W dniach 14-15 listopada 2024 r. w Centrum Smak Kariery w Warszawie odbyły się eliminacje regionalne „Bitwy ma drobiowe smaki 3” dla uczniów z województw podlaskiego i warmińsko-mazurskiego.
Do zaciętej walki „Bitwy na drobiowe smaki 3” stanęło 10 drużyn, z czego 6 przeszło do finału regionalnego. Były to drużyny z:
- Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
- Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach
- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie
- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce
- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach.
W środę, 15 listopada, dobiegł końca finał regionalny. Młodzi kucharze zacięcie walczyli o zwycięstwo, ale to drużyna z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, w składzie Maria Solińska i Hubert Hyzopski, wywalczyła wejście do Wielkiego Finału.
Na drugim miejscu uplasowała się drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce w składzie Oliwia Zapisek i Jakub Łapiński.
Trzecie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach - Julia Bykowska i Joanna Janculewicz.
Brawo, brawo, brawo Gratulacje również dla opiekunki drużyny - pani Barbary Szczęsnowicz!
O konkursie
To ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Co roku bierze w nim udział kilkaset młodych kucharzy.
Konkurs organizuje Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Patronują zaś Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony jest znakiem Polska Smakuje.
Głównym bohaterem konkursu jest kurczak – i został nim nieprzypadkowo – bowiem projekt jest realizowany przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigają się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mają również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków poświęconych zdrowej diecie, roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi oraz obalania mitów dotyczących mięsa drobiowego funkcjonujących w polskim społeczeństwie.
W br. konkurs doczekał się trzeciej edycji. składa się z 12 etapów regionalnych i etapu finałowego, które zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
WYG
Źródło: Organizatorzy; Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. S. Staszica w Sejnach