17.02.2017

Najnowsze badania: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka zawału serca

W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały najnowsze wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła miękką margaryną, może przynieść więcej zdrowotnych korzyści niż do tej pory sądzono – szczególnie w odniesieniu do chorób serca.

Naukowcy przeanalizowali wyniki badaÅ„ przeprowadzonych na grupie ponad 70 000 kobiet - pracowników ochrony zdrowia w Stanach Zjednoczonych, by okreÅ›lić wpÅ‚yw produktów wykorzystywanych do smarowania pieczywa na ryzyko wystÄ…pienia chorób krążenia, w tym m. in. zawaÅ‚u serca, choroby wieÅ„cowej oraz udaru niedokrwiennego. Uczestniczki badania monitorowano przez okres 13 lat, podczas których dwukrotnie poddawano ocenie spożycie produktów do smarowania.

Wyniki badania wykazaÅ‚y, że zastÄ…pienie jednej stoÅ‚owej Å‚yżki masÅ‚a lub twardej margaryny - margarynÄ… miÄ™kkÄ…, wiÄ…zaÅ‚o siÄ™ z 6% obniżeniem ryzyka wystÄ…pienia zawaÅ‚u serca. Natomiast wyniki oceniajÄ…ce zastÄ…pienie masÅ‚a niskotÅ‚uszczowymi margarynami lub margarynami twardymi nie wykazywaÅ‚y takich rezultatów, podobnie jak korelacja pomiÄ™dzy ich spożyciem a wystÄ™powaniem innych chorób krążenia niż zawaÅ‚ serca. Może to być tÅ‚umaczone dokÅ‚adniejszÄ… klasyfikacjÄ… zawaÅ‚ów serca w porównaniu do innych chorób krążenia, a także wiÄ™kszÄ… zależnoÅ›ciÄ… pomiÄ™dzy wystÄ…pieniem zawaÅ‚u serca a miażdżycÄ… naczyÅ„ krwionoÅ›nych.

Jest to pierwsze badanie modelowe porównujÄ…ce bezpoÅ›rednio wpÅ‚yw spożycia masÅ‚a i margaryny na ryzyko wystÄ…pienia zawaÅ‚u serca. Dlatego problem ten powinien być dalej badany. Jednak wyniki tej pierwszej analizy warto jest wziąć pod uwagÄ™ w swoich codziennych wyborach żywieniowych. Przeprowadzone badanie pokazaÅ‚o, że wprowadzenie już tak niewielkiej zmiany, jak zastÄ…pienie jednej Å‚yżki masÅ‚a lub twardej margaryny - margarynÄ… miÄ™kkÄ…, może korzystnie wpÅ‚ynąć na zdrowie serca.

 

 

ŹródÅ‚o: Liu Q, Rossouw JE, Roberts MB, Liu S, Johnson KC, Shikany JM, Manson JE, Tinker LF, Eaton CB. Theoretical Effects of Substituting Butter with Margarine on Risk of Cardiovascular Disease. Epidemiology. 2017 Jan;28(1):145-156

 

*MateriaÅ‚ pochodzi z zasobów merytorycznych programu edukacyjnego "Zdrowe tÅ‚uszcze!"

udostępnij na fabebook
19.02.2017, 08:30:47

ja

co za bzdura!!!!

Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.22.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie