Spontaniczna impreza karnawałowa, a w kuchni nic nie gotowe? Wystarczy kilka prostych przepisów i kilkanaście minut na ich przygotowanie. Oto pięć sposobów na karnawałowe szaleństwo na stole.
- WyjÄ…tkowa przystawka
Wykwintna przystawka, której przygotowanie nie zajmuje wiÄ™cej niż 20 minut, to jajka zapiekane z Å‚ososiem i warzywnym ragout. „RybÄ™, wczeÅ›niej nasmarowanÄ… oliwÄ… i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkÄ™. Możemy wykorzystać paprykÄ™ czerwonÄ…, zielonÄ… lub żóÅ‚ta – wedÅ‚ug uznania. W zależnoÅ›ci także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokuÅ‚ów. Podgotuj warzywa, a kiedy zmiÄ™knÄ…, dodaj do nich rybÄ™. Przypraw potrawÄ™ papryczkÄ… chili, która nada jej wyrazistego smaku” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
„WyÅ‚óż brzegi kokilek plastrem cukinii, a ragout przeÅ‚óż do ich wnÄ™trza i na caÅ‚oÅ›ci poÅ‚óż jajko. Wszystko zapiecz, a kiedy przekÄ…ski bÄ™dÄ… gotowe, posyp Å›wieżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem i bazyliÄ…. Podawaj z ciemnym, peÅ‚noziarnistym i chrupiÄ…cym pieczywem posmarowanym kremowym twarożkiem” – dodaje szef kuchni. Kilka prostych zabiegów, a efekt bÄ™dzie spektakularny:
Jajka zapiekane z Å‚ososiem i warzywnym Ragout
Składniki:
- 6 jajek
- Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- 100 g świeżego łososia
- cukinia
- seler naciowy
- papryka czerwona
- łyżka oliwy z oliwek
- otarta skórka z poÅ‚owy cytryny
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. RybÄ™ pokrój w kostkÄ™ 1x1 cm, dodaj oliwÄ™ oraz skórkÄ™ z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.
- CukiniÄ™ umyj, a nastÄ™pnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdÅ‚uż warzywa. Rozdrobnij pozostaÅ‚e warzywa – selera obierz z wÅ‚ókien, a nastÄ™pnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkoÅ›ci kostkÄ™, jak Å‚osoÅ›.
- Spaghetti Bolognese Knorr wsyp do rondla, wlej 500 ml wody i zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.
- Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – uÅ‚óż je na blasze do pieczenia, każdÄ… z nich natÅ‚uść oliwÄ… a boki wyÅ‚óż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout naÅ‚óż do naczynek.
- Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.
2. Włoskie naleśniki
NaleÅ›niki – tym razem w wersji wykwintnej. Na karnawaÅ‚owe party idealne bÄ™dÄ… crespelle, czyli wÅ‚oskie, nadziewane gorgonzolÄ… i zapiekane w sosie, podane w formie roladek. PasujÄ… do nich warzywa, takie jak cukinia, szparagi czy szpinak.
„PrzyrzÄ…dzenie dania zacznij od usmażenia naleÅ›ników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. CukiniÄ™ poÅ‚Ä…cz z gorgonzolÄ…. Możesz ewentualnie zamienić jÄ… na inny ser – najlepiej sprawdzi siÄ™ ricotta lub wyraziste w smaku sery pleÅ›niowe. PrzeÅ‚ożone naleÅ›niki pokrój na maÅ‚e roladki i podsmaż w sosie pomidorowym. Dobrym pomysÅ‚em jest także ich zapieczenie” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. NaleÅ›niki najlepiej serwować na ciepÅ‚o, z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówkÄ… z biaÅ‚ej kapusty:
Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g mÄ…ki
- 400 g rozdrobnionych pomidorów pelatti
- Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
- cukinia
- 150 g sera gorgonzola
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naleÅ›niki, w tym celu wymieszaj mÄ…kÄ™ z jajkiem i mlekiem, dodaj Å‚yżkÄ™ lub dwie oleju – gotowe ciasto powinno być gÅ‚adkie, o konsystencji Å›mietany. W razie potrzeby dodaj wiÄ™cej mleka lub mÄ…ki.
- Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni wylewaj ciasto naleśnikowe, jednocześnie rozprowadzając je po powierzchni patelni.
- Naleśniki smaż po kilkanaście sekund z każdej strony - tak, aby były złociste.
- Przygotuj sos pomidorowy, w tym celu pokrojone pomidory z puszki, pomieszaj z Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese, aby nadać smaku i zagotuj.
- GorgonzolÄ™ zetrzyj na tarce. CukiniÄ™ pokrój w drobna kostkÄ™, przesmaż jÄ… na patelni, na rozgrzanym oleju, dodaj rozdrobniona gorgonzolÄ™. DokÅ‚adnie wymieszaj. PowstaÅ‚y farsz naÅ‚óż na naleÅ›niki. Najpierw zwiÅ„ brzegi do Å›rodka, a nastÄ™pnie zroluj naleÅ›niki.
- Gotowe roladki obsmaż na patelni i podawaj z sosem pomidorowym, oprószonym porwanÄ… bazyliÄ….
3. Szybka sałatka
SaÅ‚atka to pewniak, jeÅ›li stawiamy na ekspresowe przygotowanie imprezy. Zdrowa i pożywna, Å›wietnie sprawdza siÄ™ w karnawale. Przepisów bez liku! Możemy np. zaserwować saÅ‚atkÄ™ a’la kebab ze smażonÄ… piersiÄ… z kurczaka pokrojonÄ… w kosteczki. Podczas przygotowania wykorzystuje siÄ™ także ser żóÅ‚ty, pokrojony w sÅ‚upki, oraz ulubione warzywa. Receptura daje nam dużą dowolność – wrzucamy to, co akurat mamy w kuchni. Do saÅ‚atki pasuje zarówno papryka, kukurydza, jak i ogórek konserwowy. Smak gotowego dania podkreÅ›li sos czosnkowy lub zioÅ‚owy. SaÅ‚atka podana z dodatkiem pieczywa lub plackami tortilli zyska uznanie goÅ›ci:
Lekka saÅ‚atka à la kebab
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 3 kolorowe papryki
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 80 g sera żóÅ‚tego
- kukurydza z puszki
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż, doprawiajÄ…c dla smaku przyprawÄ… Knorr.
- PaprykÄ™, ser i ogórek pokrój w paski. KukurydzÄ™ odcedź.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.
- Połącz wszystkie składniki sałatki i podawaj np. z chipsami nachos. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do sosu kilka kropel ostrego sosu paprykowego, np. tabasco.
4. Tajski kurczak
Kurczak – szybki i zawsze smaczny. W karnawale ważne, by podać go w sposób nowatorski. Dobrym pomysÅ‚em bÄ™dzie kurczak satay. To sposób na szybkÄ… przekÄ…skÄ™, a do tego Å›wietnie siÄ™ prezentuje – zygzaki na patyku przyciÄ…gnÄ… uwagÄ™ goÅ›ci. Tak przygotowany kurczak, podany z miodem, stanie siÄ™ orientalnym poÅ‚Ä…czeniem smaków, prosto z tajskiej kuchni.
„Jeżeli odpowiednio wczeÅ›niej zamarynujesz polÄ™dwiczki z kurczaka, to pozostaÅ‚e przygotowania nie zajmÄ… ci dÅ‚użej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutÄ™ sÅ‚odyczy, dziÄ™ki dodatkowi miodu, jak i ostroÅ›ci - za sprawÄ… sosu teriyaki przyrzÄ…dzanego na bazie sosu sojowego. Wymieszaj go z wodÄ…, mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ… i miodem, a powstanie kuszÄ…ca, orientalna marynata” – poleca szef kuchni Knorr. Kurczaka satay najlepiej podawać z ulubionÄ… saÅ‚atÄ…:
Kurczak satay z miodem
Składniki:
- 8 polędwiczek z kurczaka
- 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody
- patyczki do szaszÅ‚yków
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wodÄ™ z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ…, sosem teriyaki, miodem i przyprawÄ… Knorr, dla nadania aromatu. Do tak przygotowanej marynaty wÅ‚óż polÄ™dwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinÄ™.
- Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.
- Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.
5. Ciasto z warzywami
Zamiast sÅ‚odkiego ciasta na karnawaÅ‚owÄ… imprezÄ™ można przygotować strudel z brokuÅ‚ami. Choć zwykle strudel kojarzy siÄ™ ze sÅ‚odkim aromatem, jabÅ‚kami i cynamonem, to w wersji wytrawnej, bo z warzywami, smakuje równie dobrze. W przygotowaniu farszu sprawdzÄ… siÄ™ brokuÅ‚y, do tego ser ementaler i ciasto francuskie. Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu byÅ‚o zwarte. Strudel z brokuÅ‚ami to pomysÅ‚ na pysznÄ…, wegetariaÅ„skÄ… przystawkÄ™.
Strudel z serem i brokułami
Składniki:
- mała cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- brokuł
- jajko
- 200 g ementalera
- czarny pieprz świeżo zmielony
- Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynkÄ…
- ciasto filo
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany
Sposób przygotowania:
- BrokuÅ‚ pokrój w drobne różyczki. CebulÄ™ i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie.Do garnka dodaj Å›mietanÄ™, gotuj pod przykryciem okoÅ‚o 3 minut, aż brokuÅ‚y zrobiÄ… siÄ™ miÄ™kkie. Dodaj Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynkÄ… do zapiekanek, aby nadać aromatu, caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty - sos powinien być bardzo gÄ™sty. Garnek z brokuÅ‚ami odstaw na bok do przestygniÄ™cia.
- Do brokuÅ‚ów dodaj jedno jajko i ser, caÅ‚ość dopraw do smaku Å›wieżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokÅ‚adnie wymieszaj.
- Na desce wyÅ‚óż trzy pÅ‚aty ciasta do strudla, przesmaruj każdy pÅ‚at z wierzchu oliwÄ…, uÅ‚óż jeden na drugim. W Å›rodek wyÅ‚óż farsz z brokuÅ‚ów i sera. Brzegi ciasta zawiÅ„ do Å›rodka, nastÄ™pnie caÅ‚ość zroluj sztywno, starajÄ…c siÄ™ aby farsz nie wydostaÅ‚ siÄ™ na zewnÄ…trz.
- Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 ͦC piekarniku, około z 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego karnawału!