Lokalna Grupa Rybacka „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie" zaprasza na uroczyste zakończenie Warsztatów kulinarnych inspirowanych potrawami babć.
Warsztaty kulinarne, poza tematyką nawiązującą do kulinarnej spuścizny regionu i historii, mają charakter edukacyjny także w zakresie ekologii.
Wykorzystywane bowiem bÄ™dÄ… produkty pochodzÄ…ce z ekologicznych upraw czy hodowli, a uczestnicy bÄ™dÄ… mogli uzyskać informacje nt. źródeÅ‚ pochodzenia produktów oraz ich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci.
- Podczas nabywania wiedzy w zakresie kulinariów, bÄ™dziemy korzystać z bogatego wachlarza ryb sÅ‚odkowodnych, wystÄ™pujÄ…cych w wodach Pojezierza Suwalsko-Augustowskiego, a także nieco już zapomnianych roÅ›lin,takich jak np. pigwowiec czy topinambur – informuje MaÅ‚gorzata BieliÅ„ska, specjalista do spraw promocji i szkoleÅ„ Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka „Pojezierze Suwalsko-Augustowskie".
Na dziaÅ‚anie skÅ‚adajÄ… siÄ™ dwa moduÅ‚y: warsztat kulinarny oraz konkurs na potrawÄ™ z ryb sÅ‚odkowodnych, podczas którego uczestnicy warsztatów bÄ™dÄ… wykorzystywać nabytÄ… wiedzÄ™ i umiejÄ™tnoÅ›ci, przygotowujÄ…c popisowe danie.
- Zapraszamy serdecznie na uroczyste zakoÅ„czenie warsztatów, poÅ‚Ä…czone z wrÄ™czeniem nagród. Z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dzie to jedno ze smaczniejszych
wydarzeÅ„ października – dodaje.
WrÄ™czenie nagród odbÄ™dzie siÄ™ w niedzielÄ™, 12 października w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, Rynek Zygmunta Augusta 44, Augustów o godz. 13:45.