18 września Koło Gospodyń Wiejskich Rakowianki w Rakówku zorganizowało warsztaty kulinarne pt. ,, Bochen chleba-gdy potrzeba”.
W warsztatach wzięli udział dorośli, młodzież oraz dzieci - mieszkańcy wsi Rakówek w gminie Przerośl. Warsztaty poświęcone były omówieniu i zastosowaniu w praktyce sposobów wyrobu i wypieku dawnego, tradycyjnego wiejskiego chleba. W czasie warsztatów można było dowiedzieć się, z czego wypieka się chleb oraz spróbować jak smakuje chleb upieczony w piecu chlebowym z wiejskim, świeżo ubitym masłem. A to wszystko dzięki projektowi na wykonanie zadania publicznego „Działalność Wspomagająca Rozwój Wspólnot i Społeczności Lokalnych” z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Kwota przyznana z projektu wyniosła 6750 złotych. Zostały za nią zakupione piec chlebowy oraz mieszarka do ciasta.
Zadanie miało na celu budowanie więzi społecznych i zainteresowanie społeczności kuchnią regionalną z wykorzystaniem tradycyjnych metod i dawnych tradycji.