zakÅ‚adów prowadzÄ…cych handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta koÅ„cowego przetworzonych lub poddanych niektórym rodzajom obróbki produktów pochodzenia zwierzÄ™cego, takich jak: produkty miÄ™sne, surowe wyroby miÄ™sne, miÄ™so mielone, produkty mleczne, produkty ryboÅ‚ówstwa, Å›wieże miÄ™so woÅ‚owe, wieprzowe, baranie, kozie, koÅ„skie, drobiowe oraz ze zwierzÄ…t Å‚ownych, lub zwierzÄ…t dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.

Ponadto rolnicy produkujÄ…cy żywność o tradycyjnym charakterze mogÄ… skorzystać z odpowiednich dostosowaÅ„ lub odstÄ™pstw od obowiÄ…zujÄ…cych wymagaÅ„ Unii Europejskiej, na podstawie przepisów, które zostaÅ‚y uregulowane w nastÄ™pujÄ…cych rozporzÄ…dzeniach Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia:

- 7 lipca 2010 r. w sprawie wymagaÅ„ weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze (Dz. U. Nr 10, poz. 910);

- 27 lipca 2007 r. w sprawie ogólnych odstÄ™pstw od wymagaÅ„ higienicznych w zakÅ‚adach produkujÄ…cych żywność tradycyjnÄ… pochodzenia zwierzÄ™cego (Dz. U. Nr 146, poz. 1024).

Ustanowione w tych przepisach krajowych wymogi wpisujÄ… siÄ™ w strategiÄ™ wspierania produkcji żywnoÅ›ci na poziomie lokalnym oraz wprowadzania uÅ‚atwieÅ„ dla rolników prowadzÄ…cych produkcjÄ™ żywnoÅ›ci na maÅ‚Ä… skalÄ™, zapewniajÄ…c przy tym standardy bezpieczeÅ„stwa produkowanej żywnoÅ›ci.

Z uwagi na zgÅ‚aszane przez rolników trudnoÅ›ci w stosowaniu, albo interpretacji niektórych przepisów tych rozporzÄ…dzeÅ„ w resorcie rolnictwa opracowano projekty rozporzÄ…dzeÅ„ nowelizujÄ…cych. Obecnie trwajÄ… uzgodnienia wewnÄ…trzresortowe lub miÄ™dzyresortowe dotyczÄ…ce przygotowanych projektów. Projekty te, zgodnie z obowiÄ…zujÄ…cÄ… procedurÄ… legislacyjnÄ…, zostanÄ… lub zostaÅ‚y już przesÅ‚ane, m. in. do organizacji zrzeszajÄ…cych rolników.

Nowelizowane przepisy dotyczÄ… wyÅ‚Ä…cznie spraw z zakresu bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego pozostajÄ…cych w kompetencjach ministra wÅ‚aÅ›ciwego ds. rolnictwa. Nie obejmujÄ…, np. kwestii prowadzenia dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej, opodatkowania, a także wymagaÅ„ sanitarno-higienicznych, które powinny być speÅ‚nione przy produkcji nieprzetworzonej lub przetworzonej żywnoÅ›ci pochodzenia roÅ›linnego. Kwestie te bÄ™dzie mogÅ‚a uregulować dopiero ustawa horyzontalna, której rozwiÄ…zania bÄ™dÄ… musiaÅ‚y uzyskać akceptacji ministrów wÅ‚aÅ›ciwych do spraw finansów, gospodarki oraz zdrowia.

Jan Wyganowski

ŹródÅ‚o: Ministerstwo Rolnictwa Rozwoju Wsi

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
12.23.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie