Każdy człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mikro- i makroelementów. Do mikroelementów zaliczamy pierwiastki chemiczne o śladowej ilości w organizmie. Jednym z nich jest cynk. Pamiętać należy, że ciało ludzkie nie wytwarza i nie magazynuje cynku, dlatego stale należy go uzupełniać.
Cynk jest pierwiastkiem niezbÄ™dnym dla każdej komórki naszego organizmu. WpÅ‚ywa on m.in. na utrzymanie prawidÅ‚owego stanu skóry, wÅ‚osów i paznokci. OddziaÅ‚uje też na funkcjonowanie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego oraz na pÅ‚odność i rozmnażanie. Odgrywa ważnÄ… rolÄ™ w tworzeniu spermy i ma wpÅ‚yw na jej żywotność. Cynk odpowiada również za dobry stan koÅ›ci i jest niezbÄ™dny do prawidÅ‚owego wzrostu. Przyczynia siÄ™ także do utrzymania prawidÅ‚owego wzroku. Jest też konieczny do wÅ‚aÅ›ciwego funkcjonowania niektórych hormonów, np. insuliny. Należy do antyoksydantów (unieszkodliwia wolne rodniki).
Na niedobór cynku w organizmie najbardziej narażone sÄ… osoby aktywne fizycznie, wegetarianie, ludzie starsi, jak również diabetycy, pacjenci z niewydolnoÅ›ciÄ… nerek i wÄ…troby. Deficyt cynku zdarza siÄ™ także stosunkowo czÄ™sto u mężczyzn w okresie reprodukcji. Zapotrzebowanie na ten mikroelement wzrasta również w ciąży i w okresie karmienia piersiÄ….
Do objawów niedoboru cynku należy m.in. wypadanie wÅ‚osów, Å‚amliwość paznokci oraz zapalenia skórne. O zbyt maÅ‚ej iloÅ›ci tego mikroelementu w organizmie Å›wiadczy również obniżona odporność. Osoby z deficytami cynku znacznie dÅ‚użej walczÄ… z infekcjami i znacznie Å‚atwiej na nie zapadajÄ….
Konsekwencjami braku cynku sÄ… też trudnoÅ›ci w gojeniu siÄ™ ran, spowolniony wzrost, opóźnienie w dojrzewaniu pÅ‚ciowym, a nawet niepÅ‚odność. Niedostatek tego mikroelementu przyczynia siÄ™ również do zaburzeÅ„ w adaptacji do ciemnoÅ›ci, a u osób starszych – do choroby oczu, zwanej zwyrodnieniem plamki żóÅ‚tej. Niedobór cynku może też prowadzić do zaburzeÅ„ smaku i wÄ™chu, ograniczenia sprawnoÅ›ci ruchowej, a także do stanów depresyjnych.
Deficyt tego pierwiastka w ciąży spowodować może wystąpienie wad wrodzonych dziecka i niską wagę urodzeniową, poronienie oraz problemy związane z zachowaniem dziecka długo po jego narodzinach.
ŹródÅ‚em cynku w naszej diecie sÄ… owoce morza (najwiÄ™cej tego pierwiastka znajduje siÄ™ w ostrygach), pestki dyni i sÅ‚onecznika, migdaÅ‚y, pÅ‚atki owsiane oraz ryby. Pierwiastek ten znajduje siÄ™ też w miÄ™sie woÅ‚owym i wieprzowym, wÄ…trobie, salami, tÅ‚ustym serze typu ementaler i brie oraz jajkach. Bogata w cynk jest również biaÅ‚a fasola, kasza gryczana i czekolada.
Przyswajalność cynku wynosi 20%-40% i wiÄ™ksza jest z pokarmów pochodzenia zwierzÄ™cego. WchÅ‚anianie tego mikroelementu zmniejsza nadmierne spożywanie produktów, które zawierajÄ… duże iloÅ›ci kwasu foliowego, żelaza, miedzi lub wapnia. Przyswajanie cynku zwiÄ™ksza natomiast obecność witaminy A i E. Najlepiej wchÅ‚aniany jest cynk pod postaciÄ… chelatu. Nie wchodzi on w interakcje z innymi pokarmami i farmaceutykami. PrzykÅ‚adem preparatu, w którym cynk wystÄ™puje w postaci chelatu, wzbogaconego dodatkowo o witaminÄ™ A, jest Cynek+SR.