Browar zostanie uruchomiony prawdopodobnie w sierpniu, ale na jego otwarcie wraz z restauracją, trzeba będzie poczekać kolejny miesiąc. Tyle bowiem potrwa warzenie piwa w Browarze Północnym.
- Chcemy nawiÄ…zać do tradycji, tak ostatnio nazywaÅ‚ siÄ™ browar, którego szczÄ…tki pozostaÅ‚y przy ul. Wigierskiej – opowiada Piotr Malinowski, który zajmie siÄ™ warzeniem zÅ‚ocistego trunku przy Noniewicza. – BÄ™dziemy wytwarzać trzy-cztery gatunki piwa .
Na uroczyste otwarcie już szykuje siÄ™ Józef Adelson, od lat 70., od czasu studiów mieszkajÄ…cy w Warszawie aktor, historyk, przedsiÄ™biorca, bodaj jedyny żyjÄ…cy spadkobierca udziaÅ‚owców Suwalskiego Browaru, zwanego tez Browarem Kunca. PowstaÅ‚y w 1888 roku przy ówczesnej ulicy Zielonej (Wigierska) zakÅ‚ad byÅ‚ bowiem wÅ‚asnoÅ›ciÄ… Józefa Kunca, a w spóÅ‚kÄ™ przeksztaÅ‚ciÅ‚ siÄ™ w 1929 roku. Jednym z udziaÅ‚owców byÅ‚ dziadek Józefa Adelsona, także Józef, suwalski przemysÅ‚owiec, wÅ‚aÅ›ciciel mÅ‚yna, radny, spoÅ‚ecznik. Po II wojnie Å›wiatowej browar zostaÅ‚ upaÅ„stwowiony.
- PoznaÅ‚em browar od podszewki, w wakacje spÄ™dzaÅ‚em w nim caÅ‚e dnie – wspomina Józef Adelson. – Dzisiaj, kiedy jestem w SuwaÅ‚kach i widzÄ™ te szczÄ…tki dawnej sÅ‚odowni, chce mi siÄ™ pÅ‚akać. To wynika jednak z sentymentalizmu, a nie logiki gospodarczej.
TÄ… logikÄ… Józef Adelson, doktor i wykÅ‚adowca historii, w którym obudziÅ‚ siÄ™ duch dziadka przedsiÄ™biorcy, kierowaÅ‚ siÄ™ w latach 90. kiedy razem z partnerami z Niemiec kupiÅ‚ kilka browarów w póÅ‚nocno-zachodniej i Å›rodkowej Polsce. SprzedaÅ‚ je, kiedy uznaÅ‚, że nie wygra rywalizacji ze Å›wiatowymi gigantami. Sentymentalnie myÅ›laÅ‚ też o kupnie suwalskiego browaru, ale ustÄ…piÅ‚ spóÅ‚ce pracowniczej, której przewodziÅ‚ jego dobry kolega, Piotr Stelmach. Ta powoÅ‚aÅ‚a do życia Browar PóÅ‚nocny, który 10 lat temu zostaÅ‚ zlikwidowany przez kolejnego wÅ‚aÅ›ciciela, z Piotrkowa Trybunalskiego.
NazwÄ™ Browar PóÅ‚nocny przyjęła nowa spóÅ‚ka, powstaÅ‚a w SuwaÅ‚kach w ubiegÅ‚ym roku. Jej udziaÅ‚owcom Józef Adelson sÅ‚uży swojÄ… radÄ…, trzyma za nich kciuki.
- MaÅ‚y, rzemieÅ›lniczy browar restauracyjny jest Å›ladem bogatych suwalskich tradycji – mówi Józef Adelson. – Mam nadziejÄ™, że ten przy Noniewicza odniesie sukces i bÄ™dzie zachÄ™tÄ… do wybudowania lokalnego browaru, obsÅ‚ugujÄ…cego SuwaÅ‚ki, Augustów, Sejny. Na caÅ‚ym Å›wiecie mocno zauważalny jest trend odwracania siÄ™ od piw korporacyjnych w kierunku tych, wyrabianych na miejscu.
DosÅ‚ownie na oczach klienta warzone bÄ™dzie piwo w Browarze PóÅ‚nocnym. W sali restauracyjnej widoczne bÄ™dÄ… dwie miedziane kadzie, bÄ™dzie można siÄ™ przejść, zwiedzić, obejrzeć, jak to wszystko dziaÅ‚a. Już w koÅ„cu kwietnia do SuwaÅ‚k przyjechaÅ‚o dziesięć tysiÄ…clitrowych zbiorników, instalowane sÄ… pozostaÅ‚e urzÄ…dzenia i sprzÄ™t. Wszystko najwyższej jakoÅ›ci.
- Dziennie bÄ™dziemy warzyć okoÅ‚o 500 litrów piwa ze starannie wyselekcjonowanych surowców – zdradza Piotr Malinowski. - Zastosujemy polskie odmiany chmielu, sÅ‚ód bÄ™dzie pochodziÅ‚ od europejskich dostawców, a przyprawy – już z caÅ‚ego Å›wiata.
- Cena bÄ™dzie musiaÅ‚a być wyższa niż za pasteryzowane gatunki, ale też wyważona, dostosowana do portfeli suwalczan – przewiduje Józef Adelson. – Zgodnie z porzekadÅ‚em „szewc bez butów chodzi”, amatorem piwa nie jestem. Nie omieszkam jednak spróbować.
Wojciech Drażba