03.10.2015

Produkty zbożowe – podstawą diety

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie dla młodych organizmów. Zdrowe zwyczaje żywieniowe, które młodzież wprowadzi w życie zaowocują ich lepszym stanem zdrowia i samopoczuciem w wieku dorosłym. Piramida Żywienia jednoznacznie przedstawia, że to właśnie produkty zbożowe powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety, bardzo często jednak o tym zapominamy.

Jak ważnÄ… rolÄ™ w codziennej diecie peÅ‚niÄ… produkty zbożowe mówi Anna Różyk dietetyk programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje.”

Produkty zbożowe to wszystkie postacie przetworzonych ziaren, przykÅ‚adowo pszenicy, żyta, jÄ™czmienia czy ryżu. Jest to bardzo bogata grupa produktów spożywczych, pozwalajÄ…ca na wiele eksperymentów w kuchni. Znajdziemy w niej makarony, kasze, pÅ‚atki, ryż a także pieczywo i inne produkty mÄ…czne. PamiÄ™tajmy przy tym, że urozmaicenie posiÅ‚ków stanowi fundament zdrowej diety.  

W ziarnie znajdziemy blisko 70% skrobi - najważniejszego roÅ›linnego wÄ™glowodanu zÅ‚ożonego, witaminy z grupy B, witaminÄ™ E, a także magnez i inne skÅ‚adniki mineralne oraz bÅ‚onnik. Wysoka zawartość wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych sprawia, że po zjedzeniu produktów zbożowych odczuwamy sytość do nastÄ™pnego posiÅ‚ku. Jest to bardzo ważne, bo dziÄ™ki temu nie siÄ™gamy po przekÄ…ski – czÄ™sto wysokokaloryczne i o niskiej wartoÅ›ci odżywczej.

WÄ™glowodany sÄ… gÅ‚ównym źródÅ‚em energii dla zarówno dla dzieci i mÅ‚odzieży, jak i osób dorosÅ‚ych. ZapewniajÄ… siÅ‚Ä™ do nauki i koncentracjÄ™ przez caÅ‚y dzieÅ„. Aby zapewnić ich optymalnÄ… ilość w diecie należy siÄ™gać po produkty zbożowe minimum 5 razy dziennie. OpierajÄ…c każdy posiÅ‚ek na tych produktach najÅ‚atwiej jest realizować to zalecenie. Aby prawidÅ‚owo bilansować jadÅ‚ospisy, należy pamiÄ™tać o odpowiednich porcjach. W tym przypadku za porcjÄ™ uznamy 3 Å‚yżki suchego makaronu, ryżu, kaszy czy pÅ‚atków. Za porcjÄ™ pieczywa uznajemy dużą kromkÄ™ chleba czy poÅ‚ówkÄ™ buÅ‚ki. DokÅ‚adnÄ… ilość porcji ustalamy w oparciu o energetyczność diety, która zależy miÄ™dzy innymi od wieku, pÅ‚ci i aktywnoÅ›ci fizycznej.

Eliminowanie, czy nawet ograniczanie spożycia produktów zbożowych może zakÅ‚ócić rozwój organizmu. Mózg, aby sprawnie funkcjonowaÅ‚, potrzebuje 130g wÄ™glowodanów przyswajalnych na dobÄ™. Co ważne - pomimo, że wykorzystuje glukozÄ™ jako noÅ›nik energii, najlepiej aby pochodziÅ‚a ona wÅ‚aÅ›nie z produktów zbożowych. Regularne spożywanie zdrowych produktów z tej grupy, oczywiÅ›cie w odpowiednim towarzystwie, gwarantuje prawidÅ‚owy wzrost i pracÄ™ naszego organizmu.

 

***

Anna Różyk - dietetyk programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”, absolwentka SzkoÅ‚y GÅ‚ównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Specjalistka ds. żywienia, która doÅ›wiadczenie zdobywaÅ‚a m.in. w Europejskim Centrum Leczenia OtyÅ‚oÅ›ci Dzieci i DorosÅ‚ych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosÅ‚ych oraz przeprowadza wykÅ‚ady odnoÅ›nie prawidÅ‚owego żywienia w placówkach oÅ›wiaty. Specjalizuje siÄ™ w ukÅ‚adaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekÅ‚adajÄ…ca wiedzÄ™ zdobytÄ… podczas studiów na żywienie najbliższych 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
12.23.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe og³oszenie