23.06.2017

Przy Noniewicza, w kamienicy po MDK, powstaje browar restauracyjny

Browar zostanie uruchomiony prawdopodobnie w sierpniu, ale na jego otwarcie wraz z restauracją, trzeba będzie poczekać kolejny miesiąc. Tyle bowiem potrwa warzenie piwa w Browarze Północnym.

- Chcemy nawiÄ…zać do tradycji, tak ostatnio nazywaÅ‚  siÄ™ browar, którego szczÄ…tki pozostaÅ‚y przy ul. Wigierskiej – opowiada Piotr Malinowski, który zajmie siÄ™ warzeniem zÅ‚ocistego trunku przy Noniewicza. – BÄ™dziemy wytwarzać trzy-cztery gatunki piwa .

Na uroczyste otwarcie już szykuje siÄ™ Józef Adelson, od lat 70., od czasu studiów mieszkajÄ…cy w Warszawie aktor, historyk, przedsiÄ™biorca, bodaj jedyny żyjÄ…cy spadkobierca udziaÅ‚owców Suwalskiego Browaru, zwanego tez Browarem Kunca. PowstaÅ‚y w 1888 roku przy ówczesnej ulicy Zielonej (Wigierska) zakÅ‚ad byÅ‚  bowiem wÅ‚asnoÅ›ciÄ… Józefa Kunca, a w spóÅ‚kÄ™ przeksztaÅ‚ciÅ‚ siÄ™ w 1929 roku. Jednym z udziaÅ‚owców byÅ‚ dziadek Józefa Adelsona, także Józef, suwalski przemysÅ‚owiec, wÅ‚aÅ›ciciel mÅ‚yna, radny, spoÅ‚ecznik. Po II wojnie Å›wiatowej browar zostaÅ‚ upaÅ„stwowiony.    

- PoznaÅ‚em browar od podszewki,  w wakacje spÄ™dzaÅ‚em w nim caÅ‚e dnie – wspomina Józef Adelson. – Dzisiaj, kiedy jestem w SuwaÅ‚kach i widzÄ™ te szczÄ…tki  dawnej sÅ‚odowni, chce mi siÄ™ pÅ‚akać. To wynika jednak z sentymentalizmu, a nie logiki gospodarczej.

TÄ… logikÄ… Józef Adelson, doktor i wykÅ‚adowca historii, w którym obudziÅ‚ siÄ™ duch dziadka przedsiÄ™biorcy, kierowaÅ‚ siÄ™ w latach 90. kiedy razem z partnerami z Niemiec kupiÅ‚ kilka browarów w póÅ‚nocno-zachodniej i Å›rodkowej Polsce. SprzedaÅ‚ je, kiedy uznaÅ‚, że nie wygra rywalizacji ze Å›wiatowymi gigantami. Sentymentalnie myÅ›laÅ‚ też o kupnie suwalskiego browaru, ale ustÄ…piÅ‚ spóÅ‚ce pracowniczej, której przewodziÅ‚ jego dobry kolega, Piotr Stelmach. Ta powoÅ‚aÅ‚a do życia Browar PóÅ‚nocny, który 10 lat temu zostaÅ‚ zlikwidowany przez kolejnego wÅ‚aÅ›ciciela, z Piotrkowa Trybunalskiego.

NazwÄ™ Browar PóÅ‚nocny przyjęła nowa spóÅ‚ka, powstaÅ‚a w SuwaÅ‚kach w ubiegÅ‚ym roku.  Jej udziaÅ‚owcom Józef Adelson sÅ‚uży swojÄ… radÄ…, trzyma za nich kciuki.

- MaÅ‚y, rzemieÅ›lniczy browar restauracyjny jest Å›ladem bogatych suwalskich tradycji – mówi Józef Adelson. – Mam nadziejÄ™, że ten przy Noniewicza odniesie sukces i bÄ™dzie zachÄ™tÄ… do wybudowania lokalnego browaru, obsÅ‚ugujÄ…cego SuwaÅ‚ki, Augustów, Sejny. Na caÅ‚ym Å›wiecie mocno zauważalny jest trend odwracania siÄ™ od piw korporacyjnych w kierunku tych, wyrabianych na miejscu.

DosÅ‚ownie na oczach klienta warzone bÄ™dzie piwo w Browarze PóÅ‚nocnym. W sali restauracyjnej widoczne bÄ™dÄ… dwie miedziane kadzie, bÄ™dzie można siÄ™ przejść, zwiedzić, obejrzeć, jak to wszystko dziaÅ‚a. Już w koÅ„cu kwietnia  do SuwaÅ‚k przyjechaÅ‚o dziesięć tysiÄ…clitrowych zbiorników, instalowane sÄ… pozostaÅ‚e urzÄ…dzenia i sprzÄ™t. Wszystko najwyższej jakoÅ›ci.

- Dziennie bÄ™dziemy warzyć okoÅ‚o 500 litrów piwa ze starannie wyselekcjonowanych surowców – zdradza Piotr Malinowski. - Zastosujemy polskie odmiany chmielu, sÅ‚ód bÄ™dzie pochodziÅ‚ od europejskich dostawców, a przyprawy – już z caÅ‚ego Å›wiata.      

- Cena bÄ™dzie musiaÅ‚a być wyższa niż za pasteryzowane gatunki, ale też wyważona, dostosowana do portfeli suwalczan – przewiduje Józef Adelson. – Zgodnie z porzekadÅ‚em „szewc bez butów chodzi”, amatorem piwa nie jestem. Nie omieszkam jednak spróbować.

                                                                                                         Wojciech Drażba  

udostępnij na fabebook
03.02.2018, 15:20:22

Kunc

W Warszawie żyje wnuczka pierwszego piwowara (Piotra Kunca i krewna po linii założyciela browaru Jozefa Kuncа (1838-1906) Waclawa Kunca ( 1871-1...) Barbara Kunc

02.10.2017, 00:38:49

Leia

Świetne logo! Oby piwo było równie dobre.

23.08.2017, 14:47:33

Jarecki Gotuje

Super ! Trzymam Kciuki

20.07.2017, 09:53:40

Pik

No, logo niczego sobie. Czekamy na piankÄ™!

15.07.2017, 21:53:05

Bialy miÅ›

Piękna wiadomość. Od dziejów symbolem cywilizacji i rozwoju miast było posiadanie browaru ze względu na bardzo skomplikowany technologiczny proces wrażenia złotego trunku. Browar zawsze rozslawial Nasze miasto, a turyści odwiedzający Suwałki byli zachwyceni możliwością spróbowania lokalnego piwa. Mamy piękne nazwy, piękne logo i symbol regionu oraz browaru - polarny niedźwiedź. Nie mogę się juz doczekać!

10.07.2017, 15:41:32

Grzesiek

Trzymam kciuki, ciekaw jestem kto będzie głównym piwowarem w Browarze Północnym. Osobiście mogę polecić Czesława Dziełaka, mieszka on w okolicach Korycina (stosunkowo blisko w porównaniu do większości piwowarów) niestety w ubiegłym roku rozpoczął współpracę w browarze w Białymstoku. Być może jednak jakaś okazyjna współpraca z Czesławem rozsławiła by Suwalski browar, gdyż jest on znany i szanowany w "piwnym środowisku".

09.07.2017, 22:23:03

kornel

życzę powodzenia, liczę na solidne piwo w rozsądnej cenie a nie piwo w którym czuć tylko alkohol i bąbelki jak w większości koncernowych lagerów

23.06.2017, 20:24:27

Georg

WpadnÄ™ z Hamburga na dobre piwko. Prawdziwe Suwalskie

23.06.2017, 17:24:19

Lukash

Brawo !!!

22.06.2017, 22:14:11

smn

Super! Trzymam kciuki

22.06.2017, 21:57:00

Cela

Gratuluję pomysłu i sukcesu życzę.

Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.18.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie