Laureaci konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" spotkali się w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej.
To było bardzo smakowite spotkanie.
„Perły 2023” przywieźli na Podlasie:
- Masarnia Dyczewscy (Suwałki) – za wyrób mięsny „Korona weselna”
- Tadeusz Kruszewski „Pasieka Majowa” (Szepietowo) – za „Miód znad Buga”
- Regina Pik „Ciasta Reni” (Puńsk) – za „Mrowisko”
- Stowarzyszenie Moszczonka (Moszczona Pańska) – za „Podlaski kisiel owsiany”
- Marta Grygoruk z KGW w Hołodach,,Hołodzianki" – za „Wigilijne pączki z kapustą”
- Koło Gospodyń Wiejskich w Radziłowie – za rybny wyrób „Jaziowe nóżki” oraz zestaw dań: „Safor” i pierogi z ze szczupakiem
Podlaskim laureatom konkursu podziękowały w imieniu marszałka Artura Kosickiego pani Mirosława Jaroszewicz-Łojewska, sekretarz województwa oraz dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej Katarzyna Ancipiuk.
Źródło: Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej