Psychologia zawitała już nawet pod strzechy chlewni i ubojni. Aby mięso, które kupujemy było smaczniejsze i zdrowsze potrzebna jest, nie tylko higiena, ale również i odpowiednie traktowanie zwierząt. Miejscem, gdzie zapewnia się właśnie takie warunki jest ubojnia w Ignatowiźnie. Jej właścicielem jest Mariusz Rudziewicz.
Okazuje siÄ™, że o jakoÅ›ci miÄ™sa, które spożywamy nie Å›wiadczy wyÅ‚Ä…cznie proces hodowli zwierzÄ…t. Ważne jest też to w jakich warunkach prowadzony jest ich ubój. Nie chodzi tu jedynie o higienÄ™, ale i o komfort psychiczny zwierzÄ…t. – MiÄ™so Å›wini, która przed samym ubojem przeżywa silny stres, jest zupeÅ‚nie inne w smaku niż tej, której ostatnia droga przebiega „bezstresowo” – mówi zootechnik Agata Nowikowska.
Jednym z bliższych miejsc, gdzie zwierzÄ™ta zabijane sÄ… w możliwie najÅ‚agodniejszy sposób jest ubojnia w Ignatowiźnie. – Åšwinie, które czekajÄ… na ubój nie widzÄ… tego procesu. SÄ… maksymalnie odizolowane od tego co je czeka – mówi Mariusz Rudziewicz, wÅ‚aÅ›ciciel obiektu. Zdaniem specjalistów, aby zwierze nie nasiÄ…kaÅ‚o atmosferÄ… panujÄ…cÄ… w ubojni potrzebne sÄ… różne „sztuczki psychologiczne”.
Åšwinia po przywiezieniu z chlewni powinna chwilÄ™ odczekać przed kolejnym etapem. Samo prowadzenie do uboju powinno odbywać siÄ™ zwężajÄ…cÄ… Å›cieżkÄ… prowadzÄ…cÄ… po Å‚uku, tak aby zwierzÄ™ta nie miaÅ‚y kontaktu wzrokowego z sobÄ… nawzajem oraz z obsÅ‚ugÄ… procesu. - Wiem, że to co tu robimy to ciężka praca. Trzeba Å‚Ä…czyć trudny obowiÄ…zek z przyjemnoÅ›ciÄ… zapewniania klientom produktów miÄ™snych wysokiej jakoÅ›ci – mówi Rudziewicz.
Mariusz Rudziewicz zajmuje siÄ™ nie tylko ubojem zwierzÄ…t. Prowadzi również sklep w którym można zakupić przerobione już miÄ™so. Posiada też wÄ™dzarnie, gdzie produkty nabierajÄ… smaku i przenikajÄ… klimatem i atmosferÄ… Zielonych PÅ‚uc Polski. Obok zabudowaÅ„ postawiono też nowoczesnÄ… oborÄ™, wyposażonÄ… jest m.in. w otwierany dach i przestronne kojce dla zwierzÄ…t. PomieÅ›ci ona nawet 300 sztuk bydÅ‚a.