26.03.2014

Zbij fortunę na ślimakach

Od 20 kwietnia do 31 maja 2014 trwać będzie okres zbioru ślimaków winniczków. Wśród zbieraczy panuje przekonanie, że na ślimakach można dobrze zarobić. Warunek jest jeden, nie wolno ruszać się jak ślimak, a raczej pracować w tempie sprintera. Ślimaki to również dobry interes dla hodowców. Wszak trafiają one nie tylko na talerze, ale też są składnikami kosmetyków i leków.

Zdaniem fachowców rocznie w Polsce „produkuje siÄ™” nawet do 700 ton Å›limaków. Drugie tyle do punktów skupu dostarczajÄ… zbieracze.
W tym roku zbiór Å›limaków w województwie podlaskim (w warmiÅ„sko-mazurskim skupu w tym roku nie bÄ™dzie) rozpocznie siÄ™ 20 kwietnia i potrwa do 31 maja. Regionalna Dyrekcja Ochrony Åšrodowiska wyda zgodÄ™ na skupienie 100 ton winniczków (w ub. ze 100 ton jakie można  byÅ‚o zebrać i skupić w województwie do punktów skupu trafiÅ‚o 50 ton Å›limaków).  Do sprzedaży trafić mogÄ… osobniki, których Å›rednica muszli jest nie mniejsza niż 3 cm.

Szacuje siÄ™, że w województwie podlaskim żyje ok. 120 mln winniczków. To wynik inwentaryzacji Å›limaków przeprowadzonych w roku 2011 w 118 gminach, z których w 17, m.in. w Wiżajnach i Rutce-Tartak Å›limaków ... nie znaleziono.  Z badaÅ„ tych wynikaÅ‚o, że Å›rednia muszla „podlaskiego Å›limaka” ma niespeÅ‚na 4,5 cm, a waży on 23,5 g.

Na Suwalszczyźnie Å›limaczym zagÅ‚Ä™biem jest dorzecze Rospudy (gm. Raczki). Ale miÄ™czaki zbierajÄ… też mieszkaÅ„cy innych gmin, i miasta SuwaÅ‚ki. Ci ostatni miÄ™czaków szukajÄ… gÅ‚ównie nad CzarnÄ… HaÅ„czÄ…, w okolicach zalewu Arkadia, a  także na dziaÅ‚kach i na ... cmentarzach.

- Åšlimaki uwielbiajÄ… tereny podmokÅ‚e, dobrze nawodnione – tÅ‚umaczy Irena Martynko, która w Gawrych Rudzie, prowadzi przejÄ™ty od rodziców punkt skupu Å›limaków. – Rozwojowi miÄ™czaków sprzyjajÄ… ciepÅ‚e noce i poranne rosy. Nic zatem dziwnego, że zbieracze na Å›limacze Å‚owy ruszajÄ… nawet o czwartej rano. Jeżeli w sÅ‚oneczny dzieÅ„ popada deszcz, zagrzmi, to możliwy jest drugi zbiór. Ile Å›limaków można zebrać w ciÄ…gu dnia? Nie mam pojÄ™cia. Zależy to od pogody i miejsca w jakim siÄ™ zbiera. Rekord w naszym skupie pochodzi sprzed trzech lat. Wówczas jeden z mieszkaÅ„ców BecejÅ‚ przywiózÅ‚ do skupu cztery worki Å›limaków, czyli 100 kilogramów. W roku ubiegÅ‚ym skupiliÅ›my okoÅ‚o póÅ‚tora tony, pÅ‚acÄ…c zÅ‚otówkÄ™ za kilogram.

O cenie skupu za kilogram Å›limaków w tym roku nikt mówić jeszcze nie chce. Zależy ona nie tylko od iloÅ›ci Å›limaków dostarczanych do punktów skupu, ale też iloÅ›ci skupujÄ…cych. Na razie, a to dopiero poczÄ…tek zgÅ‚oszeÅ„, do RDOÅš w BiaÅ‚ymstoku wpÅ‚ynęło 10 wniosków o zezwolenie (ważne 30 dni od daty wydania).

