Kto chce zobaczyć w jednym miejscu i skosztować najprzedniejsze sery, przyjrzeć się procesowi ich produkcji, powinien pojechać w sobotę, 16 sierpnia br., do Druskiennik. Tam odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Serów.
Do udziału w tegorocznym festiwalu zgłosiło się 14 serowarów litewskich: z Wilna, Molat, Święcian, Oran, Pren, Poniewieża, Taurogów i Płungian. Przyjadą również producenci serów z Polski, Łotwy i Stanów Zjednoczonych.
Organizatorzy zapowiadają, że serowarzy przywiozą sery w każdym guście: białe, żółte, topione, pleśniowe, wędzone, suszone, solone, z mleka krowiego, koziego i owczego. Można ich będzie kosztować, można się będzie dowiedzieć, jak powstają. Dla dzieci zorganizowane zostaną warsztaty twórcze.
"Obecnie na Litwie są już dostępne nie tylko zapamiętane z dzieciństwa sery twarogowe, ale też ciekawsze gatunki serów fermentowanych. Serowarzy doskonalą technologie produkcyjne i serowarstwo z kuchni przenosi się do hal produkcyjnych" - powiedział jeden z organizatorów Festiwalu Serów w Druskiennikach, Audrius Jokubauskas.
Podczas tegorocznego Festiwalu Serów po raz pierwszy odbędzie się konkurs na sery najsmaczniejsze. Komisja, składająca się ze znawców dziedziny, wybierze najsmaczniejsze spośród 30 serów zgłoszonych na konkurs. W komisji zasiadać będzie między innymi technolog mleczarstwa Mirosław Sienkiewicz z Polski, organizator odbywającego się co roku w Lidzbarku Warmińskim Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych.
Festiwal Serów odbędzie się w Druskiennikach, na skwerze przy ul. Vilniaus alėja, nieopodal kawiarni "Velvetti". Początek o 12.00.
(jw), Źródło:.druskininkai.lt