W Zespole Szkół w Dowspudzie koło Raczek odbył się w czwartek coroczny pokaz nakrywania stołów. Uczniowie klasy czwartej o kierunku technik hotelarstwa pokazali, jak można pięknie, uroczyście, a z drugiej strony nowocześnie udekorować stół na Boże Narodzenie.
- To już tradycja w naszej szkole. Uczniowie starajÄ… siÄ™ jak najpiÄ™kniej przystroić Å›wiÄ…teczny stóÅ‚. W tym roku do prezentacji doÅ‚Ä…czona zostaÅ‚a również degustacja potraw ze Å›ledzia – mówi Jan Kazimierz OrÅ‚owski, dyrektor ZespoÅ‚u SzkóÅ‚ w Dowspudzie.
Był śledź z rodzynkami, z warzywami sezonowymi, w przyprawach korzennych.
- Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno gościć 12 potraw. Tymczasem nasi uczniowie udowodnili, że z samego śledzia można ich zrobić aż piętnaście - dodaje dyrektor J. K. Orłowski.
Pyszne, bożonarodzeniowe potrawy powstały pod okiem Danuty Tutak-Suchowier oraz Barbary Sidor.
ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ w Dowspudzie ksztaÅ‚ci w zawodach: technik weterynarii, technik hodowca koni, technik rolnik, technik ekonomista, technik hotelarstwa, obsÅ‚ugi turystycznej oraz technik agrobiznesu.