Po raz siedemnasty w Białymstoku odbyła się podlaska edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. 84 producentów z całego regionu zaprezentowało 129 produktów w czterech kategoriach.
Jury Konkursowe ogłosiło werdykt przyznając nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017".
Województwo Podlaskie posiada już 30 takich "Pereł" z poprzednich lat.
- Spotykamy się po raz kolejny, by odbyć podróż po kulinarnym dziedzictwie naszego regionu i odkryć kulinarne perełki Podlaskiego. Cieszymy się, że nasze zaproszenie przyjęli znakomici goście i że po raz kolejny aż tylu producentów postanowiło wziąć udział w naszym konkursie – podkreślał na początku imprezy Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. – W końcu Podlaskie kulinariami stoi. To bogactwo, które chcemy i mamy nadzieję cały czas odkrywać. To między innymi dlatego chcą tu przyjeżdżać turyści nie tylko z Polski, ale i z zagranicy.
Odbywający się konkurs jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów takich jak: Ser narwiański, Kumpiak podlaski, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kruszewska kapusta kiszona, Makowiec z Ejszeryszek, Masło tradycyjne z Filipowa, Miód augustowski, Kartacze, Miód kwarciany, Pisanka lipska, czy kindziuk z Puńska.
Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2017”. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra.
Nagrody i wyróżnienia wręczali: Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński oraz członkowie zarządu: Bogdan Dyjuk i Stefan Krajewski.
- Jak widać po ilości zgłoszonych produktów organizowanie takich konkursów jest potrzebne, a produkty tradycyjne maja się dobrze - powiedział marszałek Leszczyński pogratulował wszystkim za udział - Wszyscy jesteście zwycięzcami.
Z Pojezierza Suwalsko - Augustowskiego nagrodzono:
W podkategorii: produkty i przetwory mięsne pierwszą nagrodą Tadeusza Protasiewicza z Ejszeryszek za „Kindziuk”. W 2016 nagrodzono jego „Kump wędzony”
Podkategorii: produkty mleczne -I nagroda powędrowała do Ireny Och, Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”
Lista nagrodzonych, wyróżnionych i nominowanych do nagrody "Perła 2017"
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki za „Kiełbasę podsuszaną biebrzańską”
I nagroda: Tadeusz Protasiewicz za „Kindziuk” Ejszeryszki
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Masarnia „Kolinek” Ireneusz Koliński za „Boczek faszerowany”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Bogdan Potocki „Zajazd Tatarski na końcu świata za „Kiełbasę baranio – wołową”
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Beata i Tomasz Siergiejewicz za „Pstrąga solonego o poranku”
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Irena Och Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”
Wyróżnienia:
Grażyna Putkowska „Dażynka – nadbużańskie smaki” za „Polędwicę drohicką”
Oksana Tomaszewska za „Ser olszański dojrzewający”
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda
Katarzyna Jurgilewicz „Gospodarstwo „Sadowa przystań” za „Marmoladę z antonówek”
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda:
Marek Sienkiewicz Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją” za „Kapustę kiszoną”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Dorota Markowska za „Sękacz Kuligowski”
Ewa Stepaniuk za „Piernik podlaski”
Beata i Tomasz Siergiejewicz Restauracja „Syta Panna” za „Keks dojrzewający”
Wyróżnienia:
Adela Szabracka za „Konfiturę z czarnych jagód”
Alina Jankowska za „Sok z owoców dzikiej róży”
Agnieszka Prymaka za „Iwan Czaj”
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Casablanca Catering sp. z o. o. za „Buzę”
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Anna Malinowska za „Nalewkę gajowego”
Wyróżnienia:
Helena Datczuk za „Pałyniówkę”
Bożena Dąbkowska za „Jarzębinówkę”
Inne produkty regionalne:
I nagroda:
Krystyna Pietraszko za „Zaguby”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego – Dżenneta Bogdanowicz „Tatarska Jurta” za „Halvę Tatarską”
Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Danuta Bagińska Stowarzyszenie BArWA za „Barwiańską kiszkę ziemniaczaną”
Wyróżnienia:
Monika Giczewska za „Knyszki z grzybami”
W kategorii „Od pola do stołu”
I nagroda
Andrzej Kotlewski Młyn Handlowo – Produkcyjny za „Mąkę żytnią”
II nagroda
Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie radio” za „Konfiturę z dzikiej róży”
III nagroda
Ewa Bogoszewska PPH „Solana” za „Kiszkę ziemniaczaną”
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2017” następujące produkty:
Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach
Golonka z garnka – Maria Giczewska
Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz
Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka
Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”
Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”
Lista krajowa
Konkurs jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych.
A np. pani Biruta Zimnicka, ze wsi Buraki, w gminie Puńsk, już w 2001 roku zdobyła nagrodę specjalną za swego sękacza w ogólnopolskim finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Na jej podwórku stoi nawet piękny pomnik sękacza, wykonany z drewna!
Pierwszym produktem umieszczonym na Liście - w lipcu 2005 roku - był pierekaczewnik - pieróg z Podlasia, który jest specjalnością mieszkających na tych ziemiach Tatarów. W 2009 r. Pierekaczewnik został zarejestrowany w UE, jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, tak więc, koncepcja Listy Produktów Tradycyjnych, jako "przedszkola" do dużo trudniejszej rejestracji unijnej, się sprawdziła.
W woj. Podlaskim zarejestrowano, oprócz perakeczewnika, m.in.:
- Ryby słodkowodne, wędzone tradycyjną metodą, w wędzarniach opalanych drewnem, przez Gospodarstwo Rybackie Polskiego Związku Wędkarskiego w Suwałkach.
- Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn
- Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny
- Sery białe deserowe litewskie
- Ser gouda z i masło tradycyjne z Filipowa
- Kindziuk z Puńsk
-Sejneński szczupak faszerowany
- Mrowisko
- Sękacz sejneński.
- Makowiec z Ejszeryszek
- Miód augustowski
- Pisanka lipska
WYG
Źródło: Wrota Podlasia
Fot. Wrota Podlasia, Irena Och, Facebook