16.01.2017

Czosnek, chilli i tabasco, czyli ogień w kuchni! Dziś dzień pikantnych potraw

16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań w postaci chilli, czosnku, papryki lub sosu tabasco. W spożywaniu produktów cechujących się dużą pikantnością należy zachować umiar, jednak z okazji Dnia Pikantnych Potraw możemy pokusić się o prawdziwie ogniste potrawy!

Czerwona jak ogień - papryka

Papryki zawierajÄ… zwiÄ…zek o nazwie kapsaicyna, która odpowiada za ich ostrzejszy smak. NadadzÄ… wiÄ™c one wyrazistoÅ›ci szaszÅ‚ykom z kurczaka z warzywami, które mogÄ… w tym dniu zagoÅ›cić na naszych stoÅ‚ach. SzaszÅ‚yki bÄ™dÄ… smakować jeszcze pikantniej dziÄ™ki ostrej marynacie, stworzonej na bazie mieszanki przypraw takich jak kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne.

„PamiÄ™tajmy, aby miÄ™so pozostawić w marynacie na okoÅ‚o 20 – 30 minut. Przed nadziewaniem szaszÅ‚yków, drewniane patyki możemy zamoczyć na kilka minut w wodzie, dziÄ™ki temu nie bÄ™dÄ… przypalaÅ‚y siÄ™ podczas smażenia. Nadziewajmy szaszÅ‚yki, zaczynajÄ…c i koÅ„czÄ…c na miÄ™sie, dziÄ™ki temu kompozycja nie powinna siÄ™ rozpaść” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. 

 

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 300 g boczku wÄ™dzonego
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • czerwona cebula
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj, osusz i pokrój w grubÄ… kostkÄ™ o boku okoÅ‚o 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem, aby nadać aromatu. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
  3. Zamarynowane miÄ™so, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszÅ‚yków. WczeÅ›niej namocz patyki na kilka minut w wodzie. DziÄ™ki temu nie bÄ™dÄ… siÄ™ paliÅ‚y podczas smażenia.
  4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.
  5. Gotowe szaszÅ‚yki podawaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który wzbogaci ich smak.

 

Ostra królowa - chilli

Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. CzÄ™sto jest wykorzystywana w kuchni meksykaÅ„skiej. Zainspirowani niÄ…, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, skÅ‚adajÄ…cego siÄ™ z pomidorów, fasoli, kukurydzy i miÄ™sa – z dodatkiem wÅ‚aÅ›nie papryczki chilli.

„Danie to jest naprawdÄ™ mieszankÄ… wybuchowÄ…. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego miÄ™sa mielonego – wieprzowo-woÅ‚owego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponujÄ… siÄ™ z pozostaÅ‚ymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepÅ‚o z ryżem, pszennym plackiem – tortillÄ… lub z kukurydzianymi trójkÄ…tnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.

 

Tradycyjne chili con carne

Składniki:

  • 500 g miÄ™sa woÅ‚owego mielonego
  • RosóÅ‚ woÅ‚owy Knorr 
  • czerwona fasola z puszki
  • 2 papryczki chili
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • pomidory krojone z puszki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • Å‚yżka bazylii (może być suszona)
  • Å‚yżeczka pieprzu cayenne
  • 400 ml wody
  • 2 Å‚yżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. 1.      CebulÄ™ i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z miÄ™sem. NastÄ™pnie dodaj chili, paprykÄ™ pokrojonÄ… w kostkÄ™, pieprz cayenne i caÅ‚ość podduÅ› 15 minut.
  2. 2.      Kostki rosoÅ‚u woÅ‚owego Knorr, dla nadania aromatu, poÅ‚Ä…cz z ciepÅ‚Ä… wodÄ…, wlej do caÅ‚oÅ›ci. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 minut, aż poÅ‚owa pÅ‚ynu odparuje.
  3. 3.      Na koniec dodaj fasolÄ™ i kukurydzÄ™.
  4. 4.      Gotuj jeszcze ok. 5 min.

 

BÄ™dzie gorÄ…co – tabasco

Tabasco to meksykaÅ„ski sos, którego receptura nie zmieniÅ‚a siÄ™ od XIX wieku. Do jego produkcji wykorzystuje siÄ™ dojrzaÅ‚e papryczki i ocet winny. Sos idealnie pasuje do miÄ™sa, zwÅ‚aszcza do kurczaka. Aby zÅ‚agodzić jego ostry smak, można przyrzÄ…dzić kurczaka cajun z kaszÄ… jaglanÄ…. Do jego przygotowania potrzebna bÄ™dzie sÅ‚odka papryka, cebula, oliwa z oliwek, kolendra i pomidorki koktajlowe:

 

 

Kurczak cajun z kaszÄ… jaglanÄ… 

Składniki:

  • 700 g udka z kurczaka (bez koÅ›ci i skóry)
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki pszennej
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • Å‚yżka zióÅ‚ prowansalskich
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • seler naciowy
  • sÅ‚odka czerwona papryka
  • cebula
  • 2 pomaraÅ„cze
  • Å‚yżeczka tabasco
  • 3 Å‚yżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • pÄ™czek kolendry
  • Å‚yżka masÅ‚a

Sposób przygotowania:

  1. KaszÄ™ jaglanÄ… ugotuj na sypko wedÅ‚ug przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkÄ™, pomidorki przekrój na póÅ‚, a z pomaraÅ„czy wytnij segmenty.
  2. Udka z kurczaka oprósz obficie PrzyprawÄ… do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać aromatu, wymieszanÄ… z zioÅ‚ami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że miÄ™so bÄ™dzie soczyste.
  3. Zamarynowane kawaÅ‚ki miÄ™sa obtocz dodatkowo w mÄ…ce. Obsmaż z obu stron na zÅ‚oty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przeÅ‚óż na bok.
  4. Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj na ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj chwilę pod przykryciem.
  5. Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.

 

Wyraziście i po polsku - czosnek

Wracamy do kuchni polskiej, której nieodÅ‚Ä…cznym elementem jest czosnek. Tradycyjnie spożywany jest jako Å›rodek wpÅ‚ywajÄ…cy na prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego.  Ale ma on jeszcze jedno ważne zadanie do wykonania – nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak. W Dniu Pikantnych Potraw na stole królować mogÄ… wiÄ™c Pikantne skrzydeÅ‚ka z czosnkiem i rozmarynem. „Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodajmy do niej igieÅ‚ki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny sÅ‚odki posmak kawaÅ‚kom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. SkrzydeÅ‚ka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. JeÅ›li jednak chcemy nieco zÅ‚agodzić ognisty smak skrzydeÅ‚ek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleÅ›niowego.

 

Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg skrzydeÅ‚ek z kurczaka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 100 ml syropu klonowego
  • 10 Å›wieżych gaÅ‚Ä…zek rozmarynu
  • 200 ml jogurtu gÄ™stego
  • ser z niebieskÄ… pleÅ›niÄ…
  • 5 zÄ…bków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. SkrzydeÅ‚ka umyj i wysusz. Od każdego odetnij koÅ„cówkÄ™, tak zwanÄ… lotkÄ™.
  2. Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
  3. Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
  4. Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
  5. Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.
udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.22.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
22.07.2024

szukam pracy

21.07.2024

Szukam pracy

Dodaj nowe og³oszenie