Co można zrobić ze ślimaka?
- Paktycznie wszystko – na Å‚amach jednego z portali deklaruje Grzegorz Skalmowski, wÅ‚aÅ›ciciel Snails Garden, firmy specjalizujÄ…cej siÄ™ w hodowli Å›limaków. - Muszle odbierajÄ… od nas Francuzi, a nastÄ™pnie nadziewajÄ… tuszkÄ… Å›limaka i sprzedajÄ… jako gastronomiczny rarytas. Z jajek Å›limaka robimy biaÅ‚y kawior i eksportujemy na Wschód. We Francji i WÅ‚oszech popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ również lekarstwa na bazie Å›luzu Å›limaka.

A my podajemy udostępniony przez Iglosik dla http://www.wielkiezarcie.com przepis na
 
Åšlimaki winniczki po polsku

Składniki
80 szt. winniczków Å›wieżo zebranych
0,5litra białego deserowego wina
gÅ‚ówka czosnku
małą: marchewkę, pora, seler,cebulka
trzy listki laurowe
1,5 kostki masła
pęczek natki pietruszki
łyżka kucharka
sól, pieprz, zioÅ‚a prowansalskie suszone

Sposób przyrzÄ…dzenia:
Ślimaki przez dwie doby trzymamy zamknięte w koszyku (dieta).
Ślimaki myjemy pod bieżącą wodą po czym wrzucamy do miski z roztworem wody, soli i octu na 1godz(muszą się wyśluzować). Ponownie ślimaki myjemy z pozostałego śluzu i wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1godz.
Po ugotowaniu Å›limaki odcedzamy i lekko studzimy. NastÄ™pnie maÅ‚y widelczykiem wyciÄ…gamy Å›limaki z muszelek (sÄ… już martwe)  muszelki gotujemy raz jeszcze przez 0,5godz. Nożem oddzielamy tzw. nogÄ™ od wnÄ™trznoÅ›ci w miejscu poÅ‚Ä…czenia. WnÄ™trznoÅ›ci wyrzucamy, nóżki wrzucamy do wywaru (2litry wody,0,5l wina, warzywa zwiÄ…zane w pÄ™czek, listki laurowe, zioÅ‚a prowansalskie, kucharka) i gotujemy 1,5godz na maÅ‚ym ogniu. W tym czasie sporzÄ…dzamy masÅ‚o czosnkowe: miÄ™kkie masÅ‚o mieszamy z rozgniecionymi zÄ…bkami czosnku, posiekanÄ… natkÄ…, solÄ… i pieprzem. Wygotowane muszle studzimy, nóżki odcedzamy, przygotowujemy blachÄ™. Bierzemy muszlÄ™, wlewamy do niej kilka kropli wina (Å›wieżego), wsadzamy Å›limaczka lub dwa i otwór zalepiamy masÅ‚em czosnkowym. UkÅ‚adamy otworami do góry na blaszkÄ™ i wstawiamy przykryte foliÄ… aluminiowÄ… do piekarnika (temp. 200 st.) na 45 minut.
Uwaga przy serwowaniu by nikt siÄ™ nie poparzyÅ‚, chwilkÄ™ odczekać. Drobna, egzotyczna przekÄ…ska na maÅ‚e party lub wiÄ™kszÄ… imprezkÄ™. Wiele osób które zaklinaÅ‚y siÄ™ że nie ruszÄ… Å›limaków po spróbowaniu ich trzeba odganiać od póÅ‚miska!. Bardzo pracochÅ‚onne i czasochÅ‚onne ale naprawdÄ™ warto zaskoczyć znajomych.

Życząc SMACZNEGO!!! apelujemy: Ślimak, ślimak wystaw rogi...




 

udostępnij na fabebook
13.05.2014, 09:55:40

krzysiek

a gdzie można skupić ślimaki na podlasiu w Biłymstoku

Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
11.24.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie