Jedzenie smakuje lepiej w dobrym towarzystwie. Przygotowując sylwestrowe lub karnawałowe przyjęcie zadbaj więc o to, by nie tylko wśród zaproszonych gości, ale także w menu pojawiły się zgrane duety, które doskonale do siebie pasują. Wystarczy, że do tradycyjnych specjałów podasz odpowiedni gatunek piwa. Będzie smacznie, stylowo i niebanalnie!
Dobre jedzenie i wyborne trunki to podstawa każdego przyjęcia. W kwestii smaku i aromatu piwo ma niejedno do powiedzenia. Idealnie sprawdza się w roli towarzysza podkreślającego
i uzupeÅ‚niajÄ…cego smak serwowanych potraw. Piwo wystÄ™puje w ponad 80 gatunkach (stylach), różniÄ…cych siÄ™ kolorem i aromatem, pija siÄ™ je w różnych szklankach i serwuje w różnych temperaturach. Z Å‚atwoÅ›ciÄ… wchodzi w udane, kulinarne relacje z prawie każdym rodzajem potraw, od prostych przekÄ…sek po wyszukane dania gÅ‚ówne, a nawet desery. Piwo to bardzo wdziÄ™czny bohater kuchennych eksperymentów. Warto wiÄ™c poznać kilka podstawowych zasad, które uÅ‚atwiÄ… tworzenie doskonaÅ‚ych piwno-kulinarnych poÅ‚Ä…czeÅ„ smakowych.
Idealne dopełnienie
Wzór na tworzenie harmonijnych poÅ‚Ä…czeÅ„ piwno-kulinarnych jest prosty: szukamy podobieÅ„stw. Wybieramy wiÄ™c bliskie sobie smaki i aromaty, które ze sobÄ… nie konkurujÄ…, ale subtelnie wspóÅ‚brzmiÄ…. Do jednego gatunku piwa można dobrać nawet kilkudaniowy obiad.
I tak na przykÅ‚ad, porter – piwo o wyczuwalnych palonych, karmelowych i czekoladowych nutach – sprawdza siÄ™ w towarzystwie intensywnych smaków: wÄ™dzonej szynki, dojrzewajÄ…cych serów, czekoladowych deserów. Pilzner charakteryzujÄ…cy siÄ™ sÅ‚odkawym, sÅ‚odowym smakiem, z delikatnÄ… chmielowÄ… goryczkÄ… idealnie pasuje do owoców morza, steków, szynki, salami, orzechów, rodzynków, serów zagrodowych. Piwo pszeniczne o delikatnej goryczce, w którym wybrzmiewajÄ… nuty bananów, goździków i cytrusów dobrze Å‚Ä…czy siÄ™ z saÅ‚atkami, Å›wieżymi owocami, szarlotkÄ…, tartami owocowymi, rybami, wÄ™dzonymi serami. Natomiast wytrawny lager
o wyraźnej nucie chmielowej doskonale podkreÅ›la zdecydowany smak daÅ„ miÄ™snych z woÅ‚owiny, wieprzowiny, gÄ™siny, tatara, salami. Równie wyrazisty duet tworzy z kruchymi ciastami owocowymi.
SztukÄ… jest serwowanie
Do serwowania piwa należy podchodzić kompleksowo, zwÅ‚aszcza podczas przyjÄ™cia. Gdy wiemy już jaki gatunek piwa pasuje do danej potrawy, powinniÅ›my pomyÅ›leć o jego odpowiednim podaniu. Dobór wÅ‚aÅ›ciwego szkÅ‚a ma znaczenie nie tylko estetyczne. Choć niewÄ…tpliwie zrobimy na znajomych wrażenie podajÄ…c piwo w Å‚adnych i stylowych szklankach, to ich ksztaÅ‚t i rodzaj jest dużo ważniejszy dla wÅ‚aÅ›ciwego uwalniania piwnych aromatów, a co za tym idzie odczuwania smaku. I tak – piwo porter lubi szkÅ‚o typu kielich lub pÄ™katy kufelek, które dodatkowo eksponujÄ… jego piÄ™knÄ… barwÄ™. Do pilznera wykorzystaj klasyczne kufle lub wÄ…skie szkÅ‚o, zwężane ku górze, które wolno bÄ™dzie uwalniaÅ‚o jego aromat. Piwo pszeniczne najlepiej prezentuje siÄ™ w szkle rozszerzajÄ…cym siÄ™ ku górze (Å‚adnie ukÅ‚ada siÄ™ wtedy piana) i zakoÅ„czonym zwężeniem, które kumuluje aromaty. Do lagera najlepsze bÄ™dÄ… proste lub lekko rozszerzane szklanki z cienkiego szkÅ‚a.
OstatniÄ… ważnÄ… kwestiÄ… jest wÅ‚aÅ›ciwa temperatura serwowanego piwa. Warto przy tej okazji rozwiać jeden z popularnych mitów – to nieprawda, że tylko piwo maksymalnie schÅ‚odzone smakuje najlepiej. Owszem, piwo jasne lubi być serwowane w niższej temperaturze (4-6°C), ale niektóre piwa ciemne wymagajÄ… 11 lub nawet 16°C, jeÅ›li majÄ… w peÅ‚ni cieszyć swoim smakiem i bukietem.
Zatem do dzieÅ‚a! Stwórz swoje wÅ‚asne niepowtarzalne kompozycje piwno-kulinarne i zachwyć swoich goÅ›ci kreatywnoÅ›ciÄ…!
* * *
Kampania „Love Beer” prowadzona jest przez ZwiÄ…zek Pracodawców PrzemysÅ‚u Piwowarskiego – Browary Polskie.