31.03.2022

Mięso ekologiczne i jego zdrowotne właściwości. Kto powinien jeść mięso bio?

Konsumenci, którzy stawiają na żywność ekologiczną, robią to przede wszystkim ze względu na warunki, w których hodowane są zwierzęta oraz wpływ przemysłu na klimat.

Stały dostęp do pastwisk i dobrej jakościowo paszy sprawia, że ekologiczna hodowla jest dla zwierzęcia bezstresowa i w mniejszym stopniu obciąża środowisko naturalne. Stale wzrasta także świadomość prozdrowotnych właściwości żywności ekologicznej. Co można zyskać dzięki zwiększonej zawartości kwasów Omega-3, witamin i antyoksydantów w żywności z gospodarstw ekologicznych? Czego brakuje w mięsie ekologicznym i jaki ma to wpływ na zdrowie konsumenta?  

 

Mięso ekologiczne zawiera o 50% więcej kwasów Omega-3 

O zawartości kwasów tłuszczowych w żywności ekologicznej mówi “British Journal of Nutrition”.1 W porównaniu do mięsa z produkcji przemysłowej mięso ekologiczne zawiera około 50% więcej kwasów Omega-3. Odpowiadają one nie tylko za lepszy, bardziej wyrazisty smak mięsa; kwasy Omega-3 mają przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie serca, układ nerwowy i odporność organizmu. Tymczasem okazuje się, że mieszkańcy krajów Europy Zachodniej spożywają ich nawet 2 razy mniej niż powinni. Nadrobienie takich braków w diecie jest niezwykle trudne. Z pomocą przychodzi żywność ekologiczna - mięso bio i ekologiczne mleko.  

Eko mięso ma w porównaniu do tego z przemysłowej hodowli również znacznie lepszy bilans kwasów tłuszczowych. Mięso ekologiczne zawiera mniej nasyconych (mirystynowych i palmitynowych), a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA i PUFA). Te pierwsze odpowiadają za choroby serca i inne przewlekłe choroby, natomiast drugie przed nimi chronią. Ekologiczne mięso zmniejsza więc m.in. ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Wyniki badań nie pozostawiają więc wątpliwości - żywność ekologiczna ma w tym aspekcie ogromną przewagę nad tą przemysłową.  

 

Ekologiczne mięso jest bogate w witaminy i minerały 

Inni naukowcy poruszają kwestię bogactwa witamin i antyoksydantów w mięsie ekologicznym. Według duńskich badań2 dbanie o zwierzęta bezpośrednio przekłada się na nasycenie pochodzącego z nich mięsa ekologicznego witaminami. Jaka jest przyczyna tego zjawiska? Otóż doszukuje się go w ilości oraz jakości paszy spożywanej przez krowy hodowane na ekologiczne mięso.  

W 2019 roku grupa badaczy przyjrzała się mięsu ekologicznemu, porównując je z przemysłowym. Według danych z artykułu w “Journal of The Science of Food and Agriculture”3 mięso bio zawiera: 

  • 24% więcej alfa-tokoferolu (witaminy E). Jest to naturalny przeciwutleniacz w organizmie człowieka; 
  • 53% więcej beta-karotenu (witaminy A). Wiąże się go ze zdrową skórą oraz wzrokiem. 

Ponadto ekologiczne mięso dostarcza: 

  • 72% więcej tauryny. To substancja, która odpowiada za prawidłowe działanie mózgu; 
  • 34% więcej koenzymu Q10, który jest przeciwutleniaczem znanym głównie w kosmetologii. Używają go w swej praktyce także neurolodzy. 

Mięso ekologiczne zawiera również korzystne dla zdrowia antyoksydanty (np. flawonoidy). W porównaniu do mięsa z hodowli tradycyjnych ekologiczne mięso dostarcza ich aż o 69% więcej. Jest więc świetnym wyborem dla osób, które chcą ochronić się przed szeregiem chorób. Mięso bio skutecznie zapobiega bowiem m.in. chorobom serca, cukrzycy, chorobie Parkinsona i Alzheimera.  

 

Eko mięso jest wolne od wielu szkodliwych substancji 

Ekologiczne mięso pozbawione jest również szeregu niekorzystnych dla zdrowia składników: konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy oraz wzmacniaczy smaku. Musi być też wolne od GMO, syntetycznego hormonu wzrostu oraz pestycydów.  

W produkcji mięsa ekologicznego wykluczone jest profilaktyczne stosowanie antybiotyków. Aby uzyskać eko mięso, hodowcy stawiają na profilaktykę w postaci wzmacniania odporności zwierząt naturalnymi metodami oraz zmniejszanie ich zatłoczenia. Leki to dla przeznaczonych na ekologiczne mięso zwierząt ostateczność.  

Jedną z najgroźniejszych dla ludzi i zwierząt bakterii jest Salmonella. Jak żywność ekologiczna wypada pod względem jej zawartości na tle tej tradycyjnej? Według badania z 2019 roku4 ekologiczne mięso (z kurczaka i indyka) zawiera 2 razy mniej pałeczek Salmonelli niż to pochodzące z hodowli przemysłowych. Co więcej, taka bakteria jest w mięsie bio mniej odporna na antybiotyki. Z tego względu po eko mięso powinny sięgać osoby po przebytych chorobach serca, dzieci poniżej 5 roku życia, osoby powyżej 50 roku życia oraz wszystkie te, które doświadczają na co dzień problemów z odpornością.   

Maksymalną zawartość szkodliwych substancji w żywności ekologicznej regulują przepisy Unii Europejskiej. Jak wygląda etykieta produktu bio? Znajduje się na niej symbol listka zbudowanego z charakterystycznych dla Unii gwiazdek. Oprócz tego widnieją na niej szczegółowe dane producenta żywności ekologicznej, nazwa produktu oraz numer partii towaru.  

 

 Co świadczy o wysokiej jakości mięsa ekologicznego? 

Producenci mięsa ekologicznego często chwalą się jego wysoką jakością i pozycjonują swój produkt w kategorii "premium". Z czego to wynika? Należy pamiętać, że: 

  • zwierzęta przeznaczone na mięso ekologiczne są karmione ekologiczną paszą, która najczęściej wytwarzana jest bezpośrednio w danym gospodarstwie. Nie ma mowy o paszy modyfikowanej genetycznie; 
  • zwierzęta rozwijają się w odpowiednich dla nich, bezstresowych warunkach. Składa się na to między innymi odpowiednia temperatura, oświetlenie i wentylacja budynków; 
  • zwierzęta przeznaczone na mięso ekologiczne muszą mieć stały dostęp do wybiegów i pastwisk. Te z kolei muszą mieć poidła, a przepisy nakazują obsadzenie pastwisk krzewami i drzewami.  

Zwierzęta żyjące w ekologicznych gospodarstwach mają zatem warunki zbliżone do naturalnych. A to dopiero początek listy wszystkich wymogów Unii Europejskiej, które trzeba spełnić aby otrzymać certyfikat producenta żywności ekologicznej. 

 

Zdrowotne właściwości mięsa bio

Podsumowując, niełatwo jest zliczyć wszystkie prozdrowotne właściwości żywności ekologicznej. Według wielu badań mięso ekologiczne zawiera aż o 50% więcej kwasów Omega-3 niż to pochodzące z hodowli przemysłowych. Poprawia przez to odporność spożywającego oraz zdrowie jego serca i układu nerwowego. Mięso z hodowli ekologicznych jest bogate w witaminy E i A oraz antyoksydanty, taurynę i koenzym Q-10, które gwarantują dobrą kondycję skóry, oczu i mózgu. W dodatku żywność ekologiczna jest wolna od składników szkodliwych dla zdrowia. Nie zawiera konserwantów, pestycydów, barwników, GMO i antybiotyków. Dzięki temu z pewnością można mówić, że jest dobra zarówno dla zwierząt, jak i dla człowieka.

 

Bibliografia:

  1. Średnicka-Tober, Dominika, et al. “Higher Pufa Andn-3 PUFA, Conjugated Linoleic Acid,α-Tocopherol and Iron, but Lower Iodine and Selenium Concentrations in Organic Milk: A Systematic Literature Review and Meta- and Redundancy Analyses.” British Journal of Nutrition, vol. 115, no. 6, 2016, pp. 1043–1060., https://doi.org/10.1017/s0007114516000349.
  2. Davis, Hannah, et al. “Nutritional Benefits from Fatty Acids in Organic and Grass-Fed Beef.” Foods, vol. 11, no. 5, 2022, p. 646., https://doi.org/10.3390/foods11050646.
  3. Ribas‐Agustí, Albert, et al. “Nutritional Properties of Organic and Conventional Beef Meat at Retail.” Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 99, no. 9, 2019, pp. 4218–4225., https://doi.org/10.1002/jsfa.9652.
  4. Yin, Xin, et al. “Antimicrobial Resistance in Non-Typhoidal Salmonella from Retail Poultry Meat by Antibiotic Usage-Related Production Claims – United States, 2008–2017.” International Journal of Food Microbiology, vol. 342, 2021, p. 109044., https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109044.

(materiał partnera)

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.20.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe ogoszenie