Od 20 kwietnia do 31 maja 2014 trwać będzie okres zbioru ślimaków winniczków. Wśród zbieraczy panuje przekonanie, że na ślimakach można dobrze zarobić. Warunek jest jeden, nie wolno ruszać się jak ślimak, a raczej pracować w tempie sprintera. Ślimaki to również dobry interes dla hodowców. Wszak trafiają one nie tylko na talerze, ale też są składnikami kosmetyków i leków.
Zdaniem fachowców rocznie w Polsce „produkuje siÄ™” nawet do 700 ton Å›limaków. Drugie tyle do punktów skupu dostarczajÄ… zbieracze.
W tym roku zbiór Å›limaków w województwie podlaskim (w warmiÅ„sko-mazurskim skupu w tym roku nie bÄ™dzie) rozpocznie siÄ™ 20 kwietnia i potrwa do 31 maja. Regionalna Dyrekcja Ochrony Åšrodowiska wyda zgodÄ™ na skupienie 100 ton winniczków (w ub. ze 100 ton jakie można byÅ‚o zebrać i skupić w województwie do punktów skupu trafiÅ‚o 50 ton Å›limaków). Do sprzedaży trafić mogÄ… osobniki, których Å›rednica muszli jest nie mniejsza niż 3 cm.
Szacuje siÄ™, że w województwie podlaskim żyje ok. 120 mln winniczków. To wynik inwentaryzacji Å›limaków przeprowadzonych w roku 2011 w 118 gminach, z których w 17, m.in. w Wiżajnach i Rutce-Tartak Å›limaków ... nie znaleziono. Z badaÅ„ tych wynikaÅ‚o, że Å›rednia muszla „podlaskiego Å›limaka” ma niespeÅ‚na 4,5 cm, a waży on 23,5 g.
Na Suwalszczyźnie Å›limaczym zagÅ‚Ä™biem jest dorzecze Rospudy (gm. Raczki). Ale miÄ™czaki zbierajÄ… też mieszkaÅ„cy innych gmin, i miasta SuwaÅ‚ki. Ci ostatni miÄ™czaków szukajÄ… gÅ‚ównie nad CzarnÄ… HaÅ„czÄ…, w okolicach zalewu Arkadia, a także na dziaÅ‚kach i na ... cmentarzach.
- Åšlimaki uwielbiajÄ… tereny podmokÅ‚e, dobrze nawodnione – tÅ‚umaczy Irena Martynko, która w Gawrych Rudzie, prowadzi przejÄ™ty od rodziców punkt skupu Å›limaków. – Rozwojowi miÄ™czaków sprzyjajÄ… ciepÅ‚e noce i poranne rosy. Nic zatem dziwnego, że zbieracze na Å›limacze Å‚owy ruszajÄ… nawet o czwartej rano. Jeżeli w sÅ‚oneczny dzieÅ„ popada deszcz, zagrzmi, to możliwy jest drugi zbiór. Ile Å›limaków można zebrać w ciÄ…gu dnia? Nie mam pojÄ™cia. Zależy to od pogody i miejsca w jakim siÄ™ zbiera. Rekord w naszym skupie pochodzi sprzed trzech lat. Wówczas jeden z mieszkaÅ„ców BecejÅ‚ przywiózÅ‚ do skupu cztery worki Å›limaków, czyli 100 kilogramów. W roku ubiegÅ‚ym skupiliÅ›my okoÅ‚o póÅ‚tora tony, pÅ‚acÄ…c zÅ‚otówkÄ™ za kilogram.
O cenie skupu za kilogram Å›limaków w tym roku nikt mówić jeszcze nie chce. Zależy ona nie tylko od iloÅ›ci Å›limaków dostarczanych do punktów skupu, ale też iloÅ›ci skupujÄ…cych. Na razie, a to dopiero poczÄ…tek zgÅ‚oszeÅ„, do RDOÅš w BiaÅ‚ymstoku wpÅ‚ynęło 10 wniosków o zezwolenie (ważne 30 dni od daty wydania).
Co można zrobić ze ślimaka?
- Paktycznie wszystko – na Å‚amach jednego z portali deklaruje Grzegorz Skalmowski, wÅ‚aÅ›ciciel Snails Garden, firmy specjalizujÄ…cej siÄ™ w hodowli Å›limaków. - Muszle odbierajÄ… od nas Francuzi, a nastÄ™pnie nadziewajÄ… tuszkÄ… Å›limaka i sprzedajÄ… jako gastronomiczny rarytas. Z jajek Å›limaka robimy biaÅ‚y kawior i eksportujemy na Wschód. We Francji i WÅ‚oszech popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ również lekarstwa na bazie Å›luzu Å›limaka.
A my podajemy udostępniony przez Iglosik dla http://www.wielkiezarcie.com przepis na
Åšlimaki winniczki po polsku
Składniki
80 szt. winniczków Å›wieżo zebranych
0,5litra białego deserowego wina
gÅ‚ówka czosnku
małą: marchewkę, pora, seler,cebulka
trzy listki laurowe
1,5 kostki masła
pęczek natki pietruszki
łyżka kucharka
sól, pieprz, zioÅ‚a prowansalskie suszone
Sposób przyrzÄ…dzenia:
Ślimaki przez dwie doby trzymamy zamknięte w koszyku (dieta).
Ślimaki myjemy pod bieżącą wodą po czym wrzucamy do miski z roztworem wody, soli i octu na 1godz(muszą się wyśluzować). Ponownie ślimaki myjemy z pozostałego śluzu i wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1godz.
Po ugotowaniu Å›limaki odcedzamy i lekko studzimy. NastÄ™pnie maÅ‚y widelczykiem wyciÄ…gamy Å›limaki z muszelek (sÄ… już martwe) muszelki gotujemy raz jeszcze przez 0,5godz. Nożem oddzielamy tzw. nogÄ™ od wnÄ™trznoÅ›ci w miejscu poÅ‚Ä…czenia. WnÄ™trznoÅ›ci wyrzucamy, nóżki wrzucamy do wywaru (2litry wody,0,5l wina, warzywa zwiÄ…zane w pÄ™czek, listki laurowe, zioÅ‚a prowansalskie, kucharka) i gotujemy 1,5godz na maÅ‚ym ogniu. W tym czasie sporzÄ…dzamy masÅ‚o czosnkowe: miÄ™kkie masÅ‚o mieszamy z rozgniecionymi zÄ…bkami czosnku, posiekanÄ… natkÄ…, solÄ… i pieprzem. Wygotowane muszle studzimy, nóżki odcedzamy, przygotowujemy blachÄ™. Bierzemy muszlÄ™, wlewamy do niej kilka kropli wina (Å›wieżego), wsadzamy Å›limaczka lub dwa i otwór zalepiamy masÅ‚em czosnkowym. UkÅ‚adamy otworami do góry na blaszkÄ™ i wstawiamy przykryte foliÄ… aluminiowÄ… do piekarnika (temp. 200 st.) na 45 minut.
Uwaga przy serwowaniu by nikt siÄ™ nie poparzyÅ‚, chwilkÄ™ odczekać. Drobna, egzotyczna przekÄ…ska na maÅ‚e party lub wiÄ™kszÄ… imprezkÄ™. Wiele osób które zaklinaÅ‚y siÄ™ że nie ruszÄ… Å›limaków po spróbowaniu ich trzeba odganiać od póÅ‚miska!. Bardzo pracochÅ‚onne i czasochÅ‚onne ale naprawdÄ™ warto zaskoczyć znajomych.
Życząc SMACZNEGO!!! apelujemy: Ślimak, ślimak wystaw rogi...