Komu świętowania na ziemi suwalsko-sejneńskiej w ten weekend za mało, może wybrać się jeszcze do Druskiennik. Tam w sobotę, 10 sierpnia, odbędzie się pierwszy międzynarodowy Festiwal Serów na Litwie.
Udział w nim weźmie kilkudziesięciu litewskich producentów serów z rejonów: wileńskiego, malackiego, święciańskiego, orańskiego, preńskiego, poniewieskiego, tauroskiego, płungiańskiego, a także mleczarnie z polskiej Warmi i Mazur oraz Łotwy. Głównym organizatorem jest zaś … Ormianin z Litwy, producent serów litewskich.
Będzie można nie tylko degustować, kupić, ale i poznać tajniki produkcji serów. Mają kusić oko i podniebienie m.in. takie sery, jak: świeże, dojrzałe, twarde i półtwarde, z mleka słodkiego, suszone, fermentowane, wędzone i smażone z mleka krowiego, koziego i owczego.
Festiwal rozpocznie się o godzinie 10 konferencją dla producentów, a zakończy o godzinie 19. Miejscem spotkania jest park obok Kawiarni Velvetti, przy al. Wileńskiej 16, w Druskiennikach.
Za udział w degustacji, niestety, trzeba będzie zapłacić 20 litów, ale jak podają organizatorzy, do sereczka dołączony będzie jeszcze czarny chleb oraz winko.