16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań w postaci chilli, czosnku, papryki lub sosu tabasco. W spożywaniu produktów cechujących się dużą pikantnością należy zachować umiar, jednak z okazji Dnia Pikantnych Potraw możemy pokusić się o prawdziwie ogniste potrawy!
Czerwona jak ogień - papryka
Papryki zawierajÄ… zwiÄ…zek o nazwie kapsaicyna, która odpowiada za ich ostrzejszy smak. NadadzÄ… wiÄ™c one wyrazistoÅ›ci szaszÅ‚ykom z kurczaka z warzywami, które mogÄ… w tym dniu zagoÅ›cić na naszych stoÅ‚ach. SzaszÅ‚yki bÄ™dÄ… smakować jeszcze pikantniej dziÄ™ki ostrej marynacie, stworzonej na bazie mieszanki przypraw takich jak kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne.
„PamiÄ™tajmy, aby miÄ™so pozostawić w marynacie na okoÅ‚o 20 – 30 minut. Przed nadziewaniem szaszÅ‚yków, drewniane patyki możemy zamoczyć na kilka minut w wodzie, dziÄ™ki temu nie bÄ™dÄ… przypalaÅ‚y siÄ™ podczas smażenia. Nadziewajmy szaszÅ‚yki, zaczynajÄ…c i koÅ„czÄ…c na miÄ™sie, dziÄ™ki temu kompozycja nie powinna siÄ™ rozpaść” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 300 g boczku wędzonego
- papryka czerwona
- papryka zielona
- czerwona cebula
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Piersi umyj, osusz i pokrój w grubÄ… kostkÄ™ o boku okoÅ‚o 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.
- W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem, aby nadać aromatu. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
- Zamarynowane miÄ™so, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszÅ‚yków. WczeÅ›niej namocz patyki na kilka minut w wodzie. DziÄ™ki temu nie bÄ™dÄ… siÄ™ paliÅ‚y podczas smażenia.
- Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.
- Gotowe szaszÅ‚yki podawaj z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, który wzbogaci ich smak.
Ostra królowa - chilli
Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. CzÄ™sto jest wykorzystywana w kuchni meksykaÅ„skiej. Zainspirowani niÄ…, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, skÅ‚adajÄ…cego siÄ™ z pomidorów, fasoli, kukurydzy i miÄ™sa – z dodatkiem wÅ‚aÅ›nie papryczki chilli.
„Danie to jest naprawdÄ™ mieszankÄ… wybuchowÄ…. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego miÄ™sa mielonego – wieprzowo-woÅ‚owego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponujÄ… siÄ™ z pozostaÅ‚ymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepÅ‚o z ryżem, pszennym plackiem – tortillÄ… lub z kukurydzianymi trójkÄ…tnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.
Tradycyjne chili con carne
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- RosóÅ‚ woÅ‚owy Knorr
- czerwona fasola z puszki
- 2 papryczki chili
- papryka czerwona
- cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- pomidory krojone z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- łyżka bazylii (może być suszona)
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 400 ml wody
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- 1. CebulÄ™ i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z miÄ™sem. NastÄ™pnie dodaj chili, paprykÄ™ pokrojonÄ… w kostkÄ™, pieprz cayenne i caÅ‚ość podduÅ› 15 minut.
- 2. Kostki rosołu wołowego Knorr, dla nadania aromatu, połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 minut, aż połowa płynu odparuje.
- 3. Na koniec dodaj fasolÄ™ i kukurydzÄ™.
- 4. Gotuj jeszcze ok. 5 min.
BÄ™dzie gorÄ…co – tabasco
Tabasco to meksykaÅ„ski sos, którego receptura nie zmieniÅ‚a siÄ™ od XIX wieku. Do jego produkcji wykorzystuje siÄ™ dojrzaÅ‚e papryczki i ocet winny. Sos idealnie pasuje do miÄ™sa, zwÅ‚aszcza do kurczaka. Aby zÅ‚agodzić jego ostry smak, można przyrzÄ…dzić kurczaka cajun z kaszÄ… jaglanÄ…. Do jego przygotowania potrzebna bÄ™dzie sÅ‚odka papryka, cebula, oliwa z oliwek, kolendra i pomidorki koktajlowe:
Kurczak cajun z kaszÄ… jaglanÄ…
Składniki:
- 700 g udka z kurczaka (bez koÅ›ci i skóry)
- 3 łyżki mąki pszennej
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- Å‚yżka zióÅ‚ prowansalskich
- 2 torebki kaszy jaglanej
- seler naciowy
- słodka czerwona papryka
- cebula
- 2 pomarańcze
- łyżeczka tabasco
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- pęczek kolendry
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
- KaszÄ™ jaglanÄ… ugotuj na sypko wedÅ‚ug przepisu na opakowaniu. Pokrój warzywa w kostkÄ™, pomidorki przekrój na póÅ‚, a z pomaraÅ„czy wytnij segmenty.
- Udka z kurczaka oprósz obficie PrzyprawÄ… do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać aromatu, wymieszanÄ… z zioÅ‚ami prowansalskimi. Przyprawa nada potrawie delikatnej ostrej nuty i sprawi, że miÄ™so bÄ™dzie soczyste.
- Zamarynowane kawaÅ‚ki miÄ™sa obtocz dodatkowo w mÄ…ce. Obsmaż z obu stron na zÅ‚oty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przeÅ‚óż na bok.
- Na tej samej patelni obsmaż selera, cebulę i czerwona paprykę . Gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj na ponownie mięso, wlej sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj chwilę pod przykryciem.
- Dodaj pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz segmenty pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.
Wyraziście i po polsku - czosnek
Wracamy do kuchni polskiej, której nieodÅ‚Ä…cznym elementem jest czosnek. Tradycyjnie spożywany jest jako Å›rodek wpÅ‚ywajÄ…cy na prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. Ale ma on jeszcze jedno ważne zadanie do wykonania – nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak. W Dniu Pikantnych Potraw na stole królować mogÄ… wiÄ™c Pikantne skrzydeÅ‚ka z czosnkiem i rozmarynem. „Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodajmy do niej igieÅ‚ki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny sÅ‚odki posmak kawaÅ‚kom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. SkrzydeÅ‚ka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. JeÅ›li jednak chcemy nieco zÅ‚agodzić ognisty smak skrzydeÅ‚ek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleÅ›niowego.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 100 ml syropu klonowego
- 10 świeżych gałązek rozmarynu
- 200 ml jogurtu gęstego
- ser z niebieską pleśnią
- 5 zÄ…bków czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
- SkrzydeÅ‚ka umyj i wysusz. Od każdego odetnij koÅ„cówkÄ™, tak zwanÄ… lotkÄ™.
- Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
- Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
- Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
- Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.