17.11.2023

Sejny. Trzecie miejsce uczennic szkoły rolniczej w II etapie Bitwy na drobiowe smaki [zdjęcia]

W dniach 14-15 listopada 2024 r. w Centrum Smak Kariery w Warszawie odbyły się eliminacje regionalne „Bitwy ma drobiowe smaki 3” dla uczniów z województw podlaskiego i warmińsko-mazurskiego.

Do zaciętej walki „Bitwy na drobiowe smaki 3” stanęło 10 drużyn, z czego 6 przeszło do finału regionalnego. Były to drużyny z:

- Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

- Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach

- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie

- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce

- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach.

W środę, 15 listopada, dobiegł końca finał regionalny. Młodzi kucharze zacięcie walczyli o zwycięstwo, ale to drużyna z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, w składzie Maria Solińska i Hubert Hyzopski, wywalczyła wejście do Wielkiego Finału.

Na drugim miejscu uplasowała się drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce w składzie Oliwia Zapisek i Jakub Łapiński.

Trzecie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach - Julia Bykowska i Joanna Janculewicz.

Brawo, brawo, brawo Gratulacje również dla opiekunki drużyny - pani Barbary Szczęsnowicz!

O konkursie

To ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Co roku bierze w nim udział kilkaset młodych kucharzy.

Konkurs organizuje Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.  Patronują zaś Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony jest znakiem Polska Smakuje.

Głównym bohaterem konkursu jest kurczak – i został nim nieprzypadkowo – bowiem projekt jest realizowany przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigają się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mają również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków poświęconych zdrowej diecie, roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi oraz obalania mitów dotyczących mięsa drobiowego funkcjonujących w polskim społeczeństwie.

W br. konkurs doczekał się trzeciej edycji. składa się z 12 etapów regionalnych i etapu finałowego, które zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

WYG

Źródło: Organizatorzy; Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. S. Staszica w Sejnach

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
11.28.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
Dodaj nowe ogoszenie