Karp to ryba, która w czasie Wigilii pojawia się niemalże w każdym polskim domu. Trzeba jednak przyznać, że jej smak jest bardzo charakterystyczny i nie wszyscy go lubią.
Jeśli nie przepadasz za karpiem i szukasz zdrowej alternatywy, to poniższe propozycje naprowadzą Cię na najlepsze pomysły.
Łosoś, czyli zdrowie prosto z norweskich fiordów
Łosoś w ostatnich latach nieco rzadziej pojawiał się na talerzach Polaków ze względu na wiele mitów o hodowlach wspomaganych antybiotykami oraz innymi substancjami szkodliwymi dla człowieka. Prawda jest jednak taka, że większość hodowli podlega ścisłym kontrolom, co sprawia, że z czystym sumieniem możesz kupować tę rybę w najróżniejszych wersjach, a w potrawach wigilijnych będzie ona smakować wyśmienicie. Jak zatem możesz wykorzystać tę rybę o charakterystycznym mięsie? Do roladek z serkiem śmietankowym, które zalejesz żelatyną, najlepszy będzie łosoś wędzony. Promocja na duże opakowania tych aromatycznych plastrów pozwoli Ci sporo zaoszczędzić. Świeżą rybę wystarczy upiec w papilotach z folii aluminiowej z odrobiną cytryny, białego pieprzu, soli oraz czosnku niedźwiedziego. Gdy podasz takie danie, wszyscy domownicy szybko zapomną o karpiu.
Pstrąg, czyli klasyka w nowoczesnym wydaniu
Drugą propozycją, którą spokojnie może konkurować z karpiem, jest pstrąg. To jedna z tańszych ryb, które znajdziesz w sklepie, dlatego kupienie nawet kilku sztuk nie zrujnuje Twojego budżetu, a przygotowanie pstrąga jest banalnie proste. Najszybciej i najłatwiej jest nasmarować rybę solą oraz pieprzem, a do jej wnętrza włożyć kawałki masła, odrobinę czosnku, cytrynę i koperek - całość wystarczy upiec pod folią aluminiową, by mięso ryby nie wyschło. To wersja bazowa, która na pewno zasmakuje wszystkim. Jeśli jednak masz ochotę na nieco bardziej wyrafinowany przepis, wymyśl autorskie nadzienie do pstrąga. Może to być kasza kuskus z pietruszką i granatem, dzięki czemu ryba nabierze nuty orientu. Dobrze sprawdzi się również bardzo włoskie połączenie zielonych oliwek, bułki tartej, oliwy i czosnku. Zanim jednak nadziejesz rybę wymyślonym przez siebie farszem wykonaj próbę, by w dniu Wigilii mieć pewność, że zestaw składników pasuje do pstrąga.
Mintaj z warzywami, czyli spora dawka witamin
Trzeci przepis doskonale zna każdy Polak i na pewno nie raz takie danie pojawiło się również na Twoim świątecznym stole. Chodzi oczywiście o rybę po grecku, a konkretniej o mintaja w warzywach, który w tym roku na talerzu wyląduje w wersji zmodyfikowanej. Filety ryby przypraw, oprósz mąką i delikatnie podsmaż, nie przewracając ich zbyt często. W tym czasie uszykuj warzywa. Tradycyjną włoszczyznę podrasuj odrobiną papryki czerwonej. Wszystkie jarzyny pokrojone w paski duś na patelni, aż będą miękkie. W międzyczasie na dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, chili i imbir. Zamiast koncentratu dodaj pomidory z puszki oraz passtę pomidorową. Usmażone kawałki mintaja przykryj warzywno-pomidorową, pikantną pierzynką i zaserwuj swoim bliskim. Gdy raz spróbujecie takiej wersji klasycznego dania, już nigdy nie wrócicie do wariantu podstawowego.
Święta to wyjątkowy czas, który wiąże się z wieloma tradycjami. Zamiast jednak sztywno trzymać się nielubianych przez domowników dań, warto poszukać nowych przepisów, które odczarują wigilijny stół. Dzięki temu wszyscy będą mogli cieszyć się cudowną atmosferą i naprawdę smacznym jedzeniem.
(materiał partnera)