Stowarzyszenie „Podlaskie Smaki” , Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Powiat Suwalski, Urząd Gminy w Rutce-Tartak, Urząd Gminy Suwałki oraz Stowarzyszenie „Suwalsko-Sejneńska” Lokalna Grupa Działania zapraszają na otwarcie „Spiżarni Suwalskiej” 1.05.2018 r w miejscowości Bolcie na „Trójstyku granic” w gminie Wiżajny.
Festyn rozpocznie się o 13.00. Przewidziane atrakcje to m.in: prezentacja produktów Spiżarni Suwalskiej i Litewskiej, degustacja w formie stołu szwedzkiego dań tradycyjnych („zupka chlebówka”, kartacze, babka ziemniaczana), pokaz pieczenia oraz degustacja prosiaka i innych specjałów.
Program uroczystego otwarcia Spiżarni Suwalskiej – Użmauda 1-2 maja
Dzień pierwszy 01.05.2018 r.
-
13:00 - Uroczyste otwarcie imprezy w miejscowości Bolcie gmina Wiżajny na” Trójstyku granic”, przemówienia gości, Start uczestników i przejazd rowerowy z miejscowości Bolcie do „Gościńca Użmauda”.
-
14:15 - Prezentacja członków Spiżarni Suwalskiej i Litewskiej oraz ich produktów. Przedstawienie zasad działania Stowarzyszenia „Podlaskie Smaki” oraz Spiżarni Podlaskiego Szlaku Kulinarnego.
-
15:00 Degustacja w formie stołu szwedzkiego produktów tradycyjnych przygotowanych przez członków Spiżarni Suwalskiej i Litewskiej.
W menu:
„Zupa chlebówka”-specjalność „Gościńca Użmauda”
Kartacze, babka ziemniaczana.
Wiejski stół z produktami każdego z członków Spiżarni Suwalskiej i Litewskiej.
Kawa i herbata, napoje oraz ciasto do dyspozycji gości.
-
16:00 - Pokaz pieczenia prosiaka prowadzony przez Pana Tadeusza Protasiewicza,
-
17:00 - 20:00 – Degustacja prosiaka i innych specjałów, dyskusja, wymiana doświadczeń, nawiązanie kontaktów.
-
20:00 Zakończenie uroczystości
Dzień drugi 02.05.2018 r.
-
7:00 – 8:00 - Śniadanie.
-
8:15 – 10:00 - wykład na temat produktów tradycyjnych, lokalnych, form i zasad sprzedaży. Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa.
-
10:30 – przerwa kawowa
-
11:00 – 12:00 - Dyskusja, wnioski, podsumowanie.
-
12:00 – Zakończenie spotkania