21.09.2017

Podwyżki dotarły do piekarni. Więcej płacimy za bułki i chleb

Bochenek chleba kosztuje 10 groszy więcej, a bułki zdrożały o 3-4 gr. To efekt podwyżki cen, wprowadzonej w tym tygodniu przez największą w Suwałkach piekarnię Cymes.

- Nasze wyroby podrożaÅ‚y o 5 proc. i zapewne znakomita wiÄ™kszość klientów nawet tego nie zauważyÅ‚a – przypuszcza Adam OÅ‚ów, wÅ‚aÅ›ciciel piekarni (na zdjÄ™ciu) . -  Å»ywność, generalnie, drożeje. Ceny masÅ‚a wzrosÅ‚y ponad dwukrotnie, jabÅ‚ka sÄ… dużo droższe od bananów, ale  o podwyżkach chleba, choćby minimalnych, zawsze jednak najgÅ‚oÅ›niej.

W suwalskiej firmie to już druga podwyżka w tym roku. W styczniu ceny wzrosÅ‚y o 3-4 proc. na skutek wprowadzenia wyższej o 100 zÅ‚ pÅ‚acy minimalnej. Ta kwota pomnożona przez 300 pracowników, bo tyle osób Cymes zatrudnia w SuwaÅ‚kach, BiaÅ‚ymstoku i Olsztynie, generuje już spore koszty. WzrosnÄ… od poczÄ…tku 2018 roku, kiedy pÅ‚aca minimalna zostanie podniesiona o kolejnÄ… „stówkÄ™”.

Przyczyną wrześniowej podwyżki jest cena mąki. Rośnie ona od kwietnia i tego trendu nie zatrzymały zakończone niedawno żniwa. Zboża nie potaniały, nie wiadomo, czy będzie możliwość ich importu z Ukrainy.

- Do niedawna  za kilogram mÄ…ki żytniej pÅ‚aciliÅ›my 70 groszy, teraz kosztuje ona równo zÅ‚otówkÄ™ – denerwuje siÄ™ Adam OÅ‚ów. – Mam nadziejÄ™, że to już koniec wzrostu cen surowców.

Wiele piekarni w obawie przed utratÄ… klientów i znikniÄ™ciem z rynku sztucznie zaniża ceny, sprzedaje pieczywo poniżej opÅ‚acalnoÅ›ci. Nas poczÄ…tku muszÄ… redukować liczbÄ™ pracowników, a w koÅ„cu plajtujÄ…. W Polsce bankrutuje okoÅ‚o 400 piekarni rocznie.

- Nie wytrzymujÄ… rywalizacji z zachodnimi gigantami, wytwarzajÄ…cymi u nas gÅ‚Ä™boko mrożone pieczywo, które potem odgrzewane jest i sprzedawane w dyskontach i hipermarketach – przekonuje Adam OÅ‚ów. – Nigdy wczeÅ›niej siÄ™ nie spodziewaÅ‚em, że przyjdzie mi konkurować z piekarniami z Warszawy czy Poznania. Zawsze byÅ‚ to lokalny, a nie ogólnopolski czy europejski  biznes.

Chociaż Cymes należy do wiÄ™kszych zakÅ‚adów rzemieÅ›lniczych, to nie wygra z dużą fabrykÄ… pieczywa, która oszczÄ™dza na kosztach pracy i transportu. Jej proces produkcji jest w peÅ‚ni zautomatyzowany, a mocno zmrożone pieczywo można przechowywać przez kilka miesiÄ™cy, nie trzeba dowozić  Å›wieżutkie do sklepu. Owszem, smakuje tuż po odgrzaniu, ale już nazajutrz traci ten walor.

WÄ…tpliwÄ… pociechÄ… dla „maluczkich” jest to, że majÄ… z gigantami wspólny duży problem. Jest nim spadajÄ…ce spożycie zwÅ‚aszcza biaÅ‚ego pieczywa, uznawanego za niezdrowe czy też tuczÄ…ce. Jeszcze 20 lat temu statystyczny Polak zjadaÅ‚ 100 kilogramów pieczywa rocznie, teraz konsumuje ledwie 40 kg.

- Mam nadziejÄ™, że moda na niejedzenie pieczywa szybko minie, że trend siÄ™ odwróci – mówi Adam OÅ‚ów. – Spadek spożycia udaÅ‚o siÄ™ nam zrekompensować zdobywaniem nowych rynków zbytu i wprowadzaniem nowych gatunków. Pieczywo zawsze byÅ‚o podstawÄ… żywienia, a jego ograniczanie czy zupeÅ‚ne wyeliminowanie z jadÅ‚ospisu szkodzi naszemu zdrowiu, a nie pomaga.

Wojciech Drażba 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
07.23.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